Poslanec Roman Michelko. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Poslanec SNS Michelko: Šimkovičová má silnú pozíciu, vzniká petícia na jej podporu

24.01.2024, 11:58
Autor:
TASRTASR

SaS spolu s PS podajú návrh na vyslovenie nedôvery ministerke kultúry.

Nemôžeme dovoliť, aby opozícia riešila personálne veci koalície. Povedal to šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko v súvislosti s opozičnou iniciatívou na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) z funkcie.

Treba sa podľa neho pripraviť na "nechutné divadlo", ale výsledok odvolávania bude jasný. Myslí si, že ministerka má silnú pozíciu. Avizuje petíciu na jej podporu.

Šimkovičová dostala podľa Michelka silnú voličskú podporu. "Mala nejakú pozíciu v rámci volieb, silnú voličskú podporu. Vyjadruje sa bez servítky, zjavne to imponuje voličom minimálne SNS a jej voličom," povedal poslanec v stredu novinárom v parlamente.

"Dostávam obrovské množstvo spätných väzieb aj podporných. Vzniká petícia na jej podporu," doplnil s tým, že vzhľadom na extrémne polarizovanú situáciu musí každý člen vlády rátať s tým, že bude odvolávaný. "Ale o výsledku niet pochýb," zdôraznil.

Michelko nechcel komentovať výsledky Šimkovičovej práce. "Snažím sa byť v maximálnej miere informovaný o legislatívnej iniciatíve ministerstva kultúry, som informovaný o príprave legislatívnych krokov, participujem na nich, pripomienkujem ich," povedal šéf výboru.

Vzťahy s ministerkou má priateľské a korektné. "Nikdy nebola pozícia ministerky tak silná, ako je teraz, keď sú protesty, lebo to spôsobilo stmelenie koalície," skonštatoval.

SaS spolu s PS podajú návrh na vyslovenie nedôvery ministerke kultúry. Šimkovičová podľa nich neprimerane zasahuje do slobody kultúry svojimi výrokmi a krokmi.

Problém vidia aj v zmene pri umeleckých fondoch, obávajú sa zničenia ich verejnoprávnej podstaty a nezávislosti. Hovoria aj o homofóbnych a diskriminačných vyjadreniach ministerky.

Jej odvolávanie podporia aj poslanci hnutia Slovensko, pridajú podpisy pod návrh na vyslovenie nedôvery. Opozícia sa zároveň odvoláva na petíciu za odchod Šimkovičovej z funkcie, ktorú podpísalo viac ako 150-tisíc ľudí.

01 - Modified: 2024-04-26 12:30:49 - Feat.: - Title: Polícia zverejnila po viac ako sto dňoch video z nehody Andreja Danka 02 - Modified: 2024-04-26 09:24:07 - Feat.: - Title: Obnovený proces v korupčnej kauze Slotu prerušili, čaká sa na verdikt Ústavného súdu 03 - Modified: 2024-04-26 11:37:17 - Feat.: - Title: Danko sa pre zdemolovaný semafor dva roky neposadí za volant, dnes upratoval Dúbravku 04 - Modified: 2024-04-25 15:16:59 - Feat.: - Title: Nový návrh SNS: mimovládky majú od stola rušiť úradníci 05 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 14:56