Poslankyňa Národnej rady Mária Kolíková (SaS). FOTO: TASR/ Jakub Kotian
StoryEditor

Kolíková označila zrýchlené rokovanie o Trestnom zákone za hazard

08.01.2024, 13:28
Autor:
TASRTASR

V zrýchlenom režime sa tak podľa jej slov bez riadnej diskusie pretláčajú kľúčové zmeny v trestnej politike a rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry bez diskusie s odborníkmi.

Hazardujeme s bezpečnosťou krajiny. Vyhlásila to Mária Kolíková v pléne Národnej rady počas diskusie o návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele trestného zákona.

V zrýchlenom režime sa tak podľa jej slov bez riadnej diskusie pretláčajú kľúčové zmeny v trestnej politike a rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry bez diskusie s odborníkmi.

"Tu sa dejú vážne veci. Naraz sa menia kľúčové veci, na ktorých je postavený celý Trestný zákon. A zaujímavé je, že sa mení len to, čo je v prospech páchateľov trestnej činnosti," tvrdí Kolíková.

Pozerať sa podľa nej treba nielen na nastavenie trestov, ale celého procesu. Ten považuje v súčasnosti za ťažkopádny, čo môže sťažovať aj postavenie páchateľov pred súd. To podľa nej treba aktuálne riešiť.

Zdôraznila, že takýto vážny legislatívny text by nemal prichádzať bez diskusie s odborníkmi a dotknutými subjektmi. Argumenty vlády na takéto zásadné zmeny označila za "rozprávky starej matere".

Pýta sa, prečo radšej vláda nevyužila pripravený zámer novelizácie, ktorá prešla aj medzirezortným pripomienkovým konaním a osvojili si ho i predošlí ministri spravodlivosti.

Kolíková odmieta aj argumenty predkladateľa, že novelizácia má náš trestný systém priblížiť zahraničiu a európskym štandardom.

Upozornila, že pri navrhovaných zmenách sa budú môcť bohatí a skorumpovaní ľudia vykúpiť z trestov. "Celá právna úprava je postavená tak, že vytvára tlak na sudcu, aby najprv zvážil podmienečný trest, ak to nie je možné, tak peňažný trest, a ak to nie je možné, domáce väzenie. A toto je bez ohľadu na to, o aký závažný trestný čin ide. A to je bezprecedentné," povedala.

Je podľa nej v poriadku zvažovať alternatívne tresty, ale nie pri akomkoľvek trestnom čine.

Ako príklad uviedla, že pri praní špinavých peňazí by v súčasnosti páchateľovi nad hranicou 130-tisíc eur hrozil trest 12 až 20 rokov odňatia slobody.

Po novom by mu podľa jej slov pri hranici nad 750-tisíc hrozil trest tri až desať rokov, a to s možnosťou podmienky či peňažného trestu.

 

01 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 10:53:56 - Feat.: - Title: Hádka o Slovensko v Bruseli: Ficova vláda spravila opak, ako žiadala komisia. Poľský poslanec poslal odkaz 04 - Modified: 2024-04-12 14:43:16 - Feat.: - Title: Vnútorná bezpečnosť Slovenska aj medvede. Pellegriniho bude čakať krátko po nástupe do paláca päť vecí 05 - Modified: 2024-04-05 11:51:49 - Feat.: - Title: Kolíková poukázala na dôležitosť vypočúvania kandidátov na sudcu Ústavného súdu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 07:27