Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Vieme, ako budeme riadiť štát. Príde legislatívna smršť, oznamuje Taraba

14.11.2023, 19:10
Autor:
TASRTASR

Minister životného prostredia reagoval na výčitky opozície, že programové vyhlásenie vlády obsahuje málo konkrétnych krokov.

Vláda má jasnú predstavu o tom, čo chce so Slovenskom urobiť. Národnú radu čaká legislatívna smršť. Vyhlásil to minister životného prostredia Tomáš Taraba v pléne parlamentu počas diskusie o programovom vyhlásení vlády (PVV).

"Nemusíte sa obávať, že PVV nie je jasne zadefinované. Každý z nás veľmi dobre vie, čo sa pod ktorou vetou skrýva, a presne vieme, kedy s akým zákonom prídeme," povedal Taraba. Skonštatoval, že ak budú poslanci chcieť spolupracovať, bude priestor na vylepšovanie zákonov. "Nemusíte sa obávať, že nevieme, čo chceme," povedal poslancom s tým, že vláda bude riadiť krajinu efektívne a dobre.

Za viaceré krátkodobé ciele envirorezortu označil napríklad potrebu odstrániť problémy a nezrovnalosti, ktoré vznikli pri zmenách legislatívy v uplynulom volebnom období. Poukázal na negatívne dôsledky pre samosprávy aj na nedostatky v zákonoch. Kritizoval aj reformu národných parkov, vidí za tým snahu o realitný biznis.

Minister reagoval aj na výčitky opozície, že PVV obsahuje málo konkrétnych krokov. Poznamenal, že predchádzajúca vláda svoj program tvorila tak, že doň zaradila všetky predvolebné sľuby, a nepodarilo sa jej ich plniť.

image

Šité horúcou ihlou. V programovom vyhlásení je veľa textu, ale minimum obsahu, vraví Majerský

V rámci reakcie tiež poznamenal, že KDH malo možnosť byť súčasťou vlády a vedome sa rozhodlo byť v opozícii. Myslí si, že spoločne mohli vo vláde presadiť omnoho viac.

Predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková pripomenula predvolebné sľuby KDH o tom, že do vlády so Smerom nepôjde. "Sľub sme aj dodržali," podčiarkla. Deklarovala, že pri žiadnom zákone nebude hnutie "obchodovať" s vládou, ale sa bude pozerať na jeho obsah.

"Neviem, či sa máme tešiť alebo skôr báť," reagoval na Tarabove slová o legislatívnej smršti líder hnutia Slovensko Igor Matovič. Verí, že vládnej väčšine sa napokon nepodarí zmeniť volebný systém na Slovensku.

Vladimíra Marcinková označila za absurdné, že Taraba využil priestor v parlamente na "kopnutie si" do opozičnej strany miesto toho, aby bližšie predstavil PVV. Prístup kabinetu k rokovaniu o jeho programovom vyhlásení označila za dôkaz, že vláda svoj program vníma ako zdrap papiera a nepovažuje ho za dôležitý. Nesúhlasí s kritikou reformy národných parkov a deklarovala zámer ich ochrany do budúcna.

01 - Modified: 2023-11-14 17:05:30 - Feat.: 1 - Title: Parlament: Ste skorumpované svine, kričal Matovič na Ficovu vládu. Žiga pohrozil, že mu vypne mikrofón 02 - Modified: 2023-11-14 14:23:38 - Feat.: 1 - Title: Šimečkova kritika v parlamente: Vládnemu programu chýba cieľ, sú tam aj úplné nezmysly 03 - Modified: 2023-11-14 15:20:23 - Feat.: 1 - Title: Krúpa označil program vlády za sloh plný balastu a protichodných vyjadrení
01 - Modified: 2024-04-27 05:40:12 - Feat.: - Title: KĽDR odmieta americkú správu o stave ľudských práv vo svete 02 - Modified: 2024-04-25 19:46:54 - Feat.: - Title: Medvede zostávajú podľa Tarabu chránené. Eliminovať majú len tie, ktoré sú hrozbou 03 - Modified: 2024-04-25 14:27:04 - Feat.: - Title: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu, vysvetľuje Taraba odstrihnutie od časti peňazí 04 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 05 - Modified: 2024-04-25 09:51:19 - Feat.: - Title: Poslanci budú na budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Čaká ich aj odvolávanie Mazáka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 15:16