Premiér Robert Fico a poslanec parlamentu Erik Kaliňák prichádzajú na 4. schôdzu vlády. FOTO: TASR/Martin Bauman
StoryEditor

Vláda schválila svoje programové vyhlásenie, na rade je teraz parlament

13.11.2023, 10:58
Autor:
TASRTASR

Nová vláda uprednostňuje silný sociálny a právny štát založený na princípoch dobre fungujúceho a v potrebnej miere regulovaného trhového hospodárstva, uvádza sa v programovom vyhlásení.

Vláda v pondelok schválila svoj program. Programové vyhlásenie vlády (PVV) následne predloží na rokovanie Národnej rady a požiada parlament o dôveru.

"Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky má ambíciu reagovať na okolnosti a udalosti, ktoré výrazne ovplyvňujú politickú, ekonomickú, finančnú, sociálnu a právnu situáciu a postavenie Slovenskej republiky vo svete," uviedol vládny kabinet v materiáli.

image

Nastane zásadný zlom? Žilinka odňal prípad čurillovcov Krajskej prokuratúre v Bratislave

Silný a sociálny štát

Nová vláda uprednostňuje silný sociálny a právny štát založený na princípoch trhového, dobre fungujúceho a v potrebnej miere regulovaného trhového hospodárstva, skonštatovala v PVV.

Deklaruje, že obnoví partnerský dialóg na všetkých úrovniach a k oprávneným požiadavkám partnerov bude pristupovať s rešpektom.

Zároveň chce podniknúť potrebné kroky na to, aby sa zo Slovenska stal moderný a efektívny štát, ktorý bude klásť dôraz na sociálne istoty, dobré konkurenčné podnikateľské prostredie, zvyšovanie kvality vzdelávania a zdravotnej starostlivosti a posilňovanie dôvery verejnosti v spravodlivosť a právny štát.

"Dôležité vnútroštátne sociálno-ekonomické ciele však neumožnia novej vláde Slovenskej republiky ďalej zvyšovať výdavky na obranu," poukázal vládny kabinet.

image

Jozef Kiss odchádza z postu šéfa platobnej agentúry

Koniec zneužívania polície

Zastaví podľa vlastných slov zneužívanie bezpečnostných zložiek na politické ciele a upokojí polarizovanú spoločnosť. Vláda chce venovať pozornosť národnému sebavedomiu, posilňovaniu suverenity, štátnosti a zdravého vlastenectva, úctu k štátnym symbolom, národným a kultúrnym tradíciám.

"Vláda Slovenskej republiky bude pokračovať v podpore takých riešení konfliktu na Ukrajine, ktoré budú založené na princípoch medzinárodného práva, vrátane nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc a jej prirodzeného práva na sebaobranu," tvrdí v PVV.

Každá nová vláda musí podľa Ústavy do 30 dní od svojho menovania predstúpiť pred Národnú radu, predložiť svoj program a požiadať o dôveru.

01 - Modified: 2024-05-02 11:09:34 - Feat.: - Title: Ministri vidia priestor na optimalizáciu počtu zamestnancov v štátnej správe. Ich počet nateraz nespresnili 02 - Modified: 2024-05-02 10:39:30 - Feat.: - Title: Bez nového sa nevieme posunúť ďalej. Vláda ohlási výstavbu atómového bloku v Jaslovských Bohuniciach 03 - Modified: 2024-05-02 09:38:57 - Feat.: - Title: Štátne nemocnice dostanú na dofinancovanie desiatky miliónov eur. Rozhodla o tom vláda 04 - Modified: 2024-05-02 09:19:20 - Feat.: - Title: Poskytovanie služieb spojených s kryptoaktívami má byť lepšie regulované. Dohliadať na to bude NBS 05 - Modified: 2024-05-02 09:07:10 - Feat.: - Title: Väčšinu opatrení vo vinohradníctve možno poskytnúť až od roku 2027, rozhodla vláda
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 11:16