Prezidentka Zuzana Čaputová a vymenovaná sudkyňa Katarína Haviarová (Správny súd v Banskej Bystrici). FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Čaputová vymenovala do funkcie päť sudkýň a sedem sudcov

17.10.2023, 14:08
Autor:
TASRTASR

Hlava štátu vo svojom príhovore zdôraznila, že sudcovia čelia nielen tlaku dvoch strán sporu na súde, ale aj tlaku očakávaní, a preto má profesia sudcu ústavou a zákonmi garantovanú nezávislosť.

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala v utorok popoludní do funkcie päť sudkýň a sedem sudcov.

Hlava štátu vo svojom príhovore v Prezidentskom paláci zdôraznila, že sudcovia čelia nielen tlaku dvoch strán sporu na súde, ale aj tlaku očakávaní, a preto má profesia sudcu ústavou a zákonmi garantovanú nezávislosť.

"Je to ťažké, ale krásne povolanie, lebo práve vy môžete ako málokto pomôcť tomu, aby Slovenská republika bola demokratickým a právnym štátom, ktorý garantuje každému jej občanovi spravodlivosť," podotkla prezidentka. Novým sudcom želá, aby pri všetkých hodnotových a etických dilemách urobili správne rozhodnutie.

Zdôraznila, že každé rozhodnutie súdu je významné. "Spravodlivosť je nesmierne krehká a reaguje citlivo aj na najmenší dotyk. Tým väčší dosah má a bude mať každé vaše rozhodnutie. Dosah nielen na ľudí, ktorých sa priamo týka, ale aj na celkovú atmosféru v spoločnosti," doplnila prezidentka.

Vymenovanými sudcami sú Roman Die (Správny súd v Košiciach), Katarína Haviarová (Správny súd v Banskej Bystrici), Matej Jakubčo (hosťujúci sudca v obvode Krajského súdu v Banskej Bystrici), Tadeáš Kertys (hosťujúci sudca v obvode Krajského súdu v Banskej Bystrici), Michala Lunterová Švandová (hosťujúca sudkyňa v obvode Krajského súdu v Banskej Bystrici), Ľuboš Marcinko (Okresný súd v Žiline), Dominik Prielomek (hosťujúci sudca v obvode Krajského súdu v Žiline), Jozef Sábo (Správny súd v Košiciach), Renáta Smajdová (Správny súd v Košiciach), Andrea Soukupová (Správny súd v Banskej Bystrici), Patrícia Styková (Správny súd v Banskej Bystrici) a Marián Štulajter (Správny súd v Banskej Bystrici).

01 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 02 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 03 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 04 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 05 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 01:16