Minister životného prostredia Tomáš Taraba. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Minister Taraba: Dohodli sme sa s Rakúskom na využití skúseností pri zonácii národných parkov

12.12.2023, 10:38
Autor:
TASRTASR

Ministri otvorili aj tému obehového hospodárstva. Dotkli sa aj systému zálohovania PET fliaš a plechoviek, kde plánuje Rakúsko spustiť v roku 2025.

Slovensko sa dohodlo s Rakúskom na využití jeho skúseností pri zonácii národných parkov. Informovalo o tom Ministerstvo životného prostredia.

Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) absolvoval počas klimatickej konferencie COP28 v Dubaji bilaterálne rokovanie so spolkovou ministerkou pre ochranu klímy a životného prostredia Rakúska Leonore Gewesslerovou.

Rakúska ministerka vyzdvihla prínos národných parkov, ktoré zohrávajú úlohu v štátnej politike ochrany prírody. Sú nositeľom regionálneho rozvoja a prostredníctvom správ národných parkov budujú infraštruktúru pre návštevníkov, iniciujú projekty zamerané na ochranu prírody a výskum, budujú priestory na vzdelávanie a starajú sa o prácu s verejnosťou.

Rovnako vyvíjajú programy pre návštevníkov založené na zážitkoch v prírode, priblížilo MŽP. Taraba chce skúsenosti Rakúska s riadením národných parkov zúročiť aj na Slovensku.

Minister informoval Gewesslerovú o slovenských záväzkoch k znižovaniu emisií skleníkových plynov. Spomenul koniec dotovania ťažby uhlia a výroby elektriny na hornej Nitre, investície do nízkouhlíkových technológií, dekarbonizáciu priemyslu či energetiky.

Rovnako zdôraznil význam využívania jadrovej energie pre Slovensko, vďaka čomu patrí medzi štáty s najčistejšou výrobou elektrickej energie na svete.

"Odlišný postoj Rakúska k využívaniu jadrovej energie ako čistého zdroja energie však nebráni rozvoju spolupráce medzi našimi krajinami. Usilujeme sa o dobré, ba až nadštandardné susedské vzťahy. Inšpirovať sa chceme v témach rozvoja regiónov, riadenia národných parkov, ako aj v otázkach ekologického spracovania odpadu," povedal Taraba.

Ministri otvorili aj tému obehového hospodárstva. Dotkli sa aj systému zálohovania PET fliaš a plechoviek, kde plánuje Rakúsko spustiť v roku 2025. Na Slovensku ho zaviedli v roku 2022.

01 - Modified: 2024-05-02 10:10:03 - Feat.: - Title: Taraba odvolal riaditeľa Slovenského krasu Milana Olekšáka. Je to priama pomsta, reagujú progresívci 02 - Modified: 2024-04-25 19:46:54 - Feat.: - Title: Medvede zostávajú podľa Tarabu chránené. Eliminovať majú len tie, ktoré sú hrozbou 03 - Modified: 2024-04-25 14:27:04 - Feat.: - Title: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu, vysvetľuje Taraba odstrihnutie od časti peňazí 04 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 05 - Modified: 2024-04-19 11:23:17 - Feat.: - Title: Taraba: Budovanie kapacít na zhodnotenie odpadu patrí k prioritám
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 20:28