Podpredseda Národnej rady Michal Šimečka. FOTO: TASR/ Jaroslav Novák
StoryEditor

Šimečka kritizuje Ficovu vládu: Chystajú alarmujúce zmeny vo verejnom obstarávaní, pokračujú v deštrukcii

22.01.2024, 12:03
Autor:
redred

Šéf progresívcov Michal Šimečka tvrdí, že ide o pokračovanie v deštrukcii základných pilierov právneho štátu

Progresívne Slovensko varuje pred pripravovanými zmenami vo verejnom obstarávaní. Tvrdí to v reakcii šéf PS Michal Šimečka.

"Alarmujúce informácie"

"Informácie, ktoré máme k dispozícii sú alarmujúce, vláda Roberta Fica pokračuje v deštrukcii základných pilierov právneho štátu, vyhlásil.

“K dispozícii máme pripravovanú novelu zákona o verejnom obstarávaní. Z nej vieme, že Ficova vláda pripravuje ďalšie radikálne zmeny vytvárajúce priestor pre netransparentnosť, klientelizmus a korupciu. Po zmenách v kompetenčnom zákone a trestných kódexoch sa chystajú ovládnuť verejné obstarávanie,” doplnil Šimečka. Vládu vyzval, aby okamžite upustila od týchto zmien.

Poslanec parlamentu Ján Hargaš poukázal, že vláda v pripravovanej novele zásadne znižuje nezávislosť Úradu pre verejné obstarávanie.

“Koalícia chce zrušiť druhostupňovú právomoc predsedu ÚVO rozhodovať o námietkach a chce získať možnosť bez udania dôvodu odvolať ktoréhokoľvek z jeho podpredsedov. A úplne sa chystajú pokriviť inštitucionálnu nezávislosť orgánu tým, že vyčlenia podpredsednícke miesto pre strategické investície, ktoré menuje vláda na návrh ministra dopravy,” vysvetlil Hargaš.

Má ísť o oklieštenie právomocí ÚVO

Novela podľa jeho slov okliešťuje právomoci ÚVO pri dohľade nad zákonnosťou pri nákupoch za peniaze daňových poplatníkov na nutné minimum.

“V súvislosti s predloženou novelou zákona o strategických investíciách si vláda navyše otvára dvere k tomu, aby bolo možné zadávať zákazky z verejných zdrojov bez riadneho výberového procesu v hodnotách stoviek miliónov eur,” zdôraznil Hargaš.

Dodal, že vládny návrh zákona o verejnom obstarávaní, ktorý podľa PS už koluje v odborných kruhoch, zvyšuje finančný limit, pri ktorom možno podať námietky a legálne sa brániť v prípade možného pochybenia orgánov verejnej moci pri stavebných prácach zo súčasných 800-tisíc eur až na 3 milióny eur.

“Stavebné zákazky do troch miliónov eur bude po novom možné zadať priamo, oslovením jedného jediného záujemcu v uzavretom štátnom alebo súkromnom systéme - bez verejnej kontroly,” poukázal Hargaš.

 

„Progresívne Slovensko nemá Slovensku čo ponúknuť, preto robí senzáciu aj zo zákona o VO, ktorý sa ešte len pripravuje. Cieľom tohto zákona, ktorý predstavíme v najbližších týždňoch, je uvoľniť ruky  starostom a primátorom, aby sa nestávalo, že napríklad na východnom Slovensku robí bežné rekonštrukcie školy bratislavská firma," reagoval minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši.

Podľa neho zákon dodrží všetky limity Európskej komisie a umožní obstarávateľom, aby efektívne obstarávali, tak, ako strana Hlas sľubovala v predvolebnej kampani.

"Zákon tiež pôjde do medzirezortného pripomienkového konania, pretože Hlas pred voľbami sľúbil, že žiadne rozhodnutie nebude robiť bez diskusie. PS z tejto témy len vytĺka politický kapitál a nemá o návrhu zákona ani dostatočné informácie. Celý návrh zákona o VO, ktorý systém obstarávania výrazne zefektívni, predstavíme na tlačovej konferencii,“ doplnil Raši.

01 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 02 - Modified: 2024-04-25 14:04:00 - Feat.: - Title: PS odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície, tvrdí Šimečka a hrozí protestami 03 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 04 - Modified: 2024-04-21 10:29:19 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok prezradil, kedy bude známy nástupca Pellegriniho. Šimečka nevie, ako sa Korčok rozhodne 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 04:31