Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) a predseda vlády Robert Fico (Smer). FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Nasadili stovky policajtov a vojakov. Ide o jasný signál, hovorí o masívnej akcii na hraniciach Šutaj Eštok

31.10.2023, 09:40
Autor:
TASRTASR

Vďaka technike sa podľa slov ministra vnútra podarilo odhaliť skupinu ľudí v Banskobystrickom kraji a migrantov odradiť od prechodu hranice.

Preventívna policajná akcia na hraniciach s Maďarskom mala vyslať jasný signál, že Slovensko nie je bezpečné pre tranzit nelegálnych migrantov a prevádzačov.

Uviedol to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) v utorok ráno potom, ako sa akcia skončila. Avizoval, že rezort i policajný zbor sú kedykoľvek pripravení opätovne nasadiť sily do akcie.

image

Každý nelegálny migrant bude zadržaný, tvrdí Fico

Nechytili žiadneho migranta

Minister dodal, že počas akcie nechytili žiadneho migranta, no podarilo sa dve skupiny odradiť od prechodu hranicou.

"Akcia dala jasne najavo nelegálnym migrantom, ale najmä prevádzačom, že slovenská migračná politika sa jasne mení a nelegálni prevádzači nemajú na Slovensku priestor, aby si robili svoj biznis," vyhlásil minister vnútra.

Premiér: Sme pripravení zareagovať na akúkoľvek vlnu nelegálnej migrácie. VIDEO: TASR

Do akcie nasadili v stovkách príslušníkov polície, vojakov, techniku, psovodov, drony aj vozidlá s termovíziou a člny. Práve vďaka technike sa podľa jeho slov podarilo odhaliť skupinu ľudí v Banskobystrickom kraji a migrantov odradiť od prechodu hranice.

image

Do akcie idú policajti aj vojaci. Ešte dnes nasadíme na hranicu s Maďarskom masívnu silu, vyhlásil Fico

Avizoval, že rezort bude uvažovať o suplovaní ľudskej sily modernou technikou. Technické vybavenie rezortu zaradil medzi problémy, ktoré bude treba riešiť. Poukázal na efektivitu modernej techniky i na súčasný stav vybavenia.

Minister deklaroval, že dianie vo svete budú ďalej sledovať a hoci sa situácia na srbsko-maďarskej hranici upokojuje, nebudú ju podceňovať.

Zasadne bezpečnostná rada

Aj preto požiadal o zvolanie bezpečnostnej rady štátu, aby sa oboznámili s informáciami od spravodajských služieb. Zdôraznil potrebu ochrany schengenu.

Šutaj Eštok by bol rád, keby jeho prvá spoločná zahraničná cesta s premiérom Robertom Ficom (Smer) viedla práve do Maďarska za tamojším premiérom Viktorom Orbánom. Verí, že sa podarí s maďarskou stranou dohodnúť na spolupráci a ochrane hraníc Slovenska aj schengenu.

Dočasne poverený šéf polície Rastislav Polakovič doplnil, že doteraz polícia neorganizovala akciu v takom rozmere ako počas noci.

Priblížil, že dve skupiny nelegálnych migrantov spozorovali policajti v okresoch Lučenec a Veľký Krtíš. Podľa jeho slov sa však otočili a išli preč, keď videli nasadené sily.

01 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 02 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 03 - Modified: 2024-04-21 10:29:19 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok prezradil, kedy bude známy nástupca Pellegriniho. Šimečka nevie, ako sa Korčok rozhodne 04 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 05 - Modified: 2024-04-18 08:41:19 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok potvrdil, že v Afrike zadržali bývalého námestníka SIS Beňu. Ide o podozrenie zo špionáže
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 16:39