Veniec od prezidenky Zuzany Čaputovej, ktorý položila k pamätníku Nežnej revolúcie na ulici Národní (bývalá Národní třída) v Prahe. FOTO: TASR/Barbora Vizváryová
StoryEditor

Čaputová a Pellegrini pripomínajú nežnú revolúciu: Vráťme sa k odkazu Novembra ‘89 v celom jeho komplexe

16.11.2023, 23:59
Autor:
TASRTASR

Peter Pellegrini poukázal na to, že 34 rokov od revolúcie vníma pozitívne "prelomový a historický November ‘89" menej ako polovica národa. Politické a spoločenské elity majú preto dôvod na zamyslenie.

Vráťme sa k odkazu Novembra ‘89 v celom jeho komplexe a napĺňajme ho reálnymi rozhodnutiami a skutkami. Vyzval na to predseda Národnej rady Peter Pellegrini (Hlas-SD) v mimoriadnom príhovore na televízii RTVS.

"Poďme spoločne budovať úspešnú, modernú, slobodnú, demokratickú, životaschopnú a sociálne spravodlivú Slovenskú republiku, v ktorej sa dobre žije každému jednému človeku," uviedol.

Prelomový November

Pellegrini poukázal na to, že 34 rokov od revolúcie vníma pozitívne "prelomový a historický November ‘89" menej ako polovica národa. Politické a spoločenské elity majú preto podľa neho v tento pamätný deň dôvod na zamyslenie.

"Neobzerať sa len dozadu. Neobviňovať sa navzájom, neutiekať sa len k novembrovým frázam, ale vrátiť sa k tomu, čo Nežná revolúcia skutočne stelesňovala. Iba tak sa ako národ posunieme vpred," poznamenal predseda parlamentu. Doplnil, že ak ľudia budú rozdeľovať a bojovať medzi sebou, výsledkom bude len stagnácia a zaostávanie.

Tvrdí, že ľudia sú svedkami čoraz väčšej politickej vulgarizácie, ktorá je popretím ideí slušnosti Novembra. "Slobodný názor nikdy nesmie byť len zbraňou na to, ako niekoho uraziť alebo ponížiť," uviedol Pellegrini. Pokračuje, že November ‘89 dal nádej mladším generáciám rozvíjať svoj talent a zručnosti v zahraničí. Dnes je to však podľa jeho slov pretavené do odchodu mladých ľudí do zahraničia bez perspektívy ich návratu.

"November ‘89 bol symbolom zjednotenia národa za niečo, za silnú vieru v budúcnosť. Dnes vidíme rozdelenú spoločnosť na dva svety, ktoré proti sebe neustále bojujú. V médiách sa píše o vojne v štáte, o konflikte a nenávisti," poukázal šéf Národnej rady.

Spoločná hodnota

Zároveň povedal, že November ‘89 bol spoločnou hodnotou pre všetkých. V súčasnosti sú tu podľa neho snahy jednotlivcov hodnotovo si ho uzurpovať pre seba a označovať sa za jediných a výnimočných pokračovateľov jeho odkazu. "To je však iba cesta k ďalšiemu rozdeleniu národa na my a oni," podotkol.

Novembrové národné zjednotenie nahradila nemorálna individuálna privatizácia a jej dôsledkom vznikla zo dňa na deň stratená generácia. Tá podľa Pellegriniho stále čaká na to, kedy jej s morálnym odkazom na November ‘89 splatíme svoj dlh. "Som presvedčený, že je to našou povinnosťou, pretože novembrové udalosti vnímam aj ako symbol solidarity a vzájomnej pomoci," skonštatoval.

 Čaputová zdôraznila, že 17. november patrí k najväčším sviatkom novodobej histórie Slovenska a Česka. "Pred 34 rokmi tu na Národní tříde stáli ľudia proti totalite, ktorá bola typická propagandou, lžou a násilím. A oni tu stáli zjednotení, nabrali odvahu, odmietali násilie, boli vyzbrojení havlovskou pravdou a láskou. A keď im toto stačilo na víťazstvo demokracie, verím, že nám tieto kvality a hodnoty budú stačiť na obranu demokracie. Treba iba naše odhodlanie," povedala.

Práva a sloboda

Zmienila sa tiež, že ako prezidentka prišla položiť kvety k pamätníku Nežnej revolúcie v Prahe naposledy. "Môjmu nástupcovi alebo nástupkyni želám, aby odkaz 17. novembra bol preňho nielen historickou spomienkou, ale žitými hodnotami," uviedla s tým, že dnešná generácia je to dlžná tým, ktorí sa o to pričinili, a je to tiež záväzok voči budúcim generáciám.

Nežná revolúcia podľa Čaputovej priniesla mnoho demokratických práv a slobôd vrátane slobody médií. "Slobodné médiá patria k demokracii. Je jasné, že médiá kritizujú politikov - a nám to môže byť nepohodlné, ale to je neporovnateľné s významom slobodných médií pre demokraciu," upozornila s tým, že akékoľvek ich obmedzovanie môže byť začiatkom umierania demokracie.

Slovenská prezidentka začala svoju návštevu v Česku na Pražskom hrade, kde ju aj s jej partnerom Jurajom Rizmanom predpoludním privítal český prezident Petr Pavel a jeho manželka Eva. Po súkromnej schôdzke prezidentov nasledoval spoločný pracovný obed. Čaputová sa tiež stretla so slovenskou komunitou žijúcou v Česku a večer ju čaká diskusia so študentmi Univerzity Karlovej o výzvach demokracie.

Nežná revolúcia je spoločným dielom Slovenska a Česka, položila základy demokracie. Ľuďom pred 34 rokmi stačila jednota, odvaha a "havlovská pravda a láska" na to, aby zvíťazila demokracia. Toto by malo zároveň stačiť aj na jej obranu, povedala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok po tom, ako položila kvety a zapálila sviečku pri pamätníku Nežnej revolúcie na ulici Národní (bývalá Národní třída) v Prahe.

01 - Modified: 2023-09-09 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Top podnikateľ a vinár pre HN: V kapitalizme treba skoro vstať, neskoro ísť spať a medzitým robiť biznis 02 - Modified: 2023-04-10 11:08:40 - Feat.: 0 - Title: Rok temnoty a nepatrnej nádeje. Západ sa po vojne radostne zviechal, u nás vládol strach a klamstvo
01 - Modified: 2024-04-27 05:55:36 - Feat.: - Title: Pellegriniho aktuálna téma sú eurovoľby, myslí si publicista Hrabko. Mal by upokojovať spoločnosť 02 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 03 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 19:28