Zuzana Dolinková. FOTO: HN/Pavol Funtal
StoryEditor

Väčšina pediatrov stiahla výpovede z ambulantných pohotovostí. Očakávajú, že krízu bude riešiť nová vláda

30.10.2023, 08:40
30.10.2023, 09:22
Autor:
TASRTASR

Pediatri požadujú komplexné riešenie primárnej starostlivosti o deti. Volajú po neodkladných opatreniach aj po definovaní strednodobých a dlhodobých riešení.

Väčšina pediatrov stiahla výpovede z ambulantných pohotovostných služieb. Očakávajú však, že krízu v primárnej pediatrii bude riešiť nová vláda. Volajú po komplexných riešeniach.

Informovala o tom Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti po stretnutí s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou (Hlas).

Výzva pre novú vládu

"Je na súčasnej vláde a jej parlamente, aby splnili deklarované odhodlanie zvládnuť personálnu krízu v sektore a tak zachovať vysokú kvalitu starostlivosti o deti. Primárni pediatri na Slovensku však opakujú, že ich kapacity sú vyčerpané a akékoľvek odkladanie riešení zvyšuje riziko kolapsu," skonštatovala spoločnosť.

Pediatri požadujú komplexné riešenie primárnej starostlivosti o deti. Volajú po neodkladných opatreniach aj po definovaní strednodobých a dlhodobých riešení.

"Primárni pediatri sú pripravení svojou expertízou prispieť k realizácii prijatej reformy v praxi, ako aj k ďalším potrebným krokom k záchrane ohrozenej primárnej starostlivosti o detskú populáciu," uviedla prezidentka SSPPS a hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Elena Prokopová.

Spoločnosť zároveň skritizovala, že Národná rada pred septembrovými parlamentnými voľbami neotvorila mimoriadnu schôdzu k opatreniam k pediatrii.

"Napriek odborným relevantným argumentom a dohode všetkých kompetentných partnerov na legislatívnych úpravách, predchádzajúci parlament odmietol akúkoľvek diskusiu a preukázal absolútny nezáujem o zdravie detí," podotkla.

Priorita pre Dolinkovú

Situáciou v primárnej pediatrii sa bude Dolinková zaoberať prioritne, deklarovala to po prebraní rezortu od svojho predchodcu Michala Palkoviča.

Výpovede z ambulantných pohotovostných služieb podalo vyše 400 pediatrov v júni. Odôvodňovali to aj ich nedostatkom a preťaženosťou. Žiadali zákonné úpravy na podporu primárnej pediatrickej starostlivosti, napríklad skrátenie fungovania ambulantných pohotovostí z 22.00 h na 20.00 h.

01 - Modified: 2024-04-26 20:14:00 - Feat.: - Title: Dolinková rozhodla, že z Rázsoch bude detská nemocnica, ružinovskú prestavajú. KDH ju chce odvolávať 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výstavba nemocnice v Martine vzbudzuje obavy, či ju nepostihne osud Rázsoch 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:30 - Feat.: - Title: SaS kritizuje zrušenie zubných benefitov. Musíme sa zamyslieť, ako situáciu využiť, hovorí Szalay
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 17:35