Minister zdravotníctva Michal Palkovič. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Nové vedenie nepreberie rezort v kritickom stave, ale v kondícii, tvrdí Palkovič

19.10.2023, 13:08
Autor:
TASRTASR

So Zuzanou Dolinkovou, ktorú na post šéfky rezortu nominoval Hlas, sa má Michal Palkovič stretnúť vo štvrtok popoludní.

Nové vedenie nepreberie rezort zdravotníctva v kritickom stave, ale v kondícii. Má možnosť rozhodnúť sa, ako bude smerovať ďalej jednotlivé agendy.

Vyplýva to z vyjadrenia ministra zdravotníctva Michala Palkoviča na štvrtkovej tlačovej konferencii. Pre nové vedenie bude podľa neho výzvou okrem iného aj financovanie sektoru.

So Zuzanou Dolinkovou, ktorú na post šéfky rezortu nominoval Hlas-SD, sa má Palkovič stretnúť vo štvrtok popoludní.

"Dohodneme si spôsob preberania agendy. Budú jej oznámené najpálčivejšie úlohy, ktoré ju očakávajú," priblížil minister.

Odovzdá jej krátkodobé agendy, o ktorých treba rýchlo rozhodnúť, ale aj dlhodobé plány. Niektorú agendu má vyriešiť ešte Palkovič. "Bez jej vedomia a súhlasu by som niektoré rozhodnutia nerád urobil," povedal.

Poukázal na to, že rezort pod jeho vedením zlepšil interné procesy pri implementácii plánu obnovy. Pri viacerých výzvach podľa neho skrátili omeškania. Pripravil tiež projektovú dokumentáciu k výstavbe novej univerzitnej nemocnice v Bratislave.

"Projekt je pripravený tak, aby sa ďalšie vedenie Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR rozhodlo, čo s ním spraví, akým spôsobom ho môže zasadiť, ponechať na Rázsochách alebo inej časti Bratislavy," doplnil.

Výzvou pre nového ministra bude podľa Palkoviča aj zabezpečenie dostatočného množstva financií pre sektor. "M sme starosti, čo sa týka dofinancovania," podotkol.

Pripomenul, že zdravotníctvo sa dofinancuje ešte v tomto roku. "Systém sa podarilo stabilizovať. (...) Ďalšie smerovanie a finančná kondícia je na ďalšom vedení rezortu, ale nemusí hasiť problémy, ktoré by sme zanechávali," skonštatoval.

Rezort podľa neho realizoval okrem iného viaceré kroky na zlepšenie ambulantnej sféry. Pre novú vládu pripravil aj materiál k zmenám fungovania ambulantných pohotovostí. "Ďalšie vedenie to môže predložiť do parlamentu," doplnil.

Na ďalšie rozhodnutia je podľa jeho slov pripravená aj optimalizácia siete nemocníc. Súčasne vedenie podľa neho urobilo viaceré kroky pre zlepšenie prevencie. Svojmu nástupcovi Palkovič odovzdá aj viaceré rozpracované úlohy, napríklad inováciu vzdelávania či vytvorenie pilotného bezpečnostného monitoringu nemocníc.

 

 

01 - Modified: 2024-04-18 07:45:26 - Feat.: - Title: Ako sanitári či praktické sestry môžu pracovať aj študenti, navrhuje vláda 02 - Modified: 2024-04-25 09:52:43 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva pripravuje nové skríningové programy 03 - Modified: 2024-04-22 08:48:58 - Feat.: - Title: Vláda schválila vojenskú nemocnicu v Prešove. Obrana bude stavať aj škôlky, glosuje opozičný poslanec 04 - Modified: 2024-04-18 09:22:50 - Feat.: - Title: Koniec benefitov na zuby, financie majú ísť ambulanciám 05 - Modified: 2024-04-17 07:17:46 - Feat.: - Title: Vláda chystá oddlženie nemocníc a výstavbu novej v Prešove
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 19:34