StoryEditor

Šimkovičovej tajomník Kuffa prekvapil aj biskupov. Požaduje intronizáciu Krista za kráľa Slovenska

15.11.2023, 13:49
Autor:
khkhredred
  • Štátny tajomník ministerstva kultúry chce, aby sa Ježiš Kristus stal kráľom Slovenska.
  • Štefan Kuffa by teda zveril funkciu niekomu, kto je možno viac ako dvetisíc rokov po smrti. 
  • A požaduje, aby pri slávnostnom akte bola celá vláda.

Štátny tajomník ministerstva kultúry Štefan Kuffa, brat známeho kňaza Mariána Kuffu, na pondelňajšej omši v Trnave vyzval prítomných duchovných, aby „intronizovali Krista za kráľa Slovenska“. ​Kuffa je nominantom SNS, na kandidátke národniarov bol tiež zvolený za poslanca parlamentu.

Krajina zasvätená "Kristu Kráľovi"

Nepovedal však už, ako by to podľa neho malo presne vyzerať. Od jeho prejavu sa dištancovala už aj Konferencia biskupov Slovenska. 

VIDEO:  Záznam omše, na ktorej Štefan Kuffa požiadal biskupov o intronizáciu Krista Kráľa Slovenska:

Intronizácia znamená uvedenie do úradu. Kuffa tak chce zveriť funkciu niekomu, kto je možno viac ako dvetisíc rokov po smrti. A požaduje, aby pri tomto slávnostnom akte bola celá vláda.

Omše sa zúčastnilo niekoľko biskupov aj apoštolský nuncius na Slovensku Nicola Girasoli. Keď Kuffa dostal slovo, vyzval biskupov, aby zasvätili krajinu „Kristu Kráľovi“.

„Nedá mi, aby som, keď tu máme toľko excelencií, za ministerstvo kultúry dávame prísľub, aj takto tu verejne ho dávam, že my budeme tí, ktorí budú iniciovať, aby čo najskôr podľa možností bolo a dosiahlo sa to, aby Kristus Kráľ bol intronizovaný a stal sa kráľom Slovenska,“ povedal doslova.

Odsúdil potraty a rodovú ideológiu

„Bola by to veľká vec,“ dodal s tým, že o to síce požiada kabinet, ale vykonať to musia biskupi. A apeloval na nich, aby tak urobili čo najskôr.

Na záberoch z priameho prenosu omše bolo podľa portálu Postoj zrejmé, že mnohí kňazi na Kuffove slová reagovali údivom a rozpakmi. Záznam prenosu tiež nakrátko zmizol a keď sa znova objavil, Kuffov prejav už tam nebol.

Okrem premeny Slovenskej republiky na Kristovo kráľovstvo tajomník hovoril aj o ďalších obľúbených témach nielen slovenských konzervatívcov. Sľúbil napríklad, že zastaví „rodovú ideológiu“, ktorá podľa neho „sužuje naše Slovensko“.

image

Interrupcie sa opäť dostali do parlamentu. Neprešiel návrh Bittó Cigánikovej, po ktorom volajú odborníci

„Za ministerstvo kultúry sľubujeme, že to, čo bolo, nebude. To bude koniec,“ poznamenal. Pripomenul tiež cirkevnú procesiu v čase morových epidémií. „Ten mor zázračne zmizol, zo dňa na deň,“ tvrdil.

Obzrel sa aj za érou covidovej pandémie a vyzval, aby ľudia „obnovili skutočne hlbokú vieru v Ježiša Krista a Božie slovo“. Odsúdil tiež potraty a pozerajúc sa na ženy povedal, že nemajú právo rozhodovať o svojom tele.

Od vyjadrenia sa odvracajú aj kňazi

Pri prejave o výročí príchodu Cyrila a Metoda na Slovensko si zase pomýlil slovenčinu so staroslovienčinou a povedal, že sa „slovenčina stáva štvrtým liturgickým jazykom na celom svete“. V čase, o ktorom hovoril, tento jazyk ešte neexistoval.

Jedenásťminútový príhovor politika, ktorý je mimochodom obvinený z vyhrážania sa farmárovi, obsahoval aj zmienku o takzvaných sedempočetníkoch, teda žiakoch oboch vierozvestcov, ktorí boli vyhnaní z Veľkej Moravy - podľa Kuffu zo Slovenska.

„Za ministerstvo kultúry chcem poprosiť, keď tu máme toľko eminencií, aby  sa zdvihol kult svätých sedempočetníkov tak vysoko, ako len natiahneme ruky hore,“ vyhlásil a zdvihol ruky.

image

Výroky politikov: Cyril a Metod sem neprišli s gender ideológiou, vraví Fico. Ukrajine pomôžu naše zbrojovky

Oficiálni predstavitelia ministerstva kultúry ani cirkvi sa ku Kuffovmu vystúpeniu príliš nehlásia. Konferencia biskupov Slovenska sa od neho už tiež dištancovala.

„Chrám je miestom modlitby a nemá byť priestorom pre apely, ktoré rozdeľujú veriaci. Miešanie politickej agendy s duchovným slovom vyvoláva nevôľu a negatívne reakcie, ktorým rozumieme,“ uviedla organizácia.

Vlna kritiky od politických predstaviteľov

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová reagovala, že Kuffa „hrubo zneužil slávnosť svätej omše“.

„Zneužívať náboženské cítenie veriacich a zneuctiť duchovný priestor pre svoje sebecké politické ciele je za hranicou akéhokoľvek dobrého vkusu, ale aj za hranicou toho, ako by sa mal správať politik, ktorý sa hlási ku kresťanstvu,“ myslí si.

„Týmto ľuďom okolo Fica, Pellegriniho a Danka nie je nič sväté, dokážu pošliapať aj duchovné prežívanie viery,“ dodala.

Mimochodom, Kuffa sa do politiky dostal vďaka strane OĽaNO (ktorá dnes existuje pod názvom Slovensko), ktorú vedie expremiér Igor Matovič.

Práve na Matovičovej kandidátke sa totiž v minulosti zišli mnohí slovenskí konzervatívni kresťania. A strana niekdajšej Matovičovej vicepremiérky Remišovej išla do tohtoročných volieb v koalícii s Matovičom.

Na Kuffove vyhlásenia reagovalo aj hnutie KDH: "Ponúknutý priestor na cirkevnej pôde by politici (ani tí, ktorí sa označujú za kresťanských) nikdy nemali zneužiť na politickú sebaprezentáciu a svojské miešanie vlastnej politickej agendy s duchovným obsahom." Kresťanskí demokrati tvrdia, že si rozumné pôsobenie kresťanov v politike predstavujú inak.

Ondrej Prostredník z Progresívneho Slovenska, ktorý je zároveň evanjelickým kňazom, sa rovnako dištancuje od Kuffových vyjadrení.

 

01 - Modified: 2023-09-27 09:09:54 - Feat.: 1 - Title: Začal sa proces s Kuffovcami, všetci traja vyhlásili, že sú nevinní 02 - Modified: 2023-11-09 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Tarabove vyhlásenia môžu znamenať zmenšovanie alebo dokonca rušenie národných parkov (rozhovor) 03 - Modified: 2023-11-15 11:05:04 - Feat.: 1 - Title: Vláda chce rýchlo znižovať tresty za korupciu. Urgentnosť je pomerne vysoká, vyhlásil Šutaj Eštok 04 - Modified: 2023-11-15 09:06:03 - Feat.: 1 - Title: Danko presviedča Fica, ale jeho kandidatúra je bez šance. Podoríme Pellegriniho, znie z SNS 05 - Modified: 2023-03-23 20:59:55 - Feat.: 1 - Title: Hodnotový boj: poslanci riešia potraty aj LGBTI. V čom má OĽANO blízko k Smeru a extrémistom?
01 - Modified: 2024-04-26 14:36:46 - Feat.: - Title: Polícia zverejnila po viac ako sto dňoch video z nehody Andreja Danka 02 - Modified: 2024-04-26 09:24:07 - Feat.: - Title: Obnovený proces v korupčnej kauze Slotu prerušili, čaká sa na verdikt Ústavného súdu 03 - Modified: 2024-04-26 11:37:17 - Feat.: - Title: Danko sa pre zdemolovaný semafor dva roky neposadí za volant, dnes upratoval Dúbravku 04 - Modified: 2024-04-25 16:12:32 - Feat.: - Title: Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom 05 - Modified: 2024-04-25 15:16:59 - Feat.: - Title: Nový návrh SNS: mimovládky majú od stola rušiť úradníci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 08:47