Predseda Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrassy. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Účet za pandémiu mal byť privysoký. Najvyšší kontrolný úrad preverí nákup vakcín proti covidu

02.02.2024, 10:33
Autor:
TASRTASR

Kontrolóri upozornili na neverejnú zmluvu Európskej komisie a spoločnosti Pfizer, ktorá sa podľa nich z predbežných informácií javí ako nevýhodná pre Slovensko.

Najvyšší kontrolný úrad preverí nákup, skladovanie a likvidáciu vakcín proti ochoreniu COVID-19. Poukázal na to, že účet za pandémiu mal byť vysoký. Upozornil na neverejnú zmluvu Európskej komisie a spoločnosti Pfizer, ktorá sa podľa neho z predbežných informácií javí ako nevýhodná pre Slovensko.

Nevýhodná zmluva

"Napríklad v roku 2022 spoločnosť Pfizer dodala na Slovensko na základe výstupov zo spoločného nákupu členských krajín 5,8 milióna dávok vakcín," poznamenal predseda Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrassy. 

"Naša krajina však v tom čase nepotrebovala podľa údajov z rezortu zdravotníctva žiadne nové vakcíny. (...) V polovici minulého roka bolo v skladoch dostupných viac ako šesť miliónov vakcín a zároveň v tom čase Slovensko darovalo iným krajinám 5,3 milióna kusov vakcín v odhadovanej sume sto miliónov eur," dodal.

image

Štát si vybavuje účty za covidové dotácie. Na muške má aj firmu, ktorá stavia vo Viedni a v rakúskom pohraničí

Kontrolóri poukázali na to, že zmluva bola bez možnosti vypovedania a neverejná. "Základné informácie súvisiace s transparentným použitím verejných zdrojov, ako je jednotková cena či hodnota kontraktu, sú utajené," doplnil Andrassy.

Komunikácia rezortu

Úrad sa plánuje pozrieť na to, ako rezort zdravotníctva o tejto veci s Komisiou komunikoval. Členské krajiny mali možnosť podľa neho nepristúpiť k predbežným kúpnym zmluvám, k samotným zmluvám a aj k ich dodatkom v určitej lehote.

Úrad preverí tiež nákup vakcín od iných spoločností. "V týchto dňoch sme oslovili partnerské kontrolné inštitúcie členských krajín Európskej únie, aby nám odpovedali na dotazník k nákupu vakcín v ich krajinách. Výstupy z tejto kontroly chcem potom zaslať Európskemu parlamentu, keďže on má kontrolnú kompetenciu voči Európskej komisii." uzavrel šéf Najvyššieho kontrolného úradu.

.

 

01 - Modified: 2024-04-26 10:08:35 - Feat.: - Title: Slovensku chýba strategické smerovanie, osobná zodpovednosť sa nevyvodzuje, tvrdí kontrolný úrad 02 - Modified: 2024-04-18 14:25:57 - Feat.: - Title: Finančný výbor na pôde NKÚ prerokoval stratégiu rozvoja aj výsledky kontrol, riešili sa aj projekty nemocníc 03 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 04 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 05 - Modified: 2024-04-10 12:14:38 - Feat.: - Title: Šafárenie v štátnom úrade: luxusné autá, vysoké odmeny, no jeho šéf je podľa mimovládky neodvolateľný
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 14:54