Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Dankovo nové ministerstvo ešte nevznikne, Čaputová zákon vetovala

02.01.2024, 13:21
02.01.2024, 14:53
Autor:
TASRTASR

Zuzana Čaputová má výhrady k viacerým jeho ustanoveniam aj k samotnému legislatívnemu procesu.

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok vrátila poslancom Národnej rady na opätovné prerokovanie tzv. kompetenčný zákon. Výhrady má k viacerým jeho ustanoveniam aj k samotnému legislatívnemu procesu. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Časť výhrad prezidentky smeruje k zmene spôsobu menovania a odvolania predsedov Štatistického úradu a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Zákonodarca sa podľa prezidentky nevyrovnal s požiadavkou ústavy, podľa ktorej vyšších štátnych funkcionárov menuje prezident a štátnych funkcionárov vymenúva vláda.

Výhrady k odvolávaniu

Hlava štátu má výhrady i k novozavedeným dôvodom odvolania oboch funkcionárov, Čaputová v nich vidí ohrozenie nezávislosti oboch orgánov voči vládnej moci. Upozorňuje tiež na retroaktivitu zákona. "Môže sa uplatniť aj na súčasných predsedov oboch orgánov vymenovaných podľa doterajších predpisov, čím dochádza k ústavnému nesúladu s princípom právnej istoty," vysvetlila.

image

Kompetenčný zákon unáša nezávislé inštitúcie, tvrdí Progresívne Slovensko a víta Čaputovej veto

Hlava štátu tiež namieta zaradenie Slovenskej informačnej služby a Úradu pre reguláciu sieťových odvetví medzi ústredné orgány štátnej správy.

Výhrady prezidentky smerujú k spôsobu, akým zmenu právna úprava schválila a akým sa má uviesť do právneho života.

"Ide o prijatie zásadnej zmeny postavenia SIS a ÚRSO, ktorá prebehla bez diskusie s dotknutými orgánmi, bez medzirezortného pripomienkového konania a bez zohľadnenia všetkých legislatívnych dosahov na práva a povinnosti týchto orgánov v praxi," objasnila. Neprediskutovaná a dostatočne nepripravená zmena môže podľa nej spôsobiť problémy v praxi.

Ohrozenie verejnosti

Výhrady má prezidentka aj k zmenám pri licenciách na obchodovanie so zbraňami a výrobkami obranného priemyslu, ktorých vydávanie by po novom bolo výhradne na stanovisku ministerstva obrany bez autorizácie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí a SIS. Podľa prezidentky to môže spôsobiť ohrozenie verejného záujmu.

Poukázala pri tom na to, že rezort obrany nemôže disponovať takou kvalitou informácií o stave ľudských práv, bezpečnosti, stavu demokracie a jej ohrozenia v tretích krajinách, akou disponuje z dôvodu svojej činnosti Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí a SIS.

image

Valec a poriadok

"Tieto informácie sú pritom životne dôležité pri posúdení žiadosti o udelenie licencie pre obchodovanie s dotknutými výrobkami z pohľadu zahraničnopolitických, bezpečnostných alebo obchodnopolitických záujmov Slovenska," uviedla prezidentka, namietajúc i v tom prípade skrátené legislatívne konanie bez odbornej diskusie.

Prezidentka zároveň vládou deklarované dôvody na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu považuje za politické a v žiadnom prípade nie za právne ani zákonné, kritizuje aj samotný priebeh rozpravy v parlamente.

V rámci tzv. kompetenečného zákona, ktorý poslanci schválili 20. decembra, malo od 1. januára vzniknúť aj nové Ministerstvo cestovného ruchu a športu.

Opozícia veto víta

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka víta rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá vetovala novelu kompetenčného zákona.

"Táto novela je veľmi nebezpečný návrh, ktorý unáša nezávislé inštitúcie ako je Štatistický úrad, či Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a zároveň dláždi cestu pre Tibora Gašpara, aby sa mohol stať riaditeľom SIS," vyhlásil Šimečka.

Strana Sloboda a Solidarita víta rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej vetovať kompetenčný zákon.

Andrejovi Dankovi sa dnes zrútil detský sen o vytvorení nového ministerstva pre svojich ľudí už od 1. januára. Miesto cielenej podpory športu a cestovného ruchu si koalícia pred Vianocami schválila v čase nedostatku financií ministerstvo s rozpočtom 100 až 200 miliónov eur ročne," povedal predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling.

01 - Modified: 2024-01-03 12:47:43 - Feat.: 1 - Title: Hřích: Toto je rok politických návratov. Keď sú zlé časy, ľudia prejavia dopyt po autoritárskych lídroch 02 - Modified: 2023-12-22 17:42:02 - Feat.: 1 - Title: Valec a poriadok 03 - Modified: 2023-12-19 14:05:51 - Feat.: 1 - Title: V stávke je aj nové ministerstvo. V parlamente prebieha súboj výdrže, Pellegrini zvolal grémium
01 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 02 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 03 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 03:32