Ján Figeľ. FOTO: TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Figeľ vyzýva, aby nová vláda netvorila nové ministerstvo a zrušila rezort informatizácie

15.10.2023, 19:16
Autor:
TASRTASR

Prvý slovenský eurokomisár to uviedol v reakcii na memorandum, ktoré Smer, Hlas a SNS podpísali tento týždeň.

Bývalý predseda KDH a prvý slovenský eurokomisár Ján Figeľ vyzýva lídrov Smeru Roberta Fica a Hlasu Petra Pellegriniho, aby upustili od zámeru vytvoriť nové ministerstvo a zrušili Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Argumentuje tým, že nová vláda by mala pri konsolidácií verejných financií začať od seba. Figeľ to uviedol v reakcii na memorandum, ktoré Smer, Hlas a SNS podpísali tento týždeň.

"Ak je pravda, že orgány Slovenskej republiky nikdy v jej modernej histórii ‘nečelili takým zdevastovaným verejným financiám a narastajúcej chudobe,‘ tak by nová koalícia mala začať šetrenie a konsolidáciu verejných financií od seba," skonštatoval.

Lídrov vyzýva, aby upustili od rozhodnutia kreovať nové ministerstvo, zrejme pre cestovný ruch a šport. Podotkol, že obe oblasti sú už zastúpené na existujúcich rezortoch.

image

Danko sa vzdal dopravy. Jeho „srdcovka“ je cestovný ruch, no sám smeruje inam. Šimečka má výhrady

"Pre lepší rozvoj potrebujú nie ďalšiu byrokraciu, ale primerané financovanie, konštruktívnu podporu zo strany verejnej správy a transparentné a motivujúce podmienky pre ich zdravý rozvoj bez korupcie," dodal.

Figeľ je presvedčený o potrebe "zoštíhlenia vlády". Apeluje na to, aby nová koalícia zrušila rezort pre investície a jeho agendu pridelila Úradu vlády a kompetentným ministerstvám. Vznik tohto rezortu podľa neho nepriniesol inovatívny rozvoj, ale novú byrokraciu, ktorá sťažuje dynamiku využívania európskych fondov.

"Zoštíhlenie budúcej vlády v strednodobom horizonte ušetrí štátne financie a zníži opakované riziko korupcie. Je to v záujme Slovenska a dôveryhodnosti očakávanej vlády Roberta Fica," dodal. Ficovi a Pellegrinimu zároveň odkázal, že dobrá dohoda je pre krajinu oveľa viac ako rýchla dohoda.

01 - Modified: 2024-02-13 17:31:28 - Feat.: - Title: Figeľ očakáva, že Európsky súd pre ľudské práva označí zákaz bohoslužieb počas pandémie za neprimeraný 02 - Modified: 2023-12-11 12:02:28 - Feat.: - Title: Rašiho rezort plánuje zmierniť byrokratické zaťaženie samospráv pri čerpaní eurofondov 03 - Modified: 2023-11-30 11:37:25 - Feat.: - Title: V špeciálnej výzve z Programu dunajského regiónu rezortu investícii sa rozdelí 3,6 milióna eur 04 - Modified: 2023-11-20 13:35:57 - Feat.: - Title: Rezort informatizácie pripravuje novelu zákona, ktorá zjednoduší verejné obstarávania 05 - Modified: 2023-11-13 12:33:35 - Feat.: - Title: Štátnym tajomníkom rezortu investícií sa stane Ivan Ivančin
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 04:31