StoryEditor

Lipšic o terore na Zámockej: Hlavným cieľom bol premiér. Že rodičia útočníka nezasiahli, je na ich svedomí

15.01.2024, 11:02
Autor:
alaalaTASRTASR

Vyšetrovanie tragickej streľby na Zámockej ulici v Bratislave, pri ktorej zomreli v októbri 2022 dve osoby, zastavili. Jednoznačne preukázalo, že páchateľom teroristického útoku bol Juraj Krajčík.

Vyšetrovanie tragickej streľby na Zámockej ulici v Bratislave zastavili. Pri teroristickom útoku zomreli v októbri 2022 dve osoby. Vyšetrovanie jednoznačne preukázalo, že páchateľom teroristického útoku bol Juraj Krajčík, informoval na pondelkovej tlačovej konferencii špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

"Spôsob vykonania skutku bol mimoriadne chladnokrvný," podotkol špeciálny prokurátor, podľa ktorého mal čin charakter popravy. Polícia bola vtedy na mieste podľa vyšetrovania do piatich minút.

image

Nestaneme sa rajom pre korupčníkov, tvrdí Susko. Kolíková je zhrozená z novely Trestného zákona

Cieľom bol Heger

Primárnym cieľom bol vtedajší premiér Eduard Heger, ktorého Krajčík dlhodobo sledoval. Aj v čase teroristického útoku bol na mieste jeho bydliska. "Cieľ sa nedostavil, idem skúsiť plán B," cituje Lipšic z poznámok Krajčíka.

Zo správ na Twitteri (teraz X, pozn. red.) nebolo podľa Lipšica zrejmé, že sa pripravuje na útok. "Z výpovédí svedkov, najmä spolužiakov vyplýva, že mal radikálne názory na rôzne veci, ale nikdy u neho nemali pocit, že by to bolo myslené inak, ako vo verbálnej rovine," pokračuje špeciálny prokurátor.

Podľa neho nie je pri takýchto "osamelých vlkoch" možné vopred zistiť, že sa pripravujú na spáchanie takéhoto trestného činu.

Skutok bol preukázaný výpoveďami svedkov, priateľov aj rodičov samotného Krajčíka. Ten sa k skutku priznal na anonymnom internetovom fóre 4Chan, kde prispieval počas toho, ako sa skrýval v lese pred tým, než spáchal samovraždu.

Dva dni pred spáchaním skutku sa mal tiež skontaktovať s Linkou dôvery. "Musím zomrieť, ale mám obrovský strach," povedal podľa Lipšica Krajčík.

image

Výroky politikov: Pellegrini oznámil termín volieb, kandidatúru oznámi o pár dní. Podržtaška, reaguje ulica

Neonacizmus v manifeste

Strelec pred spáchaním tohto skutku zverejnil na internete svoj manifest. "Tento manifest obsahuje zjavné prvky neonacistickej ideológie," pokračuje Lipšic, podľa ktorého obsahoval aj ideológiu militantného akceleracionizmu.

"Zrejme mal pocit a dojem, že v prípade odstránenia, fyzickej likvidácie, predsedu vlády to spôsobí taký obrovský ohlas a napätie v spoločnosti, že to urýchli to, k čomu smeroval, a to je zvrhnutie sionistickej okupačnej vlády," doplnil špeciálny prokurátor.

Páchateľ podľa svojej komunikácie cez aplikáciu Discord svoj čin pred smrťou neoľutoval.

To, že páchateľ spáchal samovraždu, vyplýva z jeho komunikácie so spolužiakmi, s jeho rodičmi aj z rozlúčkového listu.

image

Súd v Pezinku odsúdil na peňažný trest muža, ktorý schvaľoval útok na Zámockej ulici

Rodičia vedeli, že sa chce zabiť

"Skutočnosť, že rodičia mali vedomosť, keď prišiel domov o ôsmej v ten večer, že daný čin spáchal, mali vedomosť o tom, že následne odišiel s ďalšou zbraňou, komunikoval s nimi, kde im jednoznačne hovoril, že ide jednoznačne spáchať samovraždu, a nič neurobili, to je myslím, že na ich svedomí," uviedol v tejto súvislosti Lipšic.

Podľa neho išlo o "zmätenú, zradikalizovanú osobu".

Prípad orgány kvalifikovali ako teroristický útok. V centre Bratislavy na Zámockej ulici došlo 12. októbra 2022 pred podnikom, ktorý navštevovala najmä LGBTI+ komunita, k streľbe. Na mieste zomreli dvaja osoby. Zranená bola jedna žena. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla na druhý deň ráno mŕtveho, spáchal samovraždu.

Za spáchanie priestupku v podobe nezabezpečenia strelnej zbrane pred neoprávneným zneužitím bol uznaný za vinného príbuzný strelca. Podľa polície mu bola uložená sankcia v zmysle zákona o priestupkoch. Odňatý mu bol zbrojný preukaz.

01 - Modified: 2024-01-13 13:14:02 - Feat.: 1 - Title: Lipšic zahladzuje niektoré kauzy bývalej koalície. Je v konflikte záujmov, tvrdí Michelko z SNS 02 - Modified: 2024-01-22 12:10:22 - Feat.: 1 - Title: Výroky politikov: Pellegrini oznámil termín volieb, kandidatúru oznámi o pár dní. Podržtaška, reaguje ulica 03 - Modified: 2024-01-14 12:07:21 - Feat.: 1 - Title: Predpokladám, že kompetenčný zákon schvália v pôvodnom znení, tvrdí Susko 04 - Modified: 2024-01-11 06:44:14 - Feat.: 1 - Title: Prečo Sulík namiesto neho podporil Viskupiča? Nechcem, aby mal právo veta, hovorí pre HN Gröhling (rozhovor) 05 - Modified: 2024-01-10 14:54:23 - Feat.: 1 - Title: Sudca Šamko: Je mýtus, že všetci sú pomalí, len ÚŠP je rýchly. Chýba mi argument, prečo by mal zostať 06 - Modified: 2024-01-10 12:54:07 - Feat.: 1 - Title: Špeciálna prokuratúra nekonala pri Matovičovi, tvrdia Fico s Gašparom. Vychádzajú z výpovede kajúcnika Makóa
01 - Modified: 2024-04-22 11:03:59 - Feat.: - Title: Žilinka tvrdí, že bývalí prokurátori ÚŠP komunikujú konfrontačne, ich list zobral na vedomie 02 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 03 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 04 - Modified: 2024-03-27 13:52:53 - Feat.: - Title: Odtiaľ potiaľ. Odsudzujem urážlivé vyhlásenia politikov, reagoval Žilinka na Ficove útoky 05 - Modified: 2024-03-21 13:49:39 - Feat.: - Title: Európska komisia ľutuje rozpustenie Úradu špeciálnej prokuratúry, nebude váhať konať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 14:04