StoryEditor

Pellegrini oficiálne kandiduje. Ak ho zvolia, vzdá sa funkcií, do čela parlamentu má dvoch kandidátov

19.01.2024, 15:59
19.01.2024, 18:02
  • Peter Pellegrini oficiálne oznámil, že bude kandidovať za prezidenta. 
  • Na post predsedu parlamentu, ak vyhrá prezidentské voľby, navrhne Denisu Sakovú alebo Richarda Rašiho.
  • V strane Hlas na predsednícke miesto odporučí niekoho z vedenia strany. 
  • V prejave sa vymedzil voči Ivanovi Korčokovi, tvrdí, že prezident nemá byť protiváhou vlády, čo je jedna z tém kampane bývalého ministra zahraničných vecí.

Peter Pellegrini po týždňoch odďaľovania ohlásenia kandidatúry dnes v Banskej Bystrici oficiálne potvrdil, že v marcových voľbách zabojuje o prezidentské kreslo. „Slovensko potrebuje prezidenta, za ktorého sa nemusí hanbiť doma, ani v zahraničí, prezidenta, ktorý dokáže pochváliť vládu, keď pracuje pre ľudí a pokarhať ju, ak na svoje poslanie zabudla," uviedol líder Hlasu. Tvrdí, že chce byť prezidentom, ktorí nerozdeľuje, ale spája.

Oznámeniu kandidatúry predchádzalo niekoľkominútové video, v ktorom Peter Pellegrini predstavil svoje začiatky v politike, spomínal na obdobie po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, po ktorej po tlaku protestov vtedajší premiér Robert Fico musel odstúpiť a na jeho miesto nastúpila vtedajšia dvojka strany Smer Peter Pellegrini. 

V zostrihu videí boli útržky z tlačových konferencií, predvolebných spotov aj ilustračné zábery na seniorov, prírodu či fotografie rodiny kandidáta na prezidenta. 

Peter Pellegrini svoju kandidatúru oznámil pod nápisom "Slovensko už potrebuje pokoj", za ním sedeli v troch radoch politici Hlasu. „Prezident musí byť tým, komu budú ľudia dôverovať, na koho sa budú v ťažkých chvíľach spoliehať. Prezident sa musí opierať o pomoc a podporu skúsených a rešpektovaných osobností, pretože potrebuje ich pomoc pri tvorbe dlhodobej vízie. Ale nemá a nesmie byť len prezidentom elít," povedal.

image

Mimoriadny prejav Čaputovej: Jeden z hlavných argumentov vlády neobstojí. Skutočný dôvod vidí vo výroku Fica

„Prezident musí dôstojne komunikovať s domácimi a svetovými médiami, pretože jeho povinnosťou je obhajovať slovenské záujmy a dôstojne reprezentovať celú krajinu, ale nemá a nesmie byť prezidentom médií. Národné záujmy musia byť dôležitejšie ako potlesk elít, oslavovanie médií či potľapkanie od svetových lídrov. Takýto má byť prezident, nie koaličný, nie opozičný," dodal.

Na oficiálnom oznámení kandidatúry sa vyhol novinárskym otázkam, od parlamentných volieb na otázky médií odpovedá len zriedka. 

Vymedzil sa voči Korčokovi

Doterajšie prieskumy ukazujú, že favoritmi spomedzi ohlásených kandidátov na postup do druhého kola prezidentských sú Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Podľa najnovšieho prieskumu agentúry AKO by Pellegrini v prvom kole získal 40,6 percenta hlasov a druhý by skončil Korčok, ktorý v prieskume získal 37,7 percenta. 

Rozdiel v preferenciách dvoch najsilnejších kandidátov sa tak postupom času zužuje. 

Práve protikandidátovi Ivanovi Korčkovi venoval Pellegrini časť svojho prejavu v Banskej Bystrici. „Počúvame tu teraz úvahy o koncepte akejsi rovnováhy či dokonca protiváhy prezidenta voči vláde. Chcú nám všetkým nahovoriť, že prezident má zastupovať tie strany, ktoré sa po parlamentných voľbách nedostali do parlamentu. Dámy a páni, som presvedčený, že táto koncepcia je pomýlená. Sľubuje nám len jedno, pokračovanie konfliktu medzi najvyššími ústavnými činiteľmi," povedal vo svojom prejave Peter Pellegrini, jeden z koaličných lídrov súčasnej vlády. 

„Slovensko má za sebou desať rokov, kedy krajinu viedli politickí nováčikovia, tento koncept priniesol viac zlého ako dobrého. Ak má byť prezident politickým partnerom pre najsilnejších politických hráčov v krajine, nemôže sa v najdôležitejšej funkcii v štáte začať učiť politickú abecedu," hodnotí roky Andreja Kisku a Zuzany Čaputovej. 

Čo bude ďalej s Hlasom

„Bolo mojou povinnosťou pripraviť stranu na to, že ju v budúcnosti môžu čakať zmeny, Hlas je mojim politickým dieťaťom. Spolu s vami všetkými sme ju zakladali na dlhé obdobie," povedal svojim spolustraníkom. „Dobre viem, že ak dostanem v prezidentských voľbách dôveru, nemôžem ostať na čele strany. Najvyššia ústavná funkcia si vyžaduje, aby prezident nebol priamym aktérom politických súbojov". 

Oznámil, že ak sa stane prezidentom bude sa držať ústavnej tradície a z miesta predsedu strany Hlas odstúpi. Zakladal ju v roku 2020 po konflikte so svojim predošlým straníckym šéfom Robertom Ficom. Ako možného nástupcu na poste predsedu parlamentu si vie podľa jeho slov predstaviť ministerku hospodárstva Denisu Sakovú alebo ministra informatizácie Richarda Rašiho. Na vzdanie sa kresla na čele parlamentu výmenou za podporu oboch koaličných strán vyzýval Pellegriniho líder SNS Andrej Danko. Líder Hlasu vo svojom prejave zopakoval, že koaličná zmluva sa nebude otvárať a pozícia predsedu parlamentu patrí jeho strane.

Peter Pellegrini

  • narodil sa v roku 1975 v Banskej Bystrici
  • v parlamente začínal ako poslanecký asistent Ľubomíra Vážneho
  • v roku 2006 sa stal poslancom
  • v roku 2016 sa stal podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu
  • po demisii Roberta Fica sa stal v roku 2018 premiérom
  • v roku 2020, krátko po parlamentných voľbách, spolu s časťou spolustranníkov založil stranu Hlas
Za predsedu Hlasu odporučí niekoho z úzkeho vedenia strany, teda Denisu Sakovú, Richarda Rašiho, Erika Tomáša, Zuzanu Dolinkovú a Matúša Šutaja Eštoka.

Rovnako oznámil, že v prípade zvolenia by ho nesprevádzala prvá dáma ani iná osoba. „Ja s nikým nezdieľam spoločnú domácnosť,“ vysvetlil.  Za účasť na vyhlásení poďakoval svojej sestre. 

Smer podporuje Pellegriniho

Za hlavné témy kampane si kandidát na hlavu štátu stanovil silný štát, pomoc slabším a starším či chorým. „Mojou víziou je Slovensko, kde nikto nie je potrestaný za to, kde sa narodil," povedal. 

Podporu v kandidatúre vyjadrila Pellegrinimu jeho vlastná strana. „Jednomyseľne sme schválili, aby Peter Pellegrini išiel kandidovať na prezidenta Slovenskej republiky," povedal po zasadnutí predsedníctva strany Hlas minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. „Peter Pellegrini si zobral čas, aby uistil aj koaličných partnerov aj stranu dovnútra, že prípadným zvolením za prezidenta sa nijako neohrozí fungovanie koalície a že našich 27 poslancov bude k dispozícii a rovnako stabilná bude aj celá vládna koalícia, že bude fungovať ďalšie štyri roky bez ohľadu na to, či bude prezidentom, pretože na to sme získali mandát," povedal šéf rezortu vnútra vo štvrtok pre TV JOJ. 

image

Danko teraz závisí na Hlase. Pellegriniho poslanci váhajú, či dopustia grilovanie šéfa SNS v parlamente

Pellegrini bude prezidentským kandidátom aj strany Smer, v ktorej politickú kariéru začínal. Predseda poslaneckého klubu Ján Richter mu vyjadril plnú podporu v kampani, dodal, že strana Smer nepodporí druhého kandidáta z koalície Andreja Danka, šéfa SNS. „Nepôjdeme podporiť Andreja Danka, ja som to povedal aj napriek tomu, že môžeme byť priatelia, no politicky bližší je nám Peter Pellegrini". 

Svoju kandidatúru tento týždeň oficiálne potvrdil Danko v televízii TA3. Ako posledný dôvod, ktorý ho presvedčil, líder národniarov udáva reakciu médií na jeho dopravnú zrážku so semaforom, po ktorej ušiel z miesta bez toho, aby počkal na políciu. Andrej Danko čelil aj pokusu o odvolávanie z miesta podpredsedu parlamentu. Svoju kandidatúru avizoval už od vianočných sviatkov, kedy oznámil, že na podpore spoločného koaličného kandidáta sa so stranou Hlas nedohodol. Za podporu Pellegriniho považoval otvorenie koaličnej zmluvy a prerozdelenie kresiel.

Kto ešte kandiduje

Bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok dnes odovzdal podpisy potrebné na kandidatúru na prezidenta. Zozbieral spolu 40-tisíc podpisov od občanov. Zber podpisov oznámil aj Andrej Danko.  Kandidovať sa chystá aj ďalší exminister diplomacie Ján Kubiš, o hlasy maďarskej menšiny zabojuje Krisztián Forró, predseda Aliancie. 

Rovnako si kampaň na post hlavy štátu zopakujú Štefan Harabin, exminister spravodlivosti a kandidatúru ohlásili aj Marta Čurejová, Beáta Janočková a Miroslav Radačovský 

01 - Modified: 2024-01-19 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Prezidentskí favoriti poriadne priložili do kotlov, Danka preferenčná katastrofa tlačí k priepasti 02 - Modified: 2024-01-19 14:23:34 - Feat.: 1 - Title: „Rovnováha“ je pokračovaním konfliktu 03 - Modified: 2024-01-19 13:56:26 - Feat.: 1 - Title: Pôjde o to, či v paláci bude asistent premiéra, tvrdí Korčok. V parlamente odovzdal 40-tisíc podpisov 04 - Modified: 2024-01-19 13:12:54 - Feat.: 1 - Title: Urobíme všetko pre neúspech Pellegriniho. Potrebujú, aby im niekto kryl chrbát, vyhlásil Matovič 05 - Modified: 2024-01-18 21:05:00 - Feat.: 1 - Title: Volebný model: Pellegrini by získal v prvom kole viac ako 40 percent hlasov
01 - Modified: 2024-05-05 11:45:56 - Feat.: - Title: Fico, Pellegrini a Danko majú dobrý vzťah, tvrdí predseda SNS. Gröhling hovorí o koaličnej kríze 02 - Modified: 2024-05-01 11:23:00 - Feat.: - Title: Budem robiť všetko pre to, aby Slovensko bolo plnohodnotným členom EÚ, vyhlásil Pellegrini 03 - Modified: 2024-05-02 15:30:00 - Feat.: - Title: Teraz alebo nikdy? Hlas sa snaží chopiť svojej šance 04 - Modified: 2024-04-27 05:55:36 - Feat.: - Title: Pellegriniho aktuálna téma sú eurovoľby, myslí si publicista Hrabko. Mal by upokojovať spoločnosť 05 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 09:36