Podpredseda Národnej rady Michal Šimečka. FOTO: TASR/ Jaroslav Novák
StoryEditor

Reakcie politikov na prejav prezidentky Čaputovej

18.01.2024, 12:53
Autor:
lmlmTASRTASR
  • Opoziční aj koaliční poslanci zhodnotili dnešný prejav prezidentky Zuzany Čaputovej v pléne Národnej rady.
  • Hlava štátu sa vyjadrila ku kontroverznej novele Trestné zákona, ktorú presadzuje vláda.
  • Podrobila ju tvrdej kritike. Pozrite si reakcie politikov na jej vystúpenie:

Premiér Robert Fico

Vystúpenie prezidentky Zuzany Čaputovej v Národnej rade SR bolo čisto politické, opozičné i farizejské. Premiér Robert Fico (Smer) to uviedol v reakcii na prezidentkin prejav v parlamente k téme zmien v Trestnom zákone.

Čaputovú obvinil tiež z toho, že vystúpila ako hovorkyňa opozície, zasiahla podľa neho aj do prezidentskej kampane v prospech Ivana Korčoka.

Nerozumie, prečo prezidentka nevystupovala zásadovo v predchádzajúcom vládnom období, keď podľa neho boli hrubo porušované ľudské práva a kriminalizovaná opozícia. Rozporoval argumenty, ktoré vo svojom stanovisku k návrhom zmien v Trestnom zákone uviedla vo vystúpení.

Zdôraznil, že postoj vlády a rozhodnutie presadiť zmeny sa nemení. "Urobíme všetko pre to, aby boli návrhy zmien predložené v parlamente schválené," zdôraznil Fico. Vláda podľa jeho slov stojí za rozhodnutím Úradu špeciálnej prokuratúry, "lebo je principiálne správne".

Zopakoval, že návrhy legislatívnych zmien sú už dlho diskutované a rovnako dlhá diskusia k nim ešte poslancov parlamentu čaká.

A to aj vrátane predpokladaného rokovania o prelomení veta hlavy štátu. Pripomenul tiež argumenty predkladateľov o legitímnosti skráteného legislatívneho konania, týkajúce sa hrozby porušovania ľudských práv.

Čaputová v parlamente: Vyhrať voľby neznamená môcť robiť všetko. VIDEO: TASR

Progresívne Slovensko

Prezidentka Zuzana Čaputová precíznou argumentáciou potvrdila pripomienky Progresívneho Slovenska k návrhu novely Trestného zákona.

Poukázal na to predseda hnutia Michal Šimečka v reakcii na jej vystúpenie v pléne Národnej rady.

"Prezidentka Čaputová predniesla v parlamente silný a veľmi kritický prejav. Precíznou argumentáciou potvrdila naše vážne pripomienky ku škandalóznemu spôsobu, akým Ficova koalícia pretláča svoj promafiánsky balíček, aj k jeho škodlivému obsahu," skonštatoval.

Hlava štátu podľa Šimečku tiež ukázala, prečo je dôležité, aby bola v prezidentskom paláci silná a autonómna osobnosť.

"Je to dôležitý odkaz pre prezidentské aj európske voľby, ktoré nás čoskoro čakajú - táto vláda naozaj nemôže mať všetko," dodal.

KDH

Prezidentka Zuzana Čaputová jasne a zrozumiteľne pomenovala problémy, ktoré vyplývajú z predloženej novely Trestného zákona.

Po prejave hlavy štátu v Národnej rade to povedal predseda KDH Milan Majerský. Hnutie sa s výhradami prezidentky stotožňuje.

"Táto hanebná novela Trestného zákona radikálne mení trestnú politiku, znižuje tresty, ruší Úrad špeciálnej prokuratúry a znižuje premlčacie lehoty. Veľkým problémom je tiež to, že ju vláda predložila bez odbornej diskusie, s chybami a pomáha ňou svojim kamarátom a tým, ktorí chcú páchať trestnú činnosť," uviedol v reakcii Majerský.

Šéf KDH si tiež myslí, že vláde nejde o pomoc ľuďom, ale ide iba o mocenské rozhodnutie premiéra Roberta Fica (Smer).

"Takáto novela by mala prejsť riadnym legislatívnym procesom a medzirezortným pripomienkovým konaním, teda tak, ako svoju novelu predstavoval náš expert Viliam Karas, keď bol minister spravodlivosti," uzavrel.

SaS

Väčšina koaličných poslancov dnes prvýkrát počula, akú hrôzu idú schváliť. Predseda SaS Richard Sulík to uviedol po štvrtkovom vystúpení prezidentky Zuzany Čaputovej k vládnej novele Trestného zákona.

S hlavou štátu sa strana stotožňuje, že vládna koalícia musí dodržiavať platné pravidlá. Prezidentka podľa Sulíka veľmi dôrazne upozornila najmä koaličných poslancov, aby nehazardovali z bezpečnosťou Slovenska.

"Keď predkladá vláda návrh zákona, musí prejsť najprv medzirezortným pripomienkovým konaním. Ľubovoľne dlhá diskusia v parlamente nedokáže nahradiť pripomienkové konanie," zdôraznil Sulík.

Prezidentka podľa Sulíka tiež správne upozornila, že vládna koalícia sa chystá otvoriť dokorán brány "zločinu vo všetkých možných formách".

Poukázal najmä na opis kombinácie znížených sadzieb, výrazné zvýšených hraníc škôd a skrátenia premlčacích lehôt. "Slovensko sa stane eldorádom pre zločincov, a to len preto, že Robert Fico si potrebuje zachrániť kožu," dodal.

Andrej Danko, šéf SNS

Prezidentka Zuzana Čaputová počas svojho príhovoru v pléne Národnej rady ukázala, aké ciele a "prázdne reči" má opozícia. Uviedol to šéf SNS a podpredseda parlamentu Andrej Danko v reakcii na výhrady prezidentky k novele Trestného zákona.

Danko vysvetlil, že poslanci SNS v sále pri prejave prezidentky chýbali pre svoje výhrady voči nej. "Prezidentka ignorovala výsledky volieb, nechcela menovať nášho ministra, vydierala nás a nútila nás k zmene nominácie," vyhlásil Danko.

Prezidentka podľa neho v sále ukázala ciele opozície. "Opozíciu spája jediné - ‘okydávať‘ slovenskú vládu v Bruseli, ničiť nás, ponižovať a deptať," povedal.

Opozícia podľa neho využije čokoľvek na to, aby poukázala, že vláda Smeru-SD, Hlasu-SD a SNS nemá budúcnosť. SNS podľa Danka urobí všetko pre to, aby vláda vydržala.

Peter Pellegrini, predseda parlamentu

Predseda Národnej rady Peter Pellegrini (Hlas) vníma vystúpenie prezidentky Zuzany Čaputovej v pléne parlamentu ako prejav jej politického názoru.

"Predseda parlamentu bude naďalej rokovať s generálnym prokurátorom, ministrom spravodlivosti a ďalšími odborníkmi, aby výsledkom bola čo najlepšia možná podoba novely trestných kódexov," uviedol v reakcii Pellegrini.

 

01 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 02 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 03 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 11:14