Minister spravodlivosti Boris Susko, minister obrany Robert Kaliňák a premiér Robert Fico. ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Kapustnica bez mäsa či čítanie knihy. Politici trávia Vianoce prevažne tradične, čas venujú blízkym a rodine

24.12.2023, 10:59
Autor:
TASRTASR

Prevažne tradičné sviatky s blízkymi bude tráviť väčšina našich vládnych a parlamentných politických predstaviteľov. Na stole im nechýbajú tradičné vianočné pokrmy.

Prevažne tradičné sviatky s blízkymi bude tráviť väčšina našich vládnych a parlamentných politických predstaviteľov. Vianoce chcú využiť na chvíľu stíšenia a venovať čas rodine. Na stole im nechýbajú tradičné vianočné pokrmy.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini bude tráviť Vianoce s rodičmi tak, ako si ich pamätá od detstva. "Cez Vianoce nejeme žiadne mäso, dodržiavame pôst, v našej kapustnici nie je žiadna klobása ani údenina, len hríby," priblížil. Večera v rodine šéfa parlamentu sa začína krátkou modlitbou, vždy je prestreté o jedného navyše. Nesmie chýba ani šupinka pod obrusom.

Pre premiéra Roberta Fica boli vždy Vianoce príležitosťou prečítať si knihy. "Čítam toľko, koľko sa dá. Zvyčajne na Vianoce dostanem kopu kníh, tak sa mám v čom prehrabávať," uviedol s tým, že sa sústreďuje na historické knihy či životopisy. Počas Vianoc využíva voľné obdobie aj na šport. "Nastavím si nejaké plány, ciele a pokúšam sa niekedy aj dvakrát za deň urobiť nejakú športovú aktivitu," skonštatoval. Ak mu to čas dovolí, v období medzi sviatkami by rád absolvoval aj turistiku v horách.

Predseda SNS Andrej Danko bude tráviť tradičné Vianoce s rodinou. Pochválil sa, že jeho mama je dobrá kuchárka a na štedrú večeru sa teší. Priblížil, že ich čakajú tradičné chody, medzi nimi aj oplátky či rožky s makom poliate maslom.

image

Neobracajte sa demokracii chrbtom, apeluje na občanov nemecký prezident Steinmeier

Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba bude sviatky tráviť s rodinou. "Mám päť detí, budeme v kruhu rodiny a navštívim rodičov," priblížil.

Minister investícií Richard Raši bude Vianoce tráviť doma v Košiciach v kruhu rodiny. "Špecifikom býva to, že na Vianoce mávam dve štedrovečerné večere. Jednu máme doma už okolo 14.00 h a druhú u mojej mamy klasicky večer okolo 18.00 h," priblížil s tým, že menu je štandardné slovenské až na jednu výnimku. "Od mamy som si priniesol zvyk, že mávame aj rybaciu polievku," dodal.

Aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok bude sviatky tráviť s rodinou. "Mám veľké resty voči deťom a priateľke, takže toto budem musieť dohnať a sľúbil som, že dva týždne budem s nimi. Neviem, či sa mi to podarí," skonštatoval. Vzhľadom na uplynulé hektické obdobie sa na čas s blízkymi teší aj ministerka kultúry Martina Šimkovičová.

Líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka plánuje stráviť klasické Vianoce s rodinou. Každý rok spoločne u jeho rodičov pripravujú 23. decembra vianočný šalát.

image

Vojna na Ukrajine i v Izraeli, nová poľská vláda i český prezident. Čo hýbalo svetovým dianím v roku 2023?

Tradičné Vianoce s blízkymi bude prežívať aj predseda KDH Milan Majerský. Celé sviatky považuje za tradičné, od jedla cez zvyky až po bohoslužby. "Nesmie chýbať ľudský úsmev, láska a srdce, ktoré do toho treba vložiť," dodal.

Šéf poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling sa teší na chvíle s rodinou a priateľmi aj na pozeranie klasických rozprávok a veľa jedla. "Som z Partizánskeho, takže my máme zaužívané menu, že polievku máme šošovicovú, kde sú napríklad okrem hríbov aj slivky," priblížil s tým, že druhé jedlo už pozostáva z klasického šalátu a kapra.

Líder hnutia Slovensko Igor Matovič bude tráviť klasické Vianoce s rodinou. "Teším sa na to, že to bude chvíľka takého pokoja mimo politiky," uviedol s tým, že keďže má manželku zo Spiša, doma na západnom Slovensku nesmú chýbať prenesené spišské zvyky.

01 - Modified: 2024-02-14 09:45:46 - Feat.: - Title: Hanba ako delo. Šimkovičovej angličtine v Abú Zabí rozumel málokto. Pridala sa k dlhému zástupu našich „anglicky“ hovoriacich politikov 02 - Modified: 2024-01-02 14:33:30 - Feat.: - Title: Čaputová, Fico a Pellegrini. Odhaľujeme, kto mal spomedzi politikov najviac komentárov a kto bol najaktívnejší 03 - Modified: 2023-12-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Sviatky sú aj o koláčoch, údeninách a alkohole. Experti pre HN radia, aké lieky nasadiť 04 - Modified: 2023-12-28 10:36:06 - Feat.: - Title: Štíhla aj v novom roku: Vďaka tomuto tréningu si bruško udržíte vo forme aj počas sviatkov 05 - Modified: 2023-12-27 08:04:46 - Feat.: - Title: Kvíz: Ako dobre poznáte film o malom Kevinovi? Otestujte sa
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 14:40