FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Poslanci budú pokračovať v riadnej schôdzi od pondelka

17.12.2023, 09:18
Autor:
TASRTASR

V pondelok majú rokovať až do polnoci, nebudú však hlasovať, najbližšie hlasovanie o prerokovaných bodoch ich čaká v utorok dopoludnia.

Poslanci Národnej rady sa vrátia do lavíc opäť v pondelok. Od 10.00 h by mali pokračovať v 6. schôdzi, a to diskusiou k vládnej novele tzv. kompetenčného zákona. V pondelok majú rokovať až do polnoci, nebudú však hlasovať, najbližšie hlasovanie o prerokovaných bodoch ich čaká v utorok dopoludnia.

Novela kompetenčného zákona, teda zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, hovorí o zriadení Ministerstva cestovného ruchu a športu od 1. januára 2024. Priniesť má aj zmenu spôsobu výberu šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a ďalšie úpravy. V diskusii k návrhu je prihlásených písomne ešte 35 rečníkov. Následne sa môžu poslanci do debaty hlásiť aj ústne.

Poslanci stihli prebrať balík konsolidačných opatrení, ktoré zahŕňajú mimoriadne zdanenie bánk, zvýšenie spotrebných daní z alkoholu a tabaku, ale aj zníženie príspevku do druhého piliera či zvýšenie zdravotného odvodu. O balíku by mali hlasovať v utorok.

image

Koalícia a opozícia sa dohodli, že chcú slušnejší parlament. Pripraví sa Etický kódex, avizuje Jarjabek

Po prebratí novely kompetenčného zákona by mal parlament prejsť k rokovaniu o štátnom rozpočte na budúci rok. Vládna koalícia ho chce prijať do konca tohto roka.

Na programe schôdze sú tiež neprerokované body, ktoré doručila vláda a navrhuje rokovanie o nich v skrátenom legislatívnom konaní. Medzi nimi je novela Trestného zákona, ktorá ráta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry, či novela zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Opozícia návrhy ostro kritizuje a žiada ich stiahnutie. Rokovanie o nich sa snaží oddialiť. V skrátenom legislatívnom konaní by mali poslanci prebrať aj novelu zákona o štátnej podpore nájomného bývania.

Na programe schôdze je aj niekoľko poslaneckých návrhov. Parlament by mal tiež voliť nového predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

01 - Modified: 2024-04-27 05:40:12 - Feat.: - Title: KĽDR odmieta americkú správu o stave ľudských práv vo svete 02 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 03 - Modified: 2024-04-25 09:51:19 - Feat.: - Title: Poslanci budú na budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Čaká ich aj odvolávanie Mazáka 04 - Modified: 2024-04-25 08:35:17 - Feat.: - Title: Spôsobí, čo určite nechceme. Návrh novely zákona o ochrane prírody je podľa Hlinu mimoriadne nebezpečný 05 - Modified: 2024-04-25 07:27:57 - Feat.: - Title: Poslanci dnes ráno rokujú o skrátených legislatívnych konaniach
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 12:46