Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. FOTO: TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

V korupčnej kauze Kováčika sa začali záverečné reči. Prokurátor mu navrhuje 14 rokov vo väzení

16.11.2023, 13:42
Autor:
TASRTASR

Bývalý špeciálny prokurátor mal podľa obžaloby v roku 2016 prijať úplatok 50-tisíc eur od spoluobžalovaného Petra Košča za to, že bude blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach.

Druhá korupčná kauza špeciálneho exprokurátora Dušana Kováčika, ktorého obžaloba viní zo zločinu prijímania úplatku, je na konci.

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) sa vo štvrtok ukončilo dokazovanie a popoludní sa začali záverečné reči. Rozsudok sa v tento deň neočakáva.

image

V korupčnej kauze Dušana Kováčika vypovedá cez telemost expolicajt Kaľavský

Prokurátor navrhuje tresty

Denník N informoval, že prokurátor Michal Šúrek navrhol Dušanovi Kováčikovi súhrnný trest minimálne 14 rokov a peňažný trest 200-tisíc eur. Podnikateľovi Petrovi Koščovi navrhol dva a pol roka nepodmienečne.

Bývalý špeciálny prokurátor mal podľa obžaloby v roku 2016 prijať úplatok 50-tisíc eur od spoluobžalovaného Petra Košča za to, že bude blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach.

Košč, označovaný za podnikateľa s dobrými kontaktmi v bezpečnostných zložkách, ktorý mal podplácať, na lavici obžalovaných chýba. Keďže je od roku 2021 na úteku, koná sa voči nemu ako ujdenému. Obaja vinu popierajú.

Na začiatku procesu vlani v septembri Kováčik zdôraznil, že "kategoricky vylučuje odovzdanie úplatku zo strany Košča, nikdy od neho neprevzal žiadny úplatok".

Podľa jeho obhajcu Erika Magála je obžaloba "absolútne nedôvodná, je výsledkom obrovského množstva procesných pochybení a skutok je vymyslený". Zdôrazňuje, že kľúčový svedok obžaloby, bývalý riaditeľ Národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník údajne vyrozprával absurdný príbeh bez vnútornej logiky.

Ten tvrdil, že Kováčikovi sám odovzdal špeciálne upravenú knihu na stretnutí v zasadačke nemocnice. V jej výreze malo byť 50-tisíc eur.

Vypovedali viacerí

V procese vypovedali aj bývalý šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Anton Šafárik, ktorý bol na inkriminovanom stretnutí v nemocnici, ale nemal vedomosť, že by v jeho prítomnosti niekto odovzdal úplatok. Bývalý námestník SIS Boris Beňa a niekdajší funkcionár policajnej inšpekcie Adrián Szabó mali informácie o korupčnom skutku len sprostredkovane.

Vypovedal aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Kysel, ktorému Dušan Kováčik. odňal jeden z predmetných trestných spisov.

Exriaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislav Zurian zasa hovoril, že sa dozvedel o tom, ako niektorí policajti manipulujú vyšetrovania a pripravujú svedkov na výsluchy, a to aj v kauze Kováčika.

Začiatkom októbra vypovedali cez telemost i expolicajti Ján Kaľavský a Marián Kučerka. Riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko požiadal o výsluch sám, odmietol, že by policajti svedkov ovplyvňovali a inštruovali ich, ako majú vypovedať.

Kováčik si v súčasnosti odpykáva právoplatný osemročný trest väzenia za prijatie úplatku 50-tisíc eur.

01 - Modified: 2023-10-04 11:01:52 - Feat.: - Title: Expolicajt Kučerka by mal v korupčnej kauze Dušana Kováčika vypovedať v piatok 02 - Modified: 2023-10-04 09:20:31 - Feat.: - Title: V korupčnej kauze Dušana Kováčika vypovedá cez telemost expolicajt Kaľavský 03 - Modified: 2023-07-28 10:52:06 - Feat.: - Title: Proces s Dušanom Kováčikom: Na súde vypovedal exriaditeľ NAKA Zurian 04 - Modified: 2023-03-28 08:47:32 - Feat.: - Title: Ústavný súd odmietol sťažnosť Dušana Kováčika voči rozsudku Najvyššieho súdu 05 - Modified: 2023-03-21 14:20:41 - Feat.: - Title: V korupčnej kauze Dušana Kováčika vypovedal bývalý šéf policajných odposluchov. Ten tvrdí, že o ničom nevie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 17:30