StoryEditor

Pellegrini navrhuje zmenu volebného systému. Chce, aby každý okres mal zástupcu v parlamente

14.11.2023, 10:52
14.11.2023, 12:20
Autor:
prutprut

Hlas potvrdil zámer presunúť voľby do regiónov a zmeniť volebný systém. Peter Pellegrini narážal na strany, ktoré majú "polovicu poslancov len z hlavného mesta".

Nová vláda bude dnes schvaľovať programové vyhlásenie vlády, ktoré určí jej priority na najbližšie štyri roky. "Hlas je s vládnym programom spokojný," povedal predseda strany a predseda parlamentu Peter Pellegrini s tým, že obsahuje ich hlavné priority.

Programovému vyhláseniu aj novej vláde vyjadrí celý klub Hlasu plnú podporu. V súvislosti s cieľmi vlády dodal, že rozdelenie RTVS je len jedna z možností o ktorej sa bude diskutovať. 

Posúdiť sa majú podľa Pellegriniho slov alternatívy vývoja. "Neberte to teraz ako fakt, že sa to ide udiať. Uvidíme, aká bude diskusia," povedal. Za kľúčové označil to, aby verejnoprávna inštitúcia plnila svoju úlohu a bola garantom pravdivosti.

image

Vláda zmení penzijný systém, mieri na všetky dôchodkové piliere. Tomáš chce hovoriť o druhom

Trináste dôchodky budú, len neskôr

Pellegrini kritizoval médiá a tvrdí, že nechápe, aký "naratív" si zobrali. "Dva týždne po menovaní vlády sme oznámili splnenie tejto požiadavky," povedal o trinástych dôchodkoch. Tie však podľa ministra Erika Tomáša dostanú v plnej výške až budúci rok.

Hlas oznámil, že podľa predsedu splnil sľub pri zdravotníctve. "Regionálne rozdiely budú riešiť všetky ministerstvá, ktorých sa to týka," povedal. 

image

Podpora bývania po novom: Ficova vláda chce stavať nájomné byty zo starých štátnych budov

Vo vládnom programe je aj zakotvenie Slovenskej republiky v Európskej únii aj v NATO. Napriek vyjadreniu poslanca za SNS a bývalého nominanta na ministra životného prostredia Rudolfa Huliaka, ktorý hovoril o vystúpení zo Severoatlantickej aliancie. Pellegrini tvrdí, že sa na tom strany zhodli. "Nevládli by sme so stranou, ktorá by ohrozila naše členstvo v Únii aj v NATO," povedal.

Poslanec pre každý okres

Hlas potvrdil zámer presunúť voľby do regiónov. "Je to vyššia úroveň demokracie," povedal Pellegrini. Chce, aby si ľudia volili svojich zástupcov z regiónov a nie podľa jednej 150-člennej kandidátky, ako je to tomu dnes.

"Chceme, aby išlo férovú súťaž," dodal. Vytvorením viacerých volebných obvodov by sa mal systém zmeniť tak, aby nezáležalo len na čísle na kandidátke.

image

Prečo je šanca na zmenu volebného systému nízka?

Hlas chce, aby mal každý zo 79 slovenských okresov v parlamente svojho zástupcu. "Ja by som chcel každý okres, no aj kraj bude úspechom," povedal predseda. Kritizuje, že v mnohých politických stranách je veľká časť poslancov z Bratislavy.

Narážal na strany, ktoré majú "polovicu poslancov len z hlavného mesta". Na zmenu volebného systému je potrebná ústavná väčšina, ktorú nová koalícia nemá. "Bude sa musieť nájsť všeobecný konsenzus, bude to predmetom vyjednávania aj s opozíciou," vysvetlil. 

Kritika opozície

Občania majú podľa predsedu parlamentu sledovať "len to, čo je čierne na bielom". Kritizoval konanie opozície, ktorá sa pokúsi o odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka. Progresívne Slovensko to oznámilo ešte pred vyjadrením dôvery novej vláde. "Veľa kriku pre nič," komentoval šéf Hlasu.

image

Vláda zmení penzijný systém, mieri na všetky dôchodkové piliere. Tomáš chce hovoriť o druhom

Tretí sektor bude budúci rok podľa Petra Pellegriniho fungovať rovnako ako teraz. "Nenechajte sa zmagoriť, nikto vám nič neberie," povedal. Tvrdí, že tretí sektor sa nemusí o financie báť a že v roku 2025 budú situáciu riešiť. "Ale pravdepodobne k problémom nepríde," dodal.

Vláda chce budúci rok už seniorom vyplatiť plný trinásty dôchodok vo výške 606 eur. Zamestnanci budú mať od roku 2025 možnosť poslať svoje dve percentá z daní namiesto tretieho sektoru svojim rodičom. "Je to malá suma a štát sa o našich rodičov postará. Prečo by to niekto menil a už to nedal tretiemu sektoru?" povedal. 

01 - Modified: 2023-11-13 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Podpora bývania po novom: Ficova vláda chce stavať nájomné byty zo starých štátnych budov 02 - Modified: 2023-11-13 18:53:57 - Feat.: 1 - Title: Vláda zmení penzijný systém, mieri na všetky dôchodkové piliere. Tomáš chce hovoriť o druhom 03 - Modified: 2023-11-13 18:01:56 - Feat.: 1 - Title: Radičová v HNtelevízii: Šutaj Eštok robí zmeny nekultúrne a hrubou čižmou, Danko posiela signál poslancom
01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-25 18:34:42 - Feat.: - Title: Post predsedu parlamentu patrí Hlasu. Ak SNS nedá hlasy, bude ho zastupovať Žiga, tvrdí Raši 03 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 04 - Modified: 2024-04-26 16:30:00 - Feat.: - Title: Ako sa stranám splnili tajné sny 05 - Modified: 2024-04-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Bitka o justíciu sa rozbehla naplno, na novej zápletke sú zaujímavé dve veci (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 19:35