Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD). FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Pri dvanástom balíku protiruských sankcií požaduje Smer dosahovú štúdiu, červenou čiarou je nukleárne palivo

18.11.2023, 14:24
Autor:
TASRTASR

Pri palive sa minister zahraničia zhoduje s poslancom Národnej rady Tomášom Valáškom, nie však v tom, aký dosah mali doterajšie sankcie na samotné Rusko.

Pri dvanástom balíku protiruských sankcií zo strany Európskej únie bude Smer-SD požadovať dosahovú štúdiu ich účinkov nielen na EÚ, ale aj samotné Slovensko. Za červenú čiaru označuje nukleárne palivo. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD).

Pri palive sa zhoduje s poslancom Národnej rady SR Tomášom Valáškom (PS), nie však v tom, aký dosah mali doterajšie sankcie na samotné Rusko.

Červená čiara 

"Naša červená čiara je, že tam nesmie byť nukleárne palivo, pretože zatiaľ naše atómky ešte nie sú dostatočne transformované na to, aby sme dokázali fungovať s iným, náhradným palivom. Toto tam určite nemôže byť," zdôraznil Blanár s tým, že Európska únia zjavne v tomto počúva.

V tomto sa opozičné PS zhoduje podľa Valáška so Smerom-SD. Ak by sa podľa neho nukleárne palivo v balíku sankcií objavilo, vetovala by to akákoľvek vláda.

"Keď nemáme alternatívu, potrebujeme si vyrokovať alternatívu," poznamenal Valášek. Predošlé sankčné balíky proti Rusku však obhajuje. Poukazuje na to, že viedli k tomu, že Rusko nedokázalo vyzbrojiť svoju armádu tak, aby to dokázalo bez sankcií. Blanár však oponuje, že Rusko sankčná politika nezastavila, dosah to skôr malo aj na slovenské podniky.

image

Snem Smeru: straníci ďakovali Ficovi, že vstal ako Fénix. Nasledovala ostrá kritika prezidentky

Blanár tiež zopakoval, že Smer-SD je za členstvo Slovenska v EÚ aj NATO, postoje v tomto smere strana nezmenila. Nehovorí dopredu, že bude niečo vetovať, na prvom mieste však musí byť SR. Hovorí o suverénnej zahraničnej politike.

Valášek v súvislosti s vládnym programom kritizuje, že podsúva, že predošlé vlády pristupovali k zahraničnej politike "kolenačkovo". Označuje to za fakticky nesprávne i nebezpečné. "Tým, že delegitimizujú názory iných, nepočúvajú ani ich dobré nápady," poznamenal.

Pomoc pre Ukrajinu 

Blanár tiež pozitívne vníma legálnu migráciu, je však dôrazne proti tej nelegálnej. Aktivity ministerstva vnútra víta. Avizuje, že treba robiť odstrašujúcu politiku. Hovoriť však treba aj o fungovaní schengenu.

Valášek súhlasí s tým, že nelegálnu migráciu treba riešiť, ale nie "pračudným" alebo kurióznym polovojenským cvičením, ktorým "neodstrašíte ani králika". S krajinami, ktoré nezvládajú nápor azylantov, treba nejakým spôsobom ukázať solidaritu.

image

Blanár opäť pripomenul, že vláda vojensky Ukrajine nepomôže. Firmám brániť nebude

Smer-SD taktiež podporuje finančnú pomoc pre Ukrajinu. Je pripravený na diskusiu, má však podmienky. Peniaze musia byť využité na to, na čo majú a nemôžu sa stratiť. Nemôže to mať dosah na kohéznu, ani spoločnú poľnohospodársku politiku a zároveň musia ísť peniaze aj na obnovu infraštruktúry v dotyku s Ukrajinou.

Dôležitosť finančnej pomoci vníma aj Valášek, aj s ohľadom na to, že Slovensko je jedna z mála krajín, ktoré s Ukrajinou susedia. Krajina tak môže v budúcnosti profitovať z cezhraničného obchodu. Súhlasí s tým, že treba prísne dohliadať na prerozdelenie pomoci.

01 - Modified: 2023-11-18 07:30:09 - Feat.: 1 - Title: Väčšina ľudí očakáva od Ficovej vlády lepšie riadenie štátu, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2023-11-17 12:40:37 - Feat.: 1 - Title: Fico tajomne reagoval na prezidentské voľby: Ak sa potvrdia úvahy, zásadne to zmení slovenskú politickú mapu 03 - Modified: 2023-11-17 11:33:27 - Feat.: 1 - Title: Nové investície či vytvorenie finančnej rezervy. Fico na sneme Smeru predstavil hlavné priority 04 - Modified: 2023-11-16 20:27:18 - Feat.: 1 - Title: Erik Kaliňák odmieta, že by Smer-SD manipuloval s nahrávkou prokurátorov. Lipšica obvinil z klamstva 05 - Modified: 2023-11-16 21:22:00 - Feat.: 1 - Title: Prieskum AKO: Progresívne Slovensko sa doťahuje na Smer, okrem Bratislavy by vyhralo ešte v jednom kraji
01 - Modified: 2024-04-26 12:27:39 - Feat.: - Title: PS kritizuje, že návrh k horskej záchrannej službe sa venuje len jednej téme 02 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-04-26 16:30:00 - Feat.: - Title: Ako sa stranám splnili tajné sny 04 - Modified: 2024-04-24 07:47:18 - Feat.: - Title: Minister Blanár považuje za nevyhnutné vrátiť mier do slovníkov diplomacie 05 - Modified: 2024-04-23 10:51:13 - Feat.: - Title: PS vyzýva ministra školstva a vládu. Žiadajú zatvoriť reedukačné centrum v Bystričanoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 02:34