ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Lieky na predpis nemožno dodávať cez donáškové služby, upozorňuje ŠÚKL

27.11.2023, 11:44
Autor:
TASRTASR

Ústav pripomína, že predpísané lieky môžu vydávať výlučne lekárne alebo zákonom stanovené zdravotnícke zariadenia.

Lieky viazané na lekársky predpis nemožno dodávať prostredníctvom donáškových služieb. Upozornil na to Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) v súvislosti s nárastom subjektov, ktoré ponúkajú pacientom obstaranie liekov na lekársky predpis.

Ústav pripomína, že predpísané lieky môžu vydávať výlučne lekárne alebo zákonom stanovené zdravotnícke zariadenia. Poskytnúť ich môže len osoba s príslušným vysokoškolským vzdelaním. Informovala o tom hovorkyňa ŠÚKL Jana Matiašová.

"Lekárenskú starostlivosť môže poskytovať výlučne osoba, ktorá má na túto činnosť povolenie. Činnosť subjektov bez povolenia na poskytovanie lekárenskej starostlivosti, ktoré obstarávajú lieky pre pacientov, nemá oporu v zákone o liekoch," skonštatoval riaditeľ štátneho ústavu Peter Potúček.

image

Sestry majú mať viac kompetencií. Čo všetko by mohli robiť po novom?

Lieky sa môžu odovzdať až po vykonaní všetkých predpísaných úkonov. Ide napríklad o kontrolu správnosti údajov uvedených na lekárskom predpise s údajmi v preskripčnom zázname, upozornenie na osobitné varovania pri užívaní lieku, ale aj informovanie pacienta o možnosti výberu náhradného humánneho lieku a o výške doplatku pacienta.

"Podobne ako odborné vyšetrenie u lekára, ani výdaj lieku na lekársky predpis nemožno uskutočniť prostredníctvom inej osoby namiesto farmaceuta alebo pacienta. Takýto postup je nezákonný, a navyše predstavuje pre pacienta značné riziká, ako napríklad výdaj chybného, alebo dokonca falšovaného lieku, nesprávne poučenie o užívaní lieku, zneužitie osobných údajov a mnohé ďalšie," dodal Potúček.

Prípadnú chybu pri výdaji lieku, ktorá vyvolá nežiaduci účinok, napríklad pri zámene, musí lekáreň nahlásiť Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv. Dotknuté subjekty musia dodržiavať aj pravidlá ochrany osobných údajov pacientov.

01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 02 - Modified: 2024-04-13 19:32:53 - Feat.: - Title: V prípade nelegálneho reexportu liekov za vyše sedem miliónov eur zatiaľ nikoho neobvinili 03 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 04 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich? 05 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 22:07