StoryEditor

Mimoriadny prejav Čaputovej: Jeden z hlavných argumentov vlády neobstojí. Skutočný dôvod vidí vo výroku Fica

18.01.2024, 12:13
  • Prezidentka Zuzana Čaputová prvýkrát mimoriadne za svoj mandát vystúpila v parlamente.
  • Popiera, že by nálezy Ústavného súdu dávali vláde Roberta Fica za pravdu. 
  • „Úprimnejšie zdôvodnenie zrýchleného legislatívneho konania preto vidím skôr vo výroku predsedu vlády: Politika je o moci a toto je mocenské rozhodnutie,“ povedala v pléne.
  • Vláda opakuje, že zmeny vrátane zrušenia špeciálnej prokuratúry plánuje schváliť. 
  • Poslanci SNS prejav prezidentky prečkali mimo sály, podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha čítal knihu o smrti Milana Lučanského.

Prezidentka Zuzana Čaputová prvýkrát za svoje pôsobenie v Prezidentskom paláci využila možnosť mimoriadne vystúpiť k prerokovávaným zmenám v parlamente.

Čaputová v parlamente: Vyhrať voľby neznamená môcť robiť všetko. VIDEO: TASR

Dôvodom je navrhovaná novela Trestného zákona, v rámci ktorej chce vláda Roberta Fica zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry, odobrať možnosť získať status chráneného oznamovateľa policajtom a tiež znížiť tresty za korupciu, rovnako ako skrátiť trestné sadzby či premlčacie lehoty. 

image

Exministerka Žitňanská: Je to brutálne mocenské rozhodnutie, pri zmene Trestného zákona chýba dobrý úmysel

„Som presvedčená o tom, že drvivá väčšina z vás rozumie a počuje argumenty, ktoré tu odznievajú. Som presvedčená, že keby ktokoľvek iný robil takéto významné zmeny v skrátenom legislatívnom konaní, bili by ste na poplach. Nemám o tom žiadnu pochybnosť. Preto vás chcem požiadať, nerobte to takto a s takými dopadmi.“

„Umožnite, aby akýmkoľvek významným zmenám v trestnej legislatíve predchádzala riadna odborná diskusia a medzirezortné pripomienkovanie. Verím, že aj tu spomenuté procesné, obsahové a ústavné riziká vám môžu dať dôvod na prehodnotenie svojho postoja k predloženej novele. História, ktorá sa tu aj v týchto dňoch píše, bude na to pamätať,“ vyzvala prezidentka poslancov.

Premiér Robert Fico prezidentku obvinil, že si prejav nepísala sama. „Čo však nemôžem tolerovať, je, že sa prezidentka postavila na stranu zločinu z rokov 2020 až 2023. Nepamätám si ani jedno vystúpenie z rokov 2020 až 2023, kde sa hrubo porušovali práva mnohých predstaviteľov opozície a ľudí, ktorí boli spájaní s opozíciou.“ Na otázku premiér neodpovedal. 

Len šesť rozhodnutí

„Ako jeden z hlavných dôvodov, o ktorý navrhovateľ, teda vláda Slovenskej republiky, opiera dôvodnosť skráteného legislatívneho konania, je údajné masívne porušovanie ľudských práv obvinených. Majú o tom svedčiť desiatky rozhodnutí Ústavného súdu SR. Mala som možnosť sa oboznámiť s uvedenými rozhodnutiami Ústavného súdu a musím povedať, že tento argument predkladateľa ako zákonný dôvod pre zrýchlený legislatívny proces neobstojí,“ povedala prezidentka v pléne. 

Spomínané rozhodnutia Ústavného súdu majú podľa prezidentky len veľmi málo spoločné so samotnou novelou Trestného zákona a neodôvodňujú ani zrýchlené rušenie špeciálnej prokuratúry.

„Podľa rozhodnutí, ktoré mi pán minister spravodlivosti doručil, sa iba šesť rozhodnutí Ústavného súdu od roku 2020 týka Úradu špeciálnej prokuratúry, teda jej postupu alebo rozhodnutí tohto úradu,“ dodáva.

image

Za bolo takmer päťsto poslancov. Európsky parlament schválil uznesenie kritické voči slovenskej vláde

Zuzana Čaputová vysvetlila, že ani v jednom z týchto šiestich prípadov nebola konštatovaná neústavnosť samotného trestného konania.

„Išlo v nich predovšetkým o porušenia práva na konanie bez zbytočných prieťahov, neumožnenie návštevy notára obvinenému v kolúznej väzbe, nezákonnosť zaistenia finančných prostriedkov počas trestného stíhania, nezákonnú prehliadku administratívnych priestorov a nedostatočné preverenie sťažnosti obvineného, ktorému v kolúznej väzbe nebolo umožnené odosielať listy manželke a deťom. Všetko spomenuté sú chyby a je dobré, že zafungoval mechanizmus kontroly v podobe rozhodovacej činnosti Ústavného súdu. Žiadne z uvedených rozhodnutí však neodôvodňuje samotné rušenie inštitúcie.“

Väčšina rozhodnutí Ústavného súdu sa týka iných orgánov vymožiteľnosti práva. „Argument navrhovateľa, že aj za rozhodnutia Ústavného súdu, ktoré sa týkali súdov, môže vlastne prokuratúra, tiež neobstojí, pretože zodpovednosť za postup a rozhodnutie nesie vždy ten orgán, ktorý rozhodnutie vydal,“ pokračovala prezidentka. 

Únia žiada odrádzajúce tresty

Ako ďalšiu výhradu Zuzana Čaputová spomenula, že nesedí ani argument vlády o zosúlaďovaní trestných sadzieb s okolitými krajinami.

„Zároveň však Európska prokuratúra už na základe predbežnej analýzy vládneho návrhu skonštatovala, že niektoré z navrhovaných zmien by už neboli schopné zabezpečiť, aby trestné činy proti rozpočtu Európskej únie boli na Slovensku trestané účinnými, primeranými a odrádzajúcimi trestnými sankciami. Európska únia totiž vyžaduje, aby za podvody na eurofondoch hrozili odrádzajúce tresty. Opakovane tiež spomínate, že novela vychádza z návrhu, ktorý pripravil bývalý minister spravodlivosti pán Karas. Ten pripravil komplexný návrh novely Trestného zákona po skutočne širokej a niekoľkomesačnej odbornej diskusii v riadnom legislatívnom konaní.“

image

Nestaneme sa rajom pre korupčníkov, tvrdí Susko. Kolíková je zhrozená z novely Trestného zákona

Exm...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-21 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Zrušenie špeciálnej prokuratúry sa dotkne poslancov aj oligarchov, do polovice januára sa to zrejme nestihne 02 - Modified: 2024-01-16 17:03:20 - Feat.: 1 - Title: Polícia hľadala Danka skôr než 15 hodín po nehode. Čo všetko vieme o zrážke lídra SNS so semaforom 03 - Modified: 2024-01-11 19:32:07 - Feat.: 1 - Title: Ľudia vyšli do ulíc v 19 mestách na Slovensku: Žiadna vláda nemôže všetko, odkazujú protestujúci 04 - Modified: 2024-01-10 21:51:39 - Feat.: 1 - Title: Vláda sľubovala lacnejšie potraviny a energie, zatiaľ najväčšie zmeny plánuje v oblasti justície 05 - Modified: 2023-12-02 12:18:36 - Feat.: 1 - Title: Pellegrini má jednu veľkú výhodu. Používa najvýkonennejšiu taktiku, hovorí pre HN expertka
01 - Modified: 2024-04-24 14:51:34 - Feat.: - Title: Mazák na výbore k svojmu odvolaniu: Rebelujem, lebo to, čo robíte, nie je správne 02 - Modified: 2024-04-24 05:36:01 - Feat.: - Title: Na výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej má riešiť najmä poľnohospodárstvo 03 - Modified: 2024-04-25 15:49:53 - Feat.: - Title: Bič SNS na mimovládky: Všemocný úradník s pečaťou hanby 04 - Modified: 2024-04-24 09:11:05 - Feat.: - Title: Pellegriniho náhradník Demečko pre HN: Vyjadrenie pána Huliaka by som asi nekomentoval 05 - Modified: 2024-04-23 16:11:22 - Feat.: - Title: Koalícia chce odvolať Mazáka aj Majerníka, Dankova SNS na uvoľnenom mieste vidí Harabina
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 04:26