FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Začala sa schôdza parlamentu, poslancov čaká viacero zmien v zrýchlenom režime

06.12.2023, 13:24
Autor:
TASRTASR

Dva z vládnych návrhov v zrýchlenom režime majú pomôcť dlžníkom so zvýšenými splátkami hypoték. Predbežný program rokovania má takmer 50 bodov.

Poslanci Národnej rady otvorili 6. schôdzu parlamentu. Predbežný program rokovania mal takmer 50 bodov. Poslanci by sa mali venovať aj viacerým vládnym návrhom, o ktorých by mali rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Dva z vládnych návrhov v zrýchlenom režime majú pomôcť dlžníkom so zvýšenými splátkami hypoték. Za rok 2023 sa táto pomoc vyrieši zvýšeným daňovým bonusom, od januára 2024 potom novou štátnou sociálnou dávkou. V skrátenom konaní by sa mal prerokovať aj balík zmien na zlepšenie stavu verejných financií.

V zrýchlenom režime by sa mali zákonodarcovia venovať aj novele zákona o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve či novele zákona o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže. Envirofond by mal byť podľa nej povinný vrátiť vlastníkovi nehnuteľnosti, na ktorej sanovali envirozáťaž, ním uhradené financie.

image

Fico roztrhal “jeho” faktúru. Po rokoch sa do úradu vracia muž, ktorý spôsobil veľkú krízu tretej vlády Smeru

Na programe je aj návrh nového zákona o ochrane spotrebiteľa. Ten by mal do budúcnosti predstavovať základný právny predpis v oblasti ochrany spotrebiteľa a nahradiť niekoľko aktuálne platných zákonov. Zákon v takmer rovnakom znení už bol prerokovaný parlamentom v minulom volebnom období, no pre poslanecký pozmeňovací návrh bol vrátený prezidentkou Zuzanou Čaputovou a nebol priestor na jeho opätovné schválenie.

Predložených je aj niekoľko poslaneckých návrhov. Smer navrhuje skrátiť prax pre vedenie vozidla s právom prednostnej jazdy skupiny C1. Hnutie Slovensko predložilo balík zmien týkajúcich sa vyplatenia 13. dôchodkov či zníženia cien potravín, a tiež legislatívu týkajúcu sa zavedenia hmotnej zodpovednosti politikov.

SaS chce novelizáciou redefinovať skutkovú podstatu trestného činu znásilnenia. Poslankyne Progresívneho Slovenska zase podali návrh týkajúci sa doplnenia ďalšej podmienky, v rámci ktorej má byť priznaný nárok na vdovský, respektíve vdovecký dôchodok.

Poslanci by mali v decembri prerokovať aj návrh štátneho rozpočtu. Rozhodnúť o ňom však má ešte vláda. Následne sa očakáva jeho predloženie do parlamentu.

01 - Modified: 2024-04-27 05:40:12 - Feat.: - Title: KĽDR odmieta americkú správu o stave ľudských práv vo svete 02 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 03 - Modified: 2024-04-25 09:51:19 - Feat.: - Title: Poslanci budú na budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Čaká ich aj odvolávanie Mazáka 04 - Modified: 2024-04-25 08:35:17 - Feat.: - Title: Spôsobí, čo určite nechceme. Návrh novely zákona o ochrane prírody je podľa Hlinu mimoriadne nebezpečný 05 - Modified: 2024-04-25 07:27:57 - Feat.: - Title: Poslanci dnes ráno rokujú o skrátených legislatívnych konaniach
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 09:26