StoryEditor

Poslanci mali riešiť na výbore autonehodu Andreja Danka. Bolo ich však málo, vypočutie sa nezačalo

23.01.2024, 12:50
23.01.2024, 15:28
Autor:
lmlm

Šéf polície Ľubomír Solák povedal, že sa nemôže k vyšetrovaniu danej veci vyjadrovať. Vyšetrovanie sa však podľa jeho slov chýli ku koncu.

Okolnosťami autonehody podpredsedu Národnej rady Andreja Danka (SNS) sa v utorok Výbor parlamentu pre obranu a bezpečnosť nezaoberal. Na výbor neprišli viacerí poslanci, preto nebol uznášaniaschopný. Jeho zvolanie iniciovala opozícia.

Člen výboru Juraj Krúpa (SaS) žiadal aspoň neformálnu diskusiu, keďže na výbor prišiel aj policajný prezident Ľubomír Solák. Po ukončení výboru však policajný šéf z miestnosti odišiel.

image

Dohra Dankovej nehody. Šéf SNS prišiel o vodičský preukaz

Solák novinárom následne povedal, že sa nemôže k vyšetrovaniu danej veci vyjadrovať. Vyšetrovanie sa však podľa jeho slov chýli ku koncu. "Nemôžeme nič zverejniť, pokiaľ nebude uzavreté vyšetrovanie," dodal.

Predseda výboru Tibor Gašpar (Smer-SD) upozornil, že brannobezpečnostný výbor by sa nemal zaoberať živými trestnými vecami, keďže poslanci nemôžu vstupovať do konania a nie je to podstatou kontrolnej činnosti výboru.

Podpredseda výboru Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ) pripomenul, že zvolať výbor aj k živým veciam je štandardná vec, ktorá sa diala aj v minulých volebných obdobiach. "Ak to boli citlivé veci, tak sa zatvorenými dverami, ale k živým veciam sa zvolávali výbory bežne," povedal novinárom.

Existuje podľa neho podozrenie, že polícia nemá rovnaký meter na bežných občanov a na vysokých vládnych predstaviteľov. To, že výbor nebol uznášaniaschopný, bol podľa neho zámer koalície, keďže na výbor neprišli najmä koaliční poslanci.

image

Prokuratúra kamerový záznam z Dankovej nehody teraz nezverejní

Krúpa ozrejmil, že na výbore chceli počuť vysvetlenie, ako polícia postupuje vo vyšetrovaní nehody. Jej okolnosti totiž vyvolávajú otázniky z hľadiska Dankovho správania aj postupu polície.

Na výbore sa podľa Krúpu chceli rozprávať s políciou o tom, ako polícia bežne postupuje v takýchto prípadoch a ako sa odlišujú od prípadu Danka. Opozícii takisto prekáža, že sa nezverejnili kamerové záznamy z nehody.

K dopravnej nehode došlo 11. januára večer v bratislavskej Dúbravke. Danko mal podľa svojich slov dostať šmyk a naraziť do semafora. Po príchode hliadky sa na mieste nenachádzal. Dychovej skúške sa podľa polície podrobil v piatok popoludní. Mala negatívny výsledok. Danko sa za incident ospravedlnil a deklaroval, že škodu zaplatí.

image

Pellegrini Danka podržal. Schôdzu na jeho odvolávanie parlament neotvoril

Solák nariadil kontrolu postupu policajtov. Spolu s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) avizovali, že po ukončení zverejnia detaily vyšetrovania nehody aj kamerové záznamy.

Bratislavská krajská prokuratúra minulý týždeň informovala, že kamerové záznamy nateraz nie je možné zverejniť, "aby nedošlo k zmareniu účelu trestného konania". Solák v utorok povedal, že toto rozhodnutie treba rešpektovať.

Opozícia sa pokúšala Danka minulý týždeň odvolať z funkcie. Mimoriadna schôdza o jeho odvolávaní sa napokon nekonala, pretože poslanci neschválili jej program.

01 - Modified: 2024-04-26 07:31:46 - Feat.: - Title: Poslanci začali piatkové rokovanie debatou o finančnej výpomoci farmárom. Štát im pomôže, kým dostanú dotácie 02 - Modified: 2024-04-25 16:46:35 - Feat.: - Title: Malatinec novelu o medveďoch podporuje, Stohlová ju nepovažuje za funkčnú a bezpečnú 03 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 04 - Modified: 2024-04-25 06:32:09 - Feat.: - Title: Poslanci majú v tomto roku zarábať vyše 6600 eur. Žijúci mimo Bratislavy dostanú ešte viac 05 - Modified: 2024-04-24 07:30:33 - Feat.: - Title: Poslanci v stredu pokračujú v diskusii k neziskovým organizáciám
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 19:02