Tomáš Hellebrandt počas toho, ako skladá poslanecký sľub. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Sú to len všeobecné frázy. Hellebrandt kritizuje programové vyhlásenie vlády v oblasti práce

16.11.2023, 11:57
Autor:
TASRTASR

Vláda podľa poslanca Progresívneho Slovenska neplánuje riešiť skutočnosť, že nové technológie vytvárajú možnosti nových pracovných foriem, ktoré súčasné pracovné právo nepozná.

Vláda by sa mala zamerať na ekonomické megatrendy, ako sú technologické zmeny, digitalizácia, zelená transformácia a starnutie populácie. Budú totiž vznikať nové pracovné miesta a staré zanikať. Programové vyhlásenie vlády (PVV) však obsahuje len všeobecné frázy, ktoré pomenúvajú ciele bez náznakov nástrojov, ako ich splniť. Vyhlásil to poslanec Národnej rady Tomáš Hellebrandt z Progresívneho Slovenska počas diskusie o PVV.

Vláda podľa Hellebrandta neplánuje riešiť skutočnosť, že nové technológie vytvárajú možnosti nových pracovných foriem, ktoré súčasné pracovné právo nepozná. Ide o hybridné činnosti medzi závislou prácou a živnosťou, ktoré sú menej viazané na konkrétne pracovisko, umožňujú väčšiu kontrolu pracujúcej osoby nad pracovným časom a menej hierarchické formy riadenia.

image

Kapitola životného prostredia v programe vlády je najhoršia za posledných desať rokov, tvrdia progresívci

"Text spomína ekonomické megatrendy ako technologické zmeny, digitalizácia, zelená transformácia a starnutie populácie. Z opatrení ale nie je jasné, že autori porozumeli, aké majú tieto trendy dôsledky pre trh práce, aké zmeny si vyžadujú vo verejných politikách," povedal Hellebrandt s tým, že nové trendy urobia niektoré ľudské pracovné činnosti obsolentnými, čo povedie k zmenám v štruktúre povolaní.

Je teda potrebné zaviesť aj odborné výberové konania na riaditeľov úradov práce. PVV však neobsahuje zmienku o potrebe reformovať úrady práce, ktoré budú v čase častejších zmien povolania a období dočasnej nezamestnanosti dôležité.

"Úrady práce výrazne zaostávajú za lepšou modernou praxou v zahraničí, je potrebné zmeniť prístup k znevýhodneným uchádzačom o zamestnanie, zaviesť poriadnu profiláciu pri registrácii na základe dát a cieliť individualizovanú pomoc na najrizikovejších klientov. Prispeje to k začleneniu znevýhodnených skupín na trhu práce," dodal Hellebrandt.

image

Parlamentná rozprava k programovému vyhláseniu vlády pokračuje

Poslanec zdôraznil, že je potrebné riešiť podporu flexibilnej práce a čiastočných úväzkov. "Ide o spôsob, ako dostať na trh práce matky malých detí alebo seniorov, ktorí nevládzu alebo nechcú pracovať na plný úväzok alebo preferujú prácu z domu," povedal Hellebrandt.

Štát by mohol ísť v tejto oblasti príkladom aj v starostlivosti o deti do dvoch rokov, a to prostredníctvom jaslí alebo iných foriem starostlivosti, ktoré znižujú bremeno rodičovstva a pomáhajú vrátiť sa matkám skôr do zamestnania.

01 - Modified: 2023-11-16 09:59:52 - Feat.: 1 - Title: Progresívci reagujú na ochranu životného prostredia v programovom vyhlásení vlády 02 - Modified: 2023-11-15 18:42:37 - Feat.: 1 - Title: Šutaj Eštok má podľa Progresívneho Slovenska pre rozhodnutie súdu odstúpiť, jeho koniec chce aj SaS 03 - Modified: 2023-11-15 18:35:52 - Feat.: 1 - Title: Čím viac okrskov, tým viac demokracie, vraví Pellegrini. Opozícia v tom vidí snahu zabetónovať sa pri moci
01 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 02 - Modified: 2024-04-26 12:27:39 - Feat.: - Title: PS kritizuje, že návrh k horskej záchrannej službe sa venuje len jednej téme 03 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 04 - Modified: 2024-04-26 16:30:00 - Feat.: - Title: Ako sa stranám splnili tajné sny 05 - Modified: 2024-04-23 10:51:13 - Feat.: - Title: PS vyzýva ministra školstva a vládu. Žiadajú zatvoriť reedukačné centrum v Bystričanoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 10:02