Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) a poslanec Národnej Rady Michal Šimečka (Progresívne Slovensko). FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Slovákom prinesie vyššie dane a krajinu nikam neposunie. Opozičné strany kritizujú schválený program vlády

21.11.2023, 12:41

Opozícia vyčíta vláde, že jej program je slabý a neambiciózny.

Schválené programové vyhlásenie vlády je zlou správou pre občanov. Prináša občanom i firmám vyššie dane a z toho vyplývajúci spomalený hospodársky rast. Nie je ani dokumentom troch suverénnych strán, ale dokument zameraný na stranu Smer-SD. Tvrdia to poslanci Národnej rady za SaS.

"Dokument nie je žiadne programové vyhlásenie vlády troch suverénnych strán, ale programové vyhlásenie vlády Smeru, zvyšné strany šli iba okolo," pripomenul predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling. Tvrdí, že materiál je zameraný hlavne na to, aby pomohol Smeru-SD a jeho nominantom odsúdeným za korupciu. 

Vláda bude podľa SaS stále ukazovať, že nie je sociálna ani demokratická. Vládna koalícia začala podľa poslankyne Márie Kolíkovej vládnuť pomstou a zastrašovaním policajtov, vyšetrovateľov, prokurátorov i sudcov. SaS sľubuje, že bude dôslednou a tvrdou opozíciou. 

Šimečka: Vágne a slabé

Program vlády kritizuje aj najsilnejšia opozičná strana Progresívne Slovensko. "PS hlasovalo proti vysloveniu dôvery štvrtej vláde Roberta Fica. Jedným dôvodom je samozrejme tá najhoršia historická skúsenosť Slovenska s jeho vládami. Vždy ich sprevádzala korupcia, vulgárnosť, naša krajina stagnovala, a tá posledná dokonca skončila vraždou novinára a jeho snúbenice," uviedol šéf PS Michal Šimečka.

"Druhý dôvod je aktuálny - vláda predložila slabé a vágne programové vyhlásenie, ktoré našu krajinu nikam neposunie. A zdá sa, že ani samotná koalícia tomuto programu vôbec neverí. Odignorovali rozpravu, neodpovedali na naše odborné výhrady, ukázali pohŕdanie verejnosťou aj demokraciou," dodáva.

Tretím dôvodom sú podľa Šimečku samotné kroky Ficovej vlády. "Škandalózne konanie ministra Šutaja Eštoka, útoky na nezávislé médiá a občiansku spoločnosť, atakďalej. Táto vláda našu dôveru stratila ešte skôr, ako ju od koalície získala."

Majerský: Neambiciózne a prázdne

Podľa opozičného hnutia KDH je Programové vyhlásene vlády neambiciózne a prázdne, chýbajú mu napríklad konkrétne ciele či merateľné ukazovatele.

"Programovému vyhláseniu vlády chýbajú konkrétne ciele, merateľné ukazovatele a vláda nám nepovedala, odkiaľ chce na všetky opatrenia zobrať peniaze. Neviem si predstaviť, ako budeme o štyri roky vyhodnocovať, či ho vláda splnila alebo nie," odkazuje strany Milan Majerský. 

Programové vyhlásenie vlády bolo podľa neho šité horúcou ihlou, a to len preto, aby si vláda čo najskôr odškrtla túto povinnosť. Myslí si, že vláde nejde o riešenia a pomoc ľuďom.

Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) získal dôveru Národnej rady. Poslanci odsúhlasili programové vyhlásenie vlády. Za hlasovalo 78 poslancov zo 143 prítomných, proti bolo 65.

01 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 02 - Modified: 2024-04-26 13:44:29 - Feat.: - Title: Ficove výroky znepokojujú opozíciu. Ohrozené sú dôchodky dvoch miliónov ľudí, tvrdia 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 15:33