Primátor Košíc Jaroslav Polaček. FOTO: TASR/Jakub Kotian 
StoryEditor

Košice vstupujú do krízového režimu, sú v zlej finančnej situácii

01.12.2023, 08:48
01.12.2023, 09:29
Autor:
TASRTASR

V praxi pôjde o radikálne obmedzenie akýchkoľvek bežných výdavkov vrátane financií smerujúcich do zabezpečenia obvyklých potrieb mesta.

Mesto Košice vstupuje od piatka do krízového režimu, dôvodom je nepriaznivá finančná situácia. Po štvrtkovom mimoriadnom rokovaní finančného krízového štábu to oznámil primátor Jaroslav Polaček spolu s hlavným kontrolórom mesta Pavlom Gallom.

Informuje o tom magistrát na svojej webovej stránke s tým, že mesto začne budúci rok v rozpočtovom provizóriu.

Radikálne obmedzenie bežných výdavkov

V praxi to bude podľa Galla znamenať radikálne obmedzenie akýchkoľvek bežných výdavkov vrátane financií smerujúcich do zabezpečenia obvyklých potrieb mesta.

"Takisto to bude aj pri prevádzke magistrátu a mestských podnikov, aby sa čo najrýchlejšie dosiahli úspory predovšetkým v prevádzkových a mzdových nákladoch," uvádza magistrát.

image

Košice prišli o svetové vývojové centrum. Namiesto výskumu budú na pozemku montážne linky pre Volvo

Krízový režim sa má odzrkadliť aj na odvoze komunálneho odpadu, údržbe a oprave ciest, či údržbe verejných priestranstiev. Mesto tvrdí, že sa bude snažiť minimalizovať dosahy krízového režimu v oblasti sociálnej starostlivosti a školstva.

Vyrovnaný rozpočet nie je možné pripraviť

Keďže v súčasnosti nie je možné pripraviť vyrovnaný rozpočet, podľa Polačeka bude mesto od začiatku budúceho roka v rozpočtovom provizóriu. Úsporné opatrenia sa týkajú zníženia výdavkov v minimálnej výške päť percent oproti tým výdavkom, ktoré boli schválené v rozpočte mesta na tento rok.

Problémy pri zostavovaní rozpočtu zdôvodňuje aj tým, že mestské zastupiteľstvo v uplynulých dňoch opäť odmietlo návrh na zvýšenie poplatkov za komunálny odpad, v školských zariadeniach, daň z nehnuteľností a ubytovania, čo mohlo priniesť 25 miliónov eur.

image

Košice uvažujú o vstupe do Dlhopisového programu Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti

Rozdiel medzi predpokladanými príjmami a výdavkami predstavuje v súčasnosti zhruba 44 miliónov eur. Magistrát pripomína, že problémom sú najmä výpadky príjmov z podielových daní či nové kompetencie miest, ktoré spôsobili nárast výdavkov.

Odmeny nebudú

Hlavný kontrolór bude vzhľadom na zlú finančnú situáciu mesta pravidelne vyžadovať od ekonomického oddelenia monitorovaciu správu o všetkých záväzkoch mesta vrátane tých po lehote splatnosti.

"Do budúceho pondelka má každé oddelenie a referát magistrátu predložiť takzvanú SWOT analýzu s dôrazom identifikovať ohrozenia a riziká pri nezvýšenom rozpočte. Zároveň majú navrhnúť opatrenia s odôvodnením dosahov, respektíve prípadných škôd pri pripravovaných investíciách, eurofondových projektoch a služieb mesta Košice," dodáva magistrát.

image

Prievidza zdražuje. Mesto chce zvýšiť daň z nehnuteľnosti aj poplatok za odpad

Pre všetkých zamestnancov mesta, mestských podnikov a organizácií bolo bez akýchkoľvek výnimiek až do odvolania zakázané vyplácanie odmien. Primátor plánuje navrhnúť aj zmenu odmeňovacieho poriadku pre poslancov a vzdanie sa vlastných odmien.

Oddelenie školstva má zas vzhľadom na enormný nárast výdavkov nákladov pripraviť návrhy na optimalizáciu siete škôl a školských zariadení, ktoré budú v nasledujúcom roku predložené poslancom.

Konkrétne opatrenia týkajúce sa rozsiahlych škrtov plánuje vedenie mesta predstaviť poslancom v najbližších dňoch. Rokovať o nich budú 12. decembra na zasadnutí mestského zastupiteľstva.

 

01 - Modified: 2023-11-14 16:00:47 - Feat.: 1 - Title: Vallo oznámil zvýšenie daní v Bratislave, za nehnuteľnosť zaplatíte o 35 percent viac 02 - Modified: 2023-11-14 12:05:00 - Feat.: 1 - Title: Krajské mestá avizujú zvyšovanie daní, majú problém zostaviť rozpočty 03 - Modified: 2023-11-14 06:51:21 - Feat.: 1 - Title: Už v minulosti na tom pohoreli. Vláda chce zvýšiť daň z nehnuteľností, kto by platil viac? 04 - Modified: 2023-10-30 14:15:52 - Feat.: 1 - Title: Mesto Prievidza uvažuje o zvýšení daní, dôvodom sú zásahy štátu
01 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:20 - Feat.: - Title: V Košiciach má vyrásť obchodné centrum za desiatky miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 04 - Modified: 2024-04-25 12:55:30 - Feat.: - Title: Bude Fico mobilizovať zdroje z dôchodkových úspor? 05 - Modified: 2024-04-22 15:41:09 - Feat.: - Title: Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom v Košiciach utrpelo zranenia niekoľko ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 10:43