Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Šutaj Eštok opäť narazil. Policajt z čurrilovej skupiny môže pôsobiť ako vyšetrovateľ NAKA, rozhodol súd

15.11.2023, 16:15
15.11.2023, 16:41
Autor:
TASRTASR

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok ešte v októbri rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov, tzv. čurillovcov.

Štefan Mašin môže naďalej pôsobiť ako vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry. Vyplýva to z neodkladného opatrenia, ktoré vydal Mestský súd Bratislava IV. Na sociálnej sieti ho zverejnil jeho advokát Peter Kubina.

Mašin sa vracia

"Dnes Mestský súd Bratislava IV vyhovel podstatnej časti nášho návrhu na vydanie neodkladného opatrenia a rozhodol, že do práce sa po krátkej pauze vracia aj vyšetrovateľ Štefan Mašin," priblížil Kubina. Proti uzneseniu súdu možno podať do 15 dní odvolanie.

image

Šutaj Eštok zaradil spiatočku, ospravedlnil sa sudcovi Kubišovi. Tvrdí, že nechce byť ako Kolíková

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) ešte v októbri rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov, tzv. čurillovcov.

Odvolal sa na zákon, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu. Kubina vtedy označil rozkaz ministra za neplatný.

Podotkol, že takýto krok si vyžaduje vzhľadom na ich status chránených oznamovateľov súhlas úradu, ktorý udelený nebol.

Aj Úrad na ochranu oznamovateľov skonštatoval, že ministerstvo vnútra sa naň malo obrátiť v súvislosti s postavením vyšetrovateľov mimo služby. Šéf rezortu označil svoj postup za zákonný.

"Zrelý na uterák"

„Opäť sa potvrdzujú naše slová, že minister vnútra je pre pomstu ochotný konať protizákonne. Opakovane hrubo odsudzujeme akékoľvek snahy o pomstu či zastrašovanie policajtov, ktorí vyšetrujú závažné korupčné kauzy,“ reaguje poslankyňa parlamentu za SaS Kolíková.

Podľa PS je minister Šutaj Eštok zrelý na uterák. "Avizovali sme, že po hlasovaní o dôvere vláde navrhneme jeho odvolanie. Stále viac sa potvrdzuje, že tento postup je odôvodnený. Hneď v prvých dňoch svojho pôsobenia vo funkcii niekoľkonásobne porušil zákon a nepomohlo mu ani vyhrážanie sa sudcovi, ktorý o tom rozhodol ako prvý."

 

01 - Modified: 2024-05-16 13:14:57 - Feat.: - Title: Bezpečnostná rada prijala opatrenia. Minister vnútra: Ak sa zistia pochybenia, nie som prilepený k stoličke 02 - Modified: 2024-05-16 12:05:23 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Ústavní činitelia, poslanci a novinári budú mať posilnenú ochranu 03 - Modified: 2024-05-16 13:11:19 - Feat.: - Title: Bezpečnostná rada prijala opatrenia. Minister vnútra: Ak sa zistia pochybenia, nie som prilepený k stoličke 04 - Modified: 2024-05-15 15:48:22 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Musíme prestať šíriť politickú nenávisť. Bolo by veľmi zlé tento nebezpečný stav ešte vyhrocovať 05 - Modified: 2024-05-09 08:47:03 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok podpísal v Taliansku dohodu o spolupráci v boji proti kriminalite
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. máj 2024 20:04