Odstavené kamióny prichádzajúce po diaľnici D1 v smere od mesta Prešov stoja za sebou v súvislosti s blokáciou hraničného priechodu Vyšné Nemecké a hustotou kamiónovej dopravy smerujúcou k hranici s Ukrajinou. FOTO: TASR/Roman Hanc 
StoryEditor

Dopravcovia prerušili blokádu hraničného priechodu Vyšné Nemecké, zostávajú v štrajkovej pohotovosti

05.12.2023, 07:17
05.12.2023, 07:36
Autor:
TASRTASR

Únia autodopravcov Slovenska nesúhlasila so zrušením povoleniek pre ukrajinských dopravcov v Európskej únii a pridala sa k protestu ich poľských kolegov na hraniciach s Ukrajinou.

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) prerušila štrajk s čiastočnou blokádou hraničného priechodu Vyšné Nemecké - Užhorod a zostáva v štrajkovej pohotovosti. Informovala o tom na sociálnej sieti po pondelkovom (4. 12.) rokovaní európskych ministrov dopravy v Bruseli.

UNAS nesúhlasí so zrušením povoleniek pre ukrajinských dopravcov v Európskej únii (EÚ) a pridala sa k protestu ich poľských kolegov na hraniciach s Ukrajinou.

image

Pri blokáde kamionistov nesmie dochádzať k škodám na potravinách, tvrdí šéf veterinárnej správy

"Únia autodopravcov Slovenska - UNAS dopravcov vyjadrovala svoj protest najprv hodinovou blokádou a potom aj štvordňovou čiastočnou blokádou. Jednak aby sa spojila a podporila požiadavky na EÚ pred zasadnutím Rady ministrov (TTE), ktoré mal predniesť minister dopravy Jozef Ráž ml. (nominant Smeru-SD), a jednak aby protestovala aj voči nečinnosti vlády voči dosahom aj na náš slovenský trh. Dnes sme štrajk prerušili a zostávame v štrajkovej pohotovosti," uviedla UNAS v noci na utorok.

Ako informoval v Bruseli minister dopravy Ráž ml., zasadnutie ministrov dopravy EÚ neponúklo momentálne žiadnu odpoveď slovenským či poľským kamionistom blokujúcich svojich lacnejších ukrajinských kolegov na hraničných priechodoch.

Pre slovenských či poľských dopravcov to podľa jeho slov znamená, že musia rokovať s vládou o tom, ako zaistiť priechodnosť hraničných priechodov.

image

Kamióny čakajú v kolónach na hranici Poľska s Ukrajinou až desať dní

"Budeme radi, ak sa stretneme čo najskôr s ministrom, kde nám odprezentuje návrhy a riešenia a zároveň skonzultujeme s poľským partnerom KOPTIPT ďalší postup," reagovala UNAS.

Hraničný priechod Vyšné Nemecké - Užhorod UNAS zablokovala v piatok (1. 12.) od 15.00 h.

01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 09:27