Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár. FOTO: TASR/DUNA/MTI-Zoltan Balogh  
StoryEditor

Blanár prijal veľvyslanca Kórejskej republiky, hovorili aj o investíciách

12.01.2024, 14:16
Autor:
TASRTASR

Šéf slovenskej diplomacie diskutoval s Byeongdom Leem o možnostiach spolupráce predovšetkým v hospodárskej oblasti.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) vo štvrtok 11. januára prijal veľvyslanca Kórejskej republiky na Slovensku Byeongdo Lee. Zdôraznili intenzívny záujem o rozvoj obojstranne prospešného partnerstva.

Obojstranne prospešná spolupráca

Diskutovali aj o možnostiach spolupráce predovšetkým v hospodárskej oblasti a o tom, že Slovensko má získať nové investície. TASR o tom informovali z komunikačného odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

"Veľvyslanca som zároveň informoval, že naša vláda tento týždeň odobrila investičnú pomoc vo forme úľavy na dani z príjmov pre automobilku Kia pri Žiline vzhľadom na plánované rozšírenie jej výroby," uviedol Blanár.

image

Blanár prijal veľvyslankyňu Palestíny, riešili najmä situáciu v Pásme Gazy

Podotkol, že slovenská vláda bude hľadať i ďalšie možnosti, ako ešte viac zatraktívniť Slovensko pre kórejských investorov. Zároveň potvrdil záujem o spoluprácu v oblasti jadrovej energetiky a obranného priemyslu.

Najväčší ázijský investor na Slovensku

Rezort diplomacie priblížil, že Južná Kórea je najväčším ázijským investorom na Slovensku. Veľvyslanec Kórejskej republiky informoval šéfa slovenskej diplomacie o pokračovaní významných investícií nielen v rámci spoločností už etablovaných na Slovensku, ale aj vo forme nových aktivít.

Na Slovensku v súčasnosti pôsobí vyše sto kórejských firiem. Rezort dodal, že niektoré z nich zvažujú presun svojich európskych centrál na Slovensko.

Podľa slov ministra má Slovensko záujem spolupracovať s Kórejskou republikou aj na obnove a rekonštrukcii Ukrajiny po skončení prebiehajúceho vojnového konfliktu.

image

Blanár: Chceme vytvárať možnosti podnikateľom v zahraničí aj investorom na Slovensku

Pripomenul tiež, že Slovensko je a vždy bude na strane medzinárodného práva a dodržiavania prijatých rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a takto bude pristupovať aj k aktivitám Severnej Kórey.

Blanár takisto vyzdvihol plánované stretnutie slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) s predsedom vlády Kórejskej republiky Han Tok-su, ktoré sa uskutoční v rámci Svetového ekonomického fóra v Davose v druhej polovici januára.

 

 

01 - Modified: 2024-04-14 08:35:17 - Feat.: - Title: Opozičná SaS odsudzuje iránsky útok na Izrael. Očakáva reakciu od rezortu zahraničia 02 - Modified: 2024-03-27 11:43:47 - Feat.: - Title: Rezort zahraničia pre bezpečnosť naďalej odporúča Slovákom necestovať do Ruska 03 - Modified: 2024-02-08 14:40:23 - Feat.: - Title: Štrajk farmárov skomplikuje dopravu v Poľsku, hrozia obmedzenia na cestách 04 - Modified: 2024-01-22 18:42:21 - Feat.: - Title: Slovensko podporí misiu Európskej únie v Červenom mori, ale nie útoky na cudzie územie, tvrdí Blanár 05 - Modified: 2024-01-22 17:50:26 - Feat.: - Title: Slovensko je ochotné podporiť pomoc Ukrajine v ročných splátkach, vyhlásil Blanár
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 04:56