StoryEditor

Spišiak: Smer a Hlas robia vendetu v polícii. Zurian sa pridal na stranu zla, tvrdí

07.11.2023, 10:00
07.11.2023, 11:25
Autor:
prutprut

Jaroslav Spišiak pri vypočutí na branno-bezpečnostnom výbore námietky voči Zurianovi nevzniesol, za čo bol z radov opozície aj kritizovaný. Tvrdí, že mu dal šancu za jeho zásluhy z obdobia na pozícii operatívca.

Progresívne Slovensko v reakcií na zatýkanie a dianie v polícií ostro kritizuje nového šéfa na Úrade inšpekčnej služby Branislava Zuriana. Predstavitelia hnutia tvrdia, že ihneď po nástupe do funkcie začal vykonávať "vendetu". 

"Za Progresívne Slovensko musím ostro odmietnuť šikanovanie policajtov. Prvé kroky pána Zuriana sú alarmujúce," povedal predseda PS Michal Šimečka.

Konanie nového ministra vnútra Matúša Šutuja Eštoka, ktorý Zuriana do funkcie navrhol, označil ako "vendetu Smeru a Hlasu". Tvrdí, že agendou novej vlády Roberta Fica je pomsta.

"Prepadnutie" ako pomsta policajtovi

Kritizuje zásah, kedy polícia počas cesty do práce zadržala Ladislava Koteka a zobrala mu auto. Zásah voči Kotekovi sa udial krátko po nástupe Branislava Zuriana za šéfa inšpekcie a v deň, kedy dostala vysokú funkciu - Zurianovej zástupkyne - Diana Santusová.

Ladislav Kotek bol v tíme, ktorý pred časom vykonával policajný zákrok v Zurianovom popradskom byte.

image

Funkcionára policajnej inšpekcie, ktorému sa Fico vyhrážal, zablokovali na ceste a zhabali mu auto

“Šikanózne prepadnúť zástupcu riaditeľa inšpekcie pri rannom odchode do práce, pred očami jeho syna a manželky, s majákmi, za účasti prokurátora, s očividnou zámienkou o služobnom aute, to pripomína časy mečiarizmu,” uviedol Šimečka.

Predseda hnutia zopakoval apel na odvolanie nového ministra. "Každý jeho ďalší deň na rezorte dokazuje, že jeho agendou je pomsta," povedal Šimečka. Progresívci plánujú spolu s opozíciou zvolať schôdzu a začať odvolávanie Šutaja Eštoka. 

"Slušní policajti a policajtky sa na Slovensku nesmú báť. Za tento stav je zodpovedný minister vnútra Šutaj Eštok," povedal a dodal, že na odvolaní hnutie bude trvať.

Zurianova "pomsta"

"Svojimi prvými krokmi vyvrátil to, čo na vypočutí hovoril," povedal bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak o konaní Branislava Zuriana, ktorý je novým šéfom na Úrade inšpekčnej služby. Exprezident polície kritizuje, že namiesto ochrany policajtov sa "pridal na stranu zla". Na vypočutí hovoril ešte ako kandidát o ochrane perzekvovaných policajtov.

Spišiak pri vypočutí na branno-bezpečnostnom výbore námietky voči Zurianovi nevzniesol, za čo bol z radov opozície aj kritizovaný. "Zvolil som neutrálny tón voči pánovi Zurianovi. Povedal som, že budem podporovať každého, kto bude dodržiavať zákon, spravodlivosť a objektivitu," povedal. 

image

Dankova kritika Fica, obavy sudcov a verdikty v ostro sledovaných kauzách (Brífing HN)

Tvrdí však, že sleduje kroky nominanta a chce vyvodenie dôsledkov za kroky, ktoré podľa neho pripomínajú "pomstu". "Ako operatívec toho proti mafii urobil veľa, zaslúžil si moju zmierlivosť," vysvetľuje, prečo nevzniesol už na výbore námietky. 

Podľa exprezidenta polície však už svojimi krokmi poprel to, čo povedal. "Mohol sa zapísať ako jeden z najlepších. Bol perzekvovaný, musel opustiť rady polície. Mnohí sa dali na zlú stranu. Mal šancu byť ten, čo to ustojí," povedal Spišiak. 

Tvrdí, že Zurian podporuje "stranu zla" a využíva ju na pomstu policajtom, ktorí voči nemu viedli vyšetrovania.

"Minister aj pán Zurian prezentovali, že zabránia vojne v polícií," povedal Spišiak a dodal, že "to bolo klamstvo". 

Spišiak kritizuje aj vymenovanie Diany Santusovej na pozíciu Zurianovej zástupkyne. "Je to soba tejto vojny," hovorí o súperení v polícii exprezident. "Robí to v mene pomsty a v mene zla. Nikdy sa do dejín nezapíše ako jeden z najlepších policajtov," dodal.

01 - Modified: 2023-11-07 06:35:47 - Feat.: 1 - Title: Minister vnútra so zmenami a s odvolávaním ešte neskončil. Na rade má byť úrad, ktorý chráni čurillovcov 02 - Modified: 2023-11-06 18:30:00 - Feat.: 1 - Title: Dankova kritika Fica, obavy sudcov a verdikty v ostro sledovaných kauzách (Brífing HN)
01 - Modified: 2024-05-09 15:09:02 - Feat.: - Title: Polícia bude po vlne vyhrážok pokračovať v hliadkovaní pri školách 02 - Modified: 2024-05-08 17:27:49 - Feat.: - Title: Polícia odhalila minulý týždeň v Žilinskom kraji 31 vodičov pod vplyvom alkoholu 03 - Modified: 2024-05-08 14:59:20 - Feat.: - Title: Polícia obvinila 25-ročného muža, ktorý nahlásil bombu na bratislavskom súde 04 - Modified: 2024-05-08 13:20:31 - Feat.: - Title: Bombové hrozby na školách boli pravdepodobne kybernetický útok, potvrdila polícia 05 - Modified: 2024-05-07 15:28:34 - Feat.: - Title: Polícia aktuálne eviduje viac ako 1300 bombových hrozieb na školy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. máj 2024 03:39