Šéf Úradu inšpekčnej služby Branislav Zurian. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Zurian robí zmeny v policajnej inšpekcii. V blízkej dobe chce vyskladať vlastný tím

01.12.2023, 14:35
Autor:
TASRTASR

Riaditeľ úradu Branislav Zurian si plánuje do konca roka vyskladať profesionálny tím svojich najbližších spolupracovníkov, ktorí majú skúsenosti z oblasti kriminálnej polície.

Úrad inšpekčnej služby prešiel od decembra reorganizáciou. Cieľom zmien je zefektívnenie, skvalitnenie a zrýchlenie vyšetrovania a sprehľadnenie organizačnej štruktúry úradu. Zanikne odbor ochrany a prevencie.

image

Výber Zuriana ako šéfa inšpekcie preverí čas, zhodli sa Gašpar a Spišiak. Krúpa sa obáva problémov v polícii

Viaceré zmeny

Vznikne odbor západ, stred a východ. Úrad sa chce zamerať aj na prevenciu smerom dovnútra polície. Informovala o tom hovorkyňa úradu Andrea Dobiášová.

"Mojou úlohou je zefektívniť prácu inšpekcie a na základe odborných debát som musel pristúpiť k reorganizácii a vrátil som úradu podobu, ako mala v minulosti. Posledná štruktúra inšpekcie bola veľmi neprehľadná, komplikovala prácu a tým spomaľovala procesy," skonštatoval riaditeľ inšpekcie Branislav Zurian.

Štartuje aj prvý preventívny projekt. Cieľom je naučiť policajtov profesionálne komunikovať.

"Pripravujeme analýzy opodstatnených sťažností na policajtov, podľa ktorých zistíme, s čím majú policajti najväčší problém. Zo skúseností viem, že často dochádza k slovným potýčkam a vyhroteným situáciám s marginalizovanými skupinami, či už ide o Rómov alebo LGBT komunity," načrtol Zurian. Následne majú byť s odborníkmi z oblasti psychológie a komunikácie nastavené školenia.

Zurianove plány

Nezávislosť Úradu inšpekčnej služby má podporiť aj zmena komunikácie smerom k médiám. Úrad už nebude komunikačne zastrešovať ministerstvo vnútra, ale hovorca úradu.

Deviatich policajtov sa dotkli zmeny aj v personálnej rovine, z toho siedmi boli v riadiacej funkcii a boli prevedení v rámci Policajného zboru mimo Úrad inšpekčnej služby na iné pozície.

Riaditeľ úradu si plánuje do konca roka vyskladať profesionálny tím svojich najbližších spolupracovníkov, ktorí majú skúsenosti z oblasti kriminálnej polície, či už ide o vyšetrovanie alebo operatívu.

"Dostal som dôveru ministra vnútra, ale aj záväzok pracovať najlepšie, ako viem. Bez kvalitných a skúsených ľudí, ktorým dôverujem, nedokážem naplniť ciele a úlohy, ktoré úradu vyplývajú zo zákona," dodal. Zurian vedie inšpekciu od novembra.

01 - Modified: 2024-04-18 12:46:25 - Feat.: - Title: Mikulec odmieta kritiku na činnosť policajnej inšpekcie v predošlom období 02 - Modified: 2024-04-08 10:43:13 - Feat.: - Title: Inšpekcia obvinila policajta, ktorý si nechával peniaze vybrané na kolky 03 - Modified: 2024-03-26 12:21:19 - Feat.: - Title: Inšpekcia zasahovala v objekte rezortu vnútra v Žiline, zadržala štyroch policajtov 04 - Modified: 2024-02-28 13:46:07 - Feat.: - Title: Haščák vypovedal ako poškodený pre raziu v sídle Penty: V tomto prípade sa už neuspokojím s ospravedlnením 05 - Modified: 2024-02-08 08:16:11 - Feat.: - Title: Colník mal brať úplatky za nevykonanie riadnej kontroly, inšpekcia ho obvinila
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 10:00