Poslankyňa SaS Mária Kolíková. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Pellegrini porušuje zákon pri vyhlásení voľby kandidátov na sudcu Ústavného súdu, tvrí Kolíková

09.01.2024, 15:55
Autor:
TASRTASR

Post ústavného sudcu nie je obsadený po tom, ako sa v septembri 2023 vzdala funkcie sudkyňa Jana Laššáková.

Predseda Národnej rady Peter Pellegrini (Hlas) porušuje zákon pri vyhlásení voľby kandidátov na sudcu Ústavného súdu.

Tvrdí to opozičná SaS vzhľadom na to, že Pellegrini stále nevyhlásil voľbu, hoci tak mal urobiť bezodkladne po zániku funkcie sudcu Ústavného súdu.

Post ústavného sudcu nie je obsadený po tom, ako sa v septembri 2023 vzdala funkcie sudkyňa Jana Laššáková.

SaS tvrdí, že Pellegrini chce získať čas, aby o vymenovaní sudcu ÚS mohol potenciálne rozhodnúť nový prezident, teda v prípade úspechu aj on sám.

Poslankyňa Mária Kolíková (SaS) pripomenula, že Pellegrini už mal dva mesiace na to, aby voľbu vyhlásil, no stále tak neurobil. Keďže tak neurobil bezodkladne, hrubo podľa nej porušuje zákon.

Vidí v tom politický zámer ovládnuť voľbu sudcu ÚS. "Tým, že nechal uplynúť tieto dva mesiace, je zrejmé, že si chce nechať priestor potenciálne sám pre seba ako budúci úspešný kandidát na prezidenta," vyhlásila Kolíková na utorkovej tlačovej konferencii.

Priblížila, že po vyhlásení voľby plynú povinné časové lehoty na podanie kandidatúr, podkladov, takisto sa musí konať aj vypočutie kandidátov a následne voľba v parlamente.

Zároveň vyzvala orgány činné v trestnom konaní, aby konali. Myslí si, že dochádza k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu, ktorá súvisí s plnením si dôležitých povinností. Konať by mal podľa nej aj generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Pellegrini už avizoval, že voľbu kandidátov na sudcu ÚS vyhlási pravdepodobne budúci týždeň. Ešte predtým sa má stretnúť v Košiciach s predsedom ÚS Ivanom Fiačanom. Fiačan začiatkom roka uviedol, že už 6. septembra listom požiadal vtedajšieho predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby vyhlásil voľbu kandidátov na uvoľnené miesto sudcu tak, aby prebehla v čo najkratšej možnej dobe a bol tak zabezpečený riadny chod Ústavného súdu. Rovnakú žiadosť zaslal aj Pellegrinimu v novembri.

Ústava i zákon o Ústavnom súde ustanovuje, že parlament navrhuje dvojnásobný počet kandidátov na sudcov ÚS, ktorých má prezident SR vymenovať.

01 - Modified: 2024-04-27 05:55:36 - Feat.: - Title: Pellegriniho aktuálna téma sú eurovoľby, myslí si publicista Hrabko. Mal by upokojovať spoločnosť 02 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 03 - Modified: 2024-04-25 09:51:19 - Feat.: - Title: Poslanci budú na budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Čaká ich aj odvolávanie Mazáka 04 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 05 - Modified: 2024-04-24 13:46:09 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť minuloročnej zmeny zákona o EIA
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 10:30