Šéf SNS Andrej Danko a šéf parlamentu Peter Pellegrini. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Prezidentské voľby: Danko zbiera podpisy skúšobne, rokovať bude s Pellegrinim aj Harabinom

04.01.2024, 11:58
Autor:
TASRTASR

Šéf SNS priblížil, že Harabin je pre voličov SNS prijateľnejší ako Pellegrini. Obaja majú podľa Danka úplne iné hodnoty.

Predseda SNS Andrej Danko začal zbierať podpisy na prezidentskú kandidatúru. Počas vianočných sviatkov sa vyzbieralo približne 10-tisíc podpisov. Danko o zbere podpisov informoval v relácii portálu Pluska Karty na stôl.

image

Harabin môže mať šancu na lepší výsledok, tvrdí odborník. Čo by mu pomohlo dostať sa do druhého kola volieb?

Skúšobne zbiera podpisy

Danko tvrdí, že podpisy zbiera "skúšobne", ak by nastala patová situácia. Dodal, že svoju oficiálnu kandidatúru ešte neoznámil.

"Som pripravený na rokovania v rámci koalície aj so Štefanom Harabinom. Pripravujeme si aj pozíciu pre prípad, že nenastane dohoda ani s jedným kandidátom," vysvetlil Danko.

Zopakoval, že SNS považuje najlepšieho kandidáta za prezidenta premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Ak by bol Fico prezidentom, SNS by podporila za premiéra lídra Hlasu Petra Pellegriniho. SNS podľa Danka "načúva" aj názorom Pellegriniho ktorý ešte svoju kandidatúru neoznámil a tiež názorom Štefana Harabina, ktorého kandidatúra sa spomína.

Šéf SNS pre Plusku priblížil, že Harabin je pre voličov SNS prijateľnejší ako Pellegrini. Obaja majú podľa Danka úplne iné hodnoty.

"Ak bude koaličný prezident, chceme otvoriť koaličnú zmluvu z hľadiska pozícií," povedal. Keďže zmenu v koaličnej zmluve Pellegrini nepripúšťa, Danko začal zbierať podpisy.

"Pripravujem si karty, aby som mal 15-tisíc podpisov, aby som mohol rokovať s Pellegrinim aj Harabinom," povedal s tým, že ak sa s nimi SNS nedohodne, je ochotný kandidovať.

image

Prezidentské voľby: Exminister Kubiš má 15-tisíc podpisov na kandidatúru, zbiera ich ďalej

Rokovania s Pellegrinim a Harabinom

Na otázku, do akej miery je jeho kandidatúra reálna, Danko odpovedal, že to závisí od správania Harabina a Pellegriniho a tiež od toho, či bude kandidovať Fico.

Prezidentské voľby budú tento rok, ich termín ešte predseda parlamentu Pellegrini neoznámil.

Súčasná prezidentka Zuzana Čaputová nebude opäť kandidovať. Hlavu štátu volia občania v priamych voľbách na päť rokov.

Ústava hovorí, že kandidátov navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady alebo občania na základe petície. Podpísať ju musí najmenej 15-tisíc občanov. Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi parlamentu najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb.

01 - Modified: 2024-04-26 14:36:46 - Feat.: - Title: Polícia zverejnila po viac ako sto dňoch video z nehody Andreja Danka 02 - Modified: 2024-04-26 09:57:02 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zametám vás všade. Internet okamžite reaguje na Dankov splnený sľub o upratovaní Dúbravky 03 - Modified: 2024-04-26 09:24:07 - Feat.: - Title: Obnovený proces v korupčnej kauze Slotu prerušili, čaká sa na verdikt Ústavného súdu 04 - Modified: 2024-04-26 11:37:17 - Feat.: - Title: Danko sa pre zdemolovaný semafor dva roky neposadí za volant, dnes upratoval Dúbravku 05 - Modified: 2024-04-25 21:58:47 - Feat.: - Title: Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, obvinil ho bývalý koaličný partner
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 00:39