Exminister spravodlivosti Viliam Karas. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Aj k ministerskej vyhláške sa vyjadrí viac ľudí, kritizuje Karas spôsob novelizácie Trestného zákona

16.12.2023, 08:41
Autor:
TASRTASR

V prípade navrhovaného zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry chýba Viliamovi Karasovi vecná diskusia o napĺňaní cieľov, pre ktoré bola špeciálna prokuratúra zriadená.

Bývalý minister spravodlivosti Viliam Karas kritizuje spôsob novelizácie Trestného zákona i mieru znižovania trestných sadzieb. Vládou schválená legislatíva podľa neho nezlepšuje ani postavenie poškodených a nekladie dôraz na nápravu páchateľa.

"Ak by ste chceli zmeniť hociktorú ministerskú vyhlášku, procesný postup bude oveľa dlhší, komplikovanejší a vyjadrí sa k nemu viac orgánov, ako to bolo v prípade navrhovanej zmeny trestného kódexu," uviedol Karas. Návrh na skrátené legislatívne konanie považuje za šokujúci.

Modernizácia trestov

Novela Trestného zákona rieši podľa neho otázku modernizácie trestnej politiky štátu len veľmi čiastkovo. "Znižovanie trestných sadzieb skutočne potrebujeme, pretože súčasné nastavenie je naozaj neprimerané. Predložený návrh však ide ďaleko nad rámec odborného konsenzu. S kompromisom, ktorý sa podarilo dosiahnuť počas môjho pôsobenia na ministerstve, to už nemá nič spoločné," upozornil Karas.

Poukázal tiež na to, že nie je zrejmé, ako by ovplyvnili navrhované zmeny vnútornú bezpečnosť štátu. V rámci trestnej politiky musí byť podľa neho na jednej strane zachovaná miera primeraného a spravodlivého trestu, na druhej strane ochrana spoločnosti.

image

Fico sa v parlamente dostal do sporu so Šimečkom: Sranda končí, páchate ekonomickú vlastizradu

Podotkol, že vládna novela rezignovala na skutočnú restoratívnu justíciu.

"Ak sa chce Slovensko posunúť smerom k modernej trestnej politike, nestačí len mechanicky znížiť sadzby, ale musí sa viac akcentovať na restoratívne prvky, ako sú definované medzinárodnými dokumentami. Tieto dokumenty kladú dôraz nielen na samotné potrestanie páchateľa, ale predovšetkým na zhojenie následkov, ktoré jeho trestný čin spôsobil a na nápravu páchateľa," ozrejmil exminister spravodlivosti a člen expertného tímu KDH.

Chýbajúca diskusia

V prípade navrhovaného zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry chýba Karasovi vecná diskusia o napĺňaní cieľov, pre ktoré bola špeciálna prokuratúra zriadená.

"Jeden-dva články na nejakých webových portáloch, niekoľko tlačových konferencií alebo niekoľko nálezov Ústavného súdu, ktoré samy osebe nekonštatujú neústavnosť alebo neopodstatnenosť tohto orgánu, nemôžu byť základom na rušenie inštitúcie, ktorá má dlhoročnú existenciu a výsledky," podotkol.

image

Politologička o zrušení špeciálnej prokuratúry: Ficov krok je predvojom avizovaných Trumpových plánov

Zamýšľa sa aj nad absenciou prechodného obdobia, ktoré by umožnilo technickú, administratívnu a personálnu prípravu. "Určite existujú aj dobré dôvody na zákonné úpravy a doladenie fungovania špeciálnej prokuratúry. No spôsob, akým sa to robí, je podľa môjho názoru ešte radikálne chybnejší ako pri súdnej mape," zdôraznil.

Novelu Trestného zákona, ktorou sa menia viaceré právne normy, odsúhlasila vláda na minulotýždňovom rokovaní. Súčasťou legislatívneho balíka je aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Vládny kabinet navrhol parlamentu prerokovať legislatívu v skrátenom legislatívnom konaní.

01 - Modified: 2023-12-14 09:21:26 - Feat.: 1 - Title: Slovenskí opoziční europoslanci pri novele trestného zákona klamú, tvrdí Fico 02 - Modified: 2023-12-13 22:15:18 - Feat.: 1 - Title: Európska komisia zasiahne proti Slovensku, ak Ficove kroky porušia právo EÚ, povedal komisár 03 - Modified: 2023-12-13 18:42:25 - Feat.: 1 - Title: Pellegrini chce opozíciu unaviť nočným rokovaním. Koalícia mala dostať pokyn sviatkovať pre hlasovanie doma
01 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 10:53:56 - Feat.: - Title: Hádka o Slovensko v Bruseli: Ficova vláda spravila opak, ako žiadala komisia. Poľský poslanec poslal odkaz 04 - Modified: 2024-04-12 14:43:16 - Feat.: - Title: Vnútorná bezpečnosť Slovenska aj medvede. Pellegriniho bude čakať krátko po nástupe do paláca päť vecí 05 - Modified: 2024-03-20 13:13:10 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok nevidí problém v účasti v relácii s medzinárodne hľadanou osobou, opozícia namieta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 17:09