Kandidát na šéfa Úradu inšpekčnej služby Branislav Zurian. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Zurian opozíciu nepresvedčil, koalícia hovorí o odbornej nominácii

02.11.2023, 14:46
Autor:
TASRTASR

Konflikty záujmov nezodpovedal Branislav Zurian dostatočne ani podľa predsedu klubu PS Martina Dubéciho.

Kandidát na šéfa Úradu inšpekčnej služby Branislav Zurian podľa opozície nezodpovedal dostatočne otázky o prípadnom konflikte záujmu ani o manažérskej predstave riadenia inštitúcie.

Zástupcovia opozície sa na tom zhodli po vypočutí Zuriana vo Výbore Národnej rady pre obranu a bezpečnosť. Naopak, zástupcovia koaličných strán hovoria o odbornej nominácii.

Predseda výboru Tibor Gašpar (Smer) skonštatoval, že otázok vo výbore bolo dosť. "Boli aj konfliktné situácie. Ale výbor si splnil svoju úlohu," uviedol s tým, že prijal uznesenie. Odzneli podľa neho aj závažné informácie.

Ivan Ševčík (SNS) považuje Zuriana za špičkového operatívca s rozvážnym konaním. Pripomenul, že prešiel viacerými funkciami v rámci polície vrátane riadiacich pozícií. "Ako ho poznám, bude určitý stmeľovací prvok, aj čo sa týka vytvárania nového kolektívu na inšpekcii," dodal.

Samuel Migaľ (Hlas) je presvedčený, že inšpekcia ešte takéhoto kvalitného kariérneho policajta nikdy nemal. Ocenil aj stanovisko ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas), ktorý za nomináciu prevzal plnú politickú zodpovednosť.

"Vnímame Zuriana ako človeka, ktorý je v konflikte záujmov," vyhlásil Juraj Krúpa (SaS).

O nominácii má pochybnosti, obáva sa pokračovania "čistiek v polícii" i toho, že bude pokračovať spochybňovanie niektorých vyšetrovaní. Podľa Krúpu sa vláde nomináciou Zuriana nepodarí posilniť postavenie polície v dôveryhodnosti občanov.

Šéfka klubu KDH Martina Holečková rovnako vidí otázniky pri Zurianových kontaktoch s viacerými obvinenými a pri jeho predstave o tom, ako chce zvýšiť dôveru policajnej inšpekcie.

KDH ho preto nepovažuje za vhodného kandidáta, pri takejto nominácii by hnutie preferovalo zhodu naprieč politickým spektrom.

Konflikty záujmov nezodpovedal Zurian dostatočne ani podľa predsedu klubu PS Martina Dubéciho.

Podotkol, že musí byť jasne zodpovedané, ako bude riešiť kauzy súvisiace s Hlasom-SD, ktorý ho nominoval. Nedostatky vidí i v odpovediach o riadení inšpekcie, u Zuriana mu chýba konkrétna manažérska predstava.

Zurian nepresvedčil ani podpredsedu výboru Gábora Grendela (Slovensko, Za ľudí, KÚ). Hovorí o čistkách v polícii zo strany koalície a vedenia rezortu vnútra.

Riaditeľ inšpekcie bude mať podľa Grendela čo robiť, aby odolal očakávaniam, že bude tieto praktiky kryť. Hnutie Slovensko spochybnilo aj Zurianove majetkové pomery, vyrušili ho nejednoznačné odpovede o prepojení na ministerku hospodárstva Denisu Sakovú (Hlas).

Ministerka Saková na otázky o jej vzťahu so Zurianom reagovala tým, že tu nie je žiaden konflikt záujmov. "Som ministerka hospodárstva a nepracujem v žiadnych bezpečnostných zložkách," podčiarkla.

Problematický môže byť podľa predstaviteľov opozície i Zurianov pobyt v Bielorusku. Hovoria o viacerých otáznikoch, napríklad pri tom, s kým sa stretával a čo predstaviteľom tamojších bezpečnostných zložiek hovoril.

01 - Modified: 2024-01-17 08:50:30 - Feat.: - Title: Zurian bez povinného detektora lži? Ministerstvo nepovedalo, či šéf policajnej inšpekcie absolvoval polygraf 02 - Modified: 2023-12-01 13:36:49 - Feat.: - Title: Zurian robí zmeny v policajnej inšpekcii. V blízkej dobe chce vyskladať vlastný tím 03 - Modified: 2023-11-08 12:12:41 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok postaví mimo služby desiatky policajtov. Sú pripravené rozkazy, povedal 04 - Modified: 2023-11-08 05:49:15 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok v HNtelevízii naznačil osud Lipšica: Na pozícii bude, kým neprídu zákonné náležitosti 05 - Modified: 2023-11-07 10:54:56 - Feat.: - Title: Policajti sú prenasledovaní a zatýkaní. Pomstu nemôžeme tolerovať, tvrdí SaS o zásahu po Zurianovom vymenovaní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 23:06