Predseda SNS Andrej Danko. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

SNS nomináciu Huliaka na ministra nezmení. Čaputovej odkazuje, aby neprekračovala kompetencie

19.10.2023, 12:00
19.10.2023, 14:09
Autor:
TASRTASR

Národniari hlavu štátu vyzvali, aby neprekračovala svoje kompetencie.

Strana SNS trvá na nominácii Rudolfa Huliaka na ministra životného prostredia. Vyzvala hlavu štátu, aby rešpektovala výsledky volieb a neprekračovala svoje kompetencie. Reagovala tak na rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej nevymenovať Huliaka do funkcie šéfa envirorezortu. Informovala o tom hovorkyňa Zuzana Škopcová.

image

Rudolf Huliak ministrom nebude, prezidentka ho odmietla vymenovať

"Vyzývame prezidentku Slovenskej republiky, aby neprekračovala kompetencie, ktoré sú jej dané v Ústave Slovenskej republiky. SNS, poslanecký klub, ako aj vedenie strany nomináciu Rudolfa Huliaka nezmení," uviedla Škopcová. 

Vyjadrenie prezidentky berie SNS na vedomie. Strana pripomenula, že získala mandát v parlamentných voľbách, je koaličným partnerom a má plné právo konať v personálnej oblasti.

Ako podotkla hovorkyňa, SNS takisto nepripomienkuje, či má byť líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka podpredsedom Národnej rady SR a rešpektuje výsledky volieb.

image

Jozef Ráž ml. ako nový minister? Na ťahu je Čaputová, návrhom Fica vyhovieť nemusí

"Chápeme, že okolie pani prezidentky na čele s pánom Rizmanom sa bojí, že začne preverovanie financovania projektov, na ktoré boli peniaze neefektívne vynaložené," poznamenala SNS v stanovisku. 

Partner prezidentky Juraj Rizman reagoval, že environmentálne a advokačné organizácie, v ktorých pôsobil takmer 30 rokov, žiadne peniaze od ministerstva životného prostredia nebrali.

"Ani ja, ani organizácie, pre ktoré som pracoval, sa teda nemajú čoho báť," skonštatoval. Vyhlásenia, ktoré ho spájajú s rozhodnutím prezidentky nevymenovať nominanta SNS za ministra novej vlády, pripisuje dezinformačnej povahe kandidátov strany.

Prezidentka Čaputová vo štvrtok informovala lídra Smeru-SD Roberta Fica, že nevymenuje zvoleného poslanca parlamentu za SNS Huliaka za ministra životného prostredia.

Fica požiadala o doručenie nového návrhu kandidáta na ministra, aby bolo možné pristúpiť k vymenovaniu vlády.

Rozhodnutie zdôvodnila ústavnoprávnymi dôvodmi, ktoré neumožňujú Huliakovi zastávať post. Tvrdí, že jeho vymenovanie by nedávalo záruku riadneho chodu rezortu.

01 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 02 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 03 - Modified: 2024-04-26 14:36:46 - Feat.: - Title: Polícia zverejnila po viac ako sto dňoch video z nehody Andreja Danka 04 - Modified: 2024-04-26 09:57:02 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zametám vás všade. Internet okamžite reaguje na Dankov splnený sľub o upratovaní Dúbravky 05 - Modified: 2024-04-26 09:24:07 - Feat.: - Title: Obnovený proces v korupčnej kauze Slotu prerušili, čaká sa na verdikt Ústavného súdu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 08:09