Minister spravodlivosti Boris Susko. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Minister Susko: Zmeny pri novele Trestného zákona reagujú aj na výhrady opozície

31.01.2024, 15:32
Autor:
TASRTASR

Spoločná správa výborov obsahuje podľa Borisa Suska úpravu jednotlivých rozsahov výšky škôd tak, ako o nich diskutoval aj parlament.

Zmeny v novele Trestného zákona, ktoré v druhom čítaní predložila koalícia, reagujú na výhrady odborníkov, Európskej komisie, ako aj na návrhy opozičných strán, napríklad KDH.

V pléne Národnej rady to v stredu vyhlásil minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Pozmeňujúce návrhy sú súčasťou spoločnej správy parlamentných výborov, predložil ich na ústavnoprávnom výbore poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD).

Spoločná správa výborov obsahuje podľa Suska úpravu jednotlivých rozsahov výšky škôd tak, ako o nich diskutoval aj parlament. Upravili sa ustanovenia pri niektorých drogových trestných činoch, podľa Suska je to reakcia na požiadavku koaličných partnerov.

"Upravili sa niektoré výšky alebo množstvá v otázkach týchto trestných činov," povedal minister s tým, že pokiaľ by došlo k zhode v parlamente, je pripravený reagovať ešte cez pozmeňujúce návrhy v pléne.

V druhom čítaní sa podľa Suska upravili aj otázky týkajúce sa obhajobných práv.

Ozrejmil, že do znenia návrhu vrátili ustanovenie, ktoré hovorí o tom, že nad určitú hranicu hornej trestnej sadzby bude povinné ukladať trest odňatia slobody, aby nemohlo dochádzať k samostatnému uloženiu niektorých alternatívnych trestov. Upravili aj rozsah trestnej sadzby pri najčastejšie páchaných trestných činoch.

V spoločnej správe výborov koalícia reaguje na pripomienky Európskej prokuratúry i Generálnej prokuratúry SR z hľadiska úpravy paragrafov týkajúcich sa korupcie či poškodzovania záujmov EÚ. Upravila sa aj lehota na podanie dovolania v prospech i neprospech obvineného. Pri pôsobnosti Špecializovaného trestného súdu reagovala koalícia na výhrady Európskej komisie.

Minister takisto v diskusii zopakoval hlavné zmeny, ktoré prináša novela. Ide o zosúladenie trestných sadzieb, zvyšuje sa horná hranica peňažného trestu. Zmeny sa týkajú aj časti o ambulantnej forme ochranného liečenia. Zopakoval tiež, že v záujme zlepšenia podmienok pre ukladanie primeraných a spravodlivých trestov sa navrhuje koncepčná úprava zoznamov poľahčujúcich okolností a priťažujúcich okolností tak, aby ich zoznam v Trestnom zákone nebol taxatívny, ale demonštratívny.

V súvislosti so zámerom zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry Susko poznamenal, že tento inštitút je zavedený nesystémovým spôsobom a keďže sa na jeho čelo postavil dlhoročný politik, spolitizoval sa a nevykazuje známky nestranného a nezaujatého rozhodovania.

Zopakoval, že právomoc nad vyšetrovaním trestnej činnosti patriacej do pôsobnosti Špecializovaného trestného súdu sa má zveriť krajským prokuratúram a dohľad nad ich činnosťou Generálnej prokuratúre SR. Generálny prokurátor Maroš Žilinka už podľa Suska zriadil pracovnú skupinu, ktorá pripravuje prerozdelenie agendy.

01 - Modified: 2024-05-02 11:31:10 - Feat.: - Title: Minister Susko nevidí problém v presunutí voľby kandidátov na sudcu Ústavného súdu 02 - Modified: 2024-04-28 18:31:56 - Feat.: - Title: Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom, mení trestný zákon 03 - Modified: 2024-04-26 09:28:44 - Feat.: - Title: Rezort spravodlivosti chce, aby sudca vždy vypočul dieťa pred umiestnením do reedukačného centra 04 - Modified: 2024-04-25 12:05:00 - Feat.: - Title: Rezort spravolivosti nežiadal Najvyšší súd o konkrétne spisy. Len záznamy o prerozdeľovaní, vraví Susko 05 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 21:32