StoryEditor

Výboru k postaveniu čurillovcov mimo služby sa nezúčastnilo dostatok poslancov, Dostál opäť iniciuje rokovanie

10.11.2023, 14:21
Autor:
TASRTASR

Koalícia podľa podpredsedu Ústavnoprávneho výboru Národnej rady týmto popiera zmysel existencie parlamentných výborov.

Opozícia chce opäť iniciovať rokovanie Ústavnoprávneho výboru Národnej rady Slovenskej republiky k téme postavenia policajných vyšetrovateľov, tzv. čurillovcov, mimo služby. Avizuje to podpredseda výboru Ondrej Dostál (SaS), ktorý v piatok podal návrh na zvolanie výboru. Konať by sa podľa jeho slov mal do siedmich dní.

"Hysterický babrák"

Piatkový výbor sa mal zaoberať rozhodnutím ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) postaviť vyšetrovateľov mimo služby. Keďže naň neprišlo dostatok poslancov, bol neuznášaniaschopný.

Opoziční poslanci pokračovali na výbore neformálnou diskusiou s predsedníčkou Úradu na ochranu oznamovateľov Zuzanou Dlugošovou a právnym zástupcom dotknutých vyšetrovateľov Petrom Kubinom.

Z diskusie podľa Dostála vyplynulo, že minister vnútra postupoval v rozpore so zákonom. Koalícia podľa neho popiera zmysel existencie parlamentných výborov, keď obštrukciou zabránila, aby sa v piatok konalo jeho rokovanie.

Poslanec Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ) vníma ministra vnútra ako "hysterického babráka". Mohol sa podľa neho zúčastniť na výbore v jeho neformálnej časti, hoci bol neuznášaniaschopný.

Zbabelosť ministra vnútra

Grendel si myslí, že Šutaj Eštok mohol pred poslancami obhájiť svoje konanie a vysvetliť, prečo ministerstvo vnútra nežiadalo pri postavení vyšetrovateľov mimo službu súhlas úradu na ochranu oznamovateľov, keďže mali status chráneného oznamovateľa.

Lucia Plaváková (Progresívne Slovensko) si myslí, že minister vnútra si vďaka neúčasti koaličných poslancov na výbore zbabelo zabezpečil, aby nemusel odpovedať na otázky opozície.

"Takto si Smer a Hlas predstavujú svoju vládu, nikým a ničím neobmedzovanú. Urobíme všetko pre to, aby sme im v tom zabránili," uviedla Plaváková.

Šutaj Eštok avizuje, že sa má stretnúť s Dlugošovou na budúci týždeň. Myslí si, že legislatíva je v tejto oblasti nedostatočná a nejednoznačná, vidí priestor na jej vylepšenie.

Poslankyňa za SaS Mária Kolíková označila úvahy o zmene zákona za veľmi nebezpečné. Poslankyňa Zuzana Števulová (Progresívne Slovensko) podotkla, že novela, ktorá by sa snažila oslabovať ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti, by nemala uzrieť svetlo sveta.

 

01 - Modified: 2024-04-11 08:39:08 - Feat.: - Title: Po nešťastí vo Veľkom Mederi mala zomrieť manželka poradcu ministra vnútra, polícia prípad vyšetruje 02 - Modified: 2024-04-07 12:08:45 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok verí, že Pellegrini bude prezidentom dve volebné obdobia. Gröhling hovorí o veľkej výzve 03 - Modified: 2024-03-26 18:06:20 - Feat.: - Title: Krajský súd potvrdil zamietnutie neodkladných opatrení u ďalších čurillovcov 04 - Modified: 2024-03-24 11:39:36 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Voľba prezidenta nie je arabský trh a kupčenie, s Forróm nemáme žiadnu dohodu 05 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 07:53