Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Maroš Černý
StoryEditor

Ústavy a centrá pod drobnohľadom, štát bude posielať nečakané kontroly na monitorovanie mučenia

28.11.2023, 16:14
Autor:
TASRTASR

Opatrenia proti zlému zaobchádzaniu sa budú vykonávať vo forme neohlásených návštev zariadení.

Na Slovensku začali na miestach, kde sa nachádzajú osoby obmedzené alebo pozbavené osobnej slobody, pôsobiť špeciálne tímy na monitorovanie mučenia a zlého zaobchádzania.

Vytvorili ich Kancelária verejného ochrancu práv, Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím a Úrad komisára pre deti v rámci Národného preventívneho mechanizmu proti mučeniu. Inštitúcie to oznámili na spoločnej utorkovej tlačovej konferencii.

Monitorovanie zlého zaobchádzania

Úlohou tímov je monitorovať mučenie a zlé zaobchádzanie v zariadeniach, kde sa nachádzajú osoby obmedzené alebo pozbavené osobnej slobody. V rámci Národného preventívneho mechanizmu bude verejný ochranca opráv podávať každoročne za všetky tri inštitúcie výročné správy o stave činnosti Národnej rade.

"Spoločne sa budeme starať o to, aby na miestach, kde sú ľudia obmedzení alebo pozbavení slobody, bol zabezpečený monitoring. Zároveň je našou úlohou učiť štát, ako s týmito ľuďmi zaobchádzať," vyhlásil verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

Zároveň dodal, že v rámci Kancelárie verejného ochrancu práv bol vytvorený nový odbor dohľadu nad obmedzovaním osobnej slobody, ktorý má v náplni práce aplikovanie záväzkov vyplývajúcich z Opčného protokolu.

Neohlásené návštevy

Opatrenia proti zlému zaobchádzaniu sa budú vykonávať vo forme neohlásených návštev zariadení. "V rámci preventívnych prostriedkov, vyplývajúcich z našej činnosti, je pre nás dôležité zamerať sa predovšetkým na kvalitu vzťahov v zariadeniach, kde sa nachádzajú deti a mladiství," vyhlásil komisár pre deti Jozef Mikloško.

"Počas doterajšej, takmer osemročnej činnosti nášho úradu sme zistili a posudzovali množstvo prípadov, ktoré mali znaky zlého zaobchádzania, čo sme oznamovali orgánom činným v trestnom konaní," uviedla komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.

Národný preventívny mechanizmus proti mučeniu vznikol na základe Opčného protokolu k Dohovoru OSN proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu. Slovenská republika Opčný protokol ratifikovala 4. júla 2023.

01 - Modified: 2024-04-22 18:38:36 - Feat.: - Title: Nová správa otvorene hovorí o mučení. Komisár zistil závažné pochybenia nielen v reedukačných centrách 02 - Modified: 2024-03-26 06:38:29 - Feat.: - Title: Seniori si prilepšia takmer o 150 eur. Podľa ekonóma trináste dôchodky zvýšia verejný dlh 03 - Modified: 2024-04-18 14:11:34 - Feat.: - Title: Rekondičné pobyty prinesú viaceré novinky. Aké a kto má na ne nárok? 04 - Modified: 2024-01-31 12:58:57 - Feat.: - Title: Demencia je boj s neodvrátiteľnou realitou 05 - Modified: 2024-02-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Ako ste na tom s alkoholom? Aj tento rok si to môžete preveriť v rámci iniciatívy Suchý február
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 14:10