Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Plány rezortu životného prostredia rozbili podľa Klimatickej koalície voľby, kľúčový zákon nestihli pripraviť

02.01.2024, 11:01
Autor:
TASRTASR

Klimatická koalícia pozitívne vníma pokračovanie výzvy Obnov dom. V tejto súvislosti ocenila prácu Slovenskej agentúry životného prostredia.

Ministerstvo životného prostredia vlani rozrobilo niekoľko vecí, ktoré prerušili predčasné parlamentné voľby. Uviedla to koordinátorka Klimatickej koalície Lucia Szabová. Najhlavnejší bol pre organizáciu klimatický zákon, ktorý rezort predstavil začiatkom roka 2023, ale do volieb ho nestihol dopracovať do verzie, ktorá by mohla ísť na schválenie vládou.

"Zákon sa nachádza aj v programovom vyhlásení súčasnej vlády, a preto budeme čakať, v akej podobe ho bude chcieť súčasné vedenie posunúť ďalej. Aby mal klimatický zákon zmysel a nebol len zbytočnou legislatívou, musí obsahovať naozaj silné črty," povedala Szabová.

Čerpanie plánu obnovy

Klimatická koalícia pozitívne vníma pokračovanie výzvy Obnov dom. V tejto súvislosti ocenila prácu Slovenskej agentúry životného prostredia. "Veľmi dúfame, že takýto program sa neskončí s vyčerpaním prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti a ministerstvo využije zdroje, ktoré má napríklad v Envirofonde z predaja emisií na jeho pokračovanie," poukázala Szabová.

Tvrdí, že to pomôže nielen znižovaniu emisií a zlepšeniu energetickej efektívnosti, ale aj k zníženiu nákladov na energie obyvateľov.

Jedna z vecí, ktorá sa vlani mohla posunúť výrazne dopredu, bolo podľa Klimatickej koalície povoľovanie obnoviteľných zdrojov energie. "Dobré nastavenie povoľovania je zodpovednosťou Ministerstva životného prostredia. To sa nachádza aj v kapitole plánu obnovy RepowerEU a ministerstvo si na zrýchlenie povoľovaní cez tieto zdroje vyžiadalo aj viac kapacít na úrady," pripomenula Szabová.

Výmena ministrov

Dodala, že k spomaleniu prispela aj výmena ministrov a voľby, napriek tomu mohlo byť Slovensko oveľa ďalej v procese nastavovania kritérií či celkového povoľovania, ktoré by zabezpečilo urýchlenie inštalácie OZE.

"S veľkými obavami sledujeme zmeny, ktoré sa dejú v ochrane biodiverzity. Či už výmeny dlhoročných odborníkov na dôležitých postoch alebo len deklaratívne avizovanie zmien," poukázala Szabová. V dobe klimatickej krízy je podľa nej ochrana biodiverzity kľúčovou oblasťou pre zachovanie adaptačných mechanizmov a odolnosti krajiny pred klimatickou zmenou.

image

Lucia Szabová. FOTO: LinkedIn/Lucia Szabová

"Každé jedno oslabenie ochrany životného prostredia bude mať neskôr následky na našu schopnosť zvládnuť klimatickú zmenu," poznamenala.

Rok 2024 prinesie podľa Szabovej konkrétne kontúry súčasných deklarácií. "Už v súčasnosti nie sme žiadnymi premiantmi v ochrane prírody ani klímy. Ak nielenže nezlepšíme tieto snahy, ale skôr, naopak, ich oslabíme, zaplatí za to nielen to, na čo sme všetci právom hrdí, naša príroda, ale aj všetci obyvatelia," skonštatovala.

01 - Modified: 2023-11-27 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Vicepremiér Kmec hovorí, že vláda nebude prekopávať ciele z plánu obnovy, ministri majú iné plány 02 - Modified: 2023-11-22 13:46:12 - Feat.: 1 - Title: Švajčiarska vláda otvorila cestu pre uskladňovanie CO2 pod morským dnom 03 - Modified: 2023-11-22 11:04:51 - Feat.: 1 - Title: Europarlament pred klimatickým summitom COP28 žiada ukončenie dotácií na fosílne palivá
01 - Modified: 2024-04-27 14:57:39 - Feat.: - Title: Rezort životného prostredia chce zaviesť opatrenia na ochranu pobrežných pozemkov 02 - Modified: 2024-04-26 07:22:04 - Feat.: - Title: Začala druhá časť najväčších volieb na svete. Indovia si do parlamentu volia svojich zástupcov 03 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 04 - Modified: 2024-04-17 10:28:02 - Feat.: - Title: Taraba dostal úlohu. Má pripraviť novú výzvu na obnovu domov 05 - Modified: 2024-04-13 10:02:40 - Feat.: - Title: Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že nebrzdí delimitáciu pozemkov v národných parkoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 22:47