Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). FOTO: TASR/Jaroslav Novák  
StoryEditor

Analytik: Oceňujem avizované pokračovanie v doterajšej realizácii plánu obnovy

15.11.2023, 11:18
Autor:
TASRTASR

Vláda podľa PVV plánuje prijať Stratégiu spravovania a manažmentu štátnych budov, na základe ktorej bude zriadená agentúra pre ich správu.

Kabinet Roberta Fica (Smer) v programovom vyhlásení vlády (PVV) avizoval pokračovanie v doterajšej realizácii Plánu obnovy a odolnosti.

Analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák uviedol, že túto deklaráciu vlády oceňuje s tým, že má k plánu iné výhrady.

"Z nášho pohľadu je to kvalitne pripravený dokument, do ktorého prípravy bolo zapojené množstvo skúsených odborníkov, ktorí prispeli k tomu, že tento materiál obsahuje nevyhnutné reformy potrebné na zlepšenie konkurencieschopnosti a potenciálu slovenskej ekonomiky," dodal Horňák.

Vláda plánu vyčíta nedostatočne pripravené reformy a absenciu participatívnosti či inklúzie pri jeho tvorbe. Horňák ako výhradu uviedol to, že mnohé z reforiem by pre lepšiu účinnosť mohli byť ešte zásadnejšie a hlbšie, čo však podľa neho nebolo možné z dôvodu hľadania politického konsenzu.

"Vo všeobecnosti plne podporujeme spôsob, akým sa tieto peniaze rozdeľujú - investície podmienené reformami, čo je dokonca spôsob, ktorý by bol možno vhodnejší aj pri čerpaní bežných štrukturálnych fondov," doplnil Horňák.

Vláda podľa PVV plánuje prijať Stratégiu spravovania a manažmentu štátnych budov, na základe ktorej bude zriadená agentúra pre ich správu.

Analytik INESS Martin Vlachynský uviedol, že efektívne využitie často opustených a rozpadajúcich sa budov v majetku štátu bolo zámerom pri zavádzaní programu ESO pred rokmi, avšak bez valného úspechu.

"Môžeme len dúfať, že nová agentúra úpadok tohto majetku zvráti," uzavrel.

01 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-01-15 13:21:18 - Feat.: - Title: Minimálna mzda ako 60 percent priemernej mzdy je záväzok v programovom vyhlásení vlády, reaguje Tomáš na INESS 03 - Modified: 2023-12-30 11:19:59 - Feat.: - Title: Využívanie geotermálnej energie v mestách znižuje cenu tepla, ukazuje analýza 04 - Modified: 2023-12-03 18:32:12 - Feat.: - Title: Dátové peklo: ministerstvá ani nevedia, aká je energetická potreba ich nehnuteľnosti (rozhovor) 05 - Modified: 2023-11-28 14:30:00 - Feat.: - Title: Šéf Dôvery pre HN: Tvrdiť, že financovať zdravotníctvo sa dá bez spoluúčasti pacientov, je klamaním ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 02:02