Opozičná poslankyňa Mária Kolíková (SaS). FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Kolíková kritizuje radikálne zmeny Trestného zákona, ukončí stíhania. Susko tvrdí, že zákon už upravili

03.02.2024, 13:52
Autor:
TASRTASR

Poslankyňa parlamentu a exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) považuje novelu za radikálnu. Zásadne podľa nej mení všetko, čo súvisí s ukladaním trestov.

Predložená novela Trestného zákona vychádza zo sľubu z programového vyhlásenia vlády, že zmení trestnú politiku štátu. V relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

Poslankyňa parlamentu a exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) považuje novelu za radikálnu. Zásadne podľa nej mení všetko, čo súvisí s ukladaním trestov. Dodala, že nespočetné množstvo skutkov, ktoré sú dnes trestné, už nebudú stíhané.

Pozmeňujúci návrh nestačí

Susko priblížil, že pozmeňujúci návrh poslanca Tibora Gašpara (Smer-SD) k novele vychádza z pripomienok Európskej komisie, generálneho prokurátora Maroša Žilinku i z výhrad, ktoré odzneli v parlamentnej rozprave, napríklad od právneho experta KDH a exministra spravodlivosti Viliama Karasa.

image

Poslanci pokračujú v diskusii o novele Trestného zákona, aktuálne je v druhom čítaní

Minister dodal, že v návrhu posunuli hranice škody. Myslí si, že bolo potrebné zvýšiť minimálnu výšku škody, odkedy je skutok majetkovej povahy trestný čin. Zmeny sa odvíjajú od výšky minimálnej a priemernej mzdy.

Kolíková kritizuje, že Gašparov návrh je nezrozumiteľný aj pre ľudí, ktorý sa celý život venujú trestnému právu. Pripomenula, že vláda od svojho nástupu prišla s novelou expresne rýchlo a okamžite chcela zaviesť zmeny. Iné vysvetlenie ako pomoc "svojim ľuďom" podľa nej neexistuje.

Radikálne zmeny

Radikálne zníženie trestných sadzieb a zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry podľa nej koalícia pred voľbami nesľubovala. Označila to za rezignáciu na spravodlivosť.

Susko reagoval, že filozofia trestnej politiky štátu koalície sa líši od predstáv opozície. Tvrdí, že opozícia má "krvavé oči" a najradšej by videla všetkých "zavretých v base".

image

KDH vyzvalo koalíciu na schválenie pozmeňujúceho návrhu strany k novele Trestného zákona

"Zníženie hornej hranice trestných sadzieb bude demotivovať páchateľov, aby sa priznali k niečomu, čo nespáchali," povedal. Kolíková reagovala, že sa určite nikto nebude priznávať k niečomu, čo nespáchal. "Nemáme krvavé oči, rok sme pracovali na novej trestnej politike," dodala. Pripomenula mu, že predchádzajúce vlády pracovali, aby citlivo nastavili hranice.

Minister tvrdí, že opozícia sa bojí toho, že by mal súd možnosť preskúmať uzatvorené dohody o vine a treste. Dodal, že jeden z dôvodov, prečo chcú reorganizovať organizačnú štruktúru Generálnej prokuratúry a zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry, je ten, že za posledné tri roky bol masívne zneužívaný inštitút o dohode o vine a treste. Kolíková to odmietla.

01 - Modified: 2024-02-02 17:23:24 - Feat.: 1 - Title: Korupčníkom pomáhate, ale obete znásilnenia majú čakať, tvrdí Plaváková z PS. Chce aj odvolanie Šimkovičovej 02 - Modified: 2024-02-02 15:08:56 - Feat.: 1 - Title: Poslanci riešili v piatok novelu Trestného zákona, zídu sa opäť v utorok 03 - Modified: 2024-02-02 08:17:43 - Feat.: 1 - Title: Poslanci pokračujú v diskusii o novele Trestného zákona, aktuálne je v druhom čítaní 04 - Modified: 2024-02-01 19:38:19 - Feat.: 1 - Title: KDH vyzvalo koalíciu na schválenie pozmeňujúceho návrhu strany k novele Trestného zákona
01 - Modified: 2024-04-26 09:28:44 - Feat.: - Title: Rezort spravodlivosti chce, aby sudca vždy vypočul dieťa pred umiestnením do reedukačného centra 02 - Modified: 2024-04-25 12:05:00 - Feat.: - Title: Rezort spravolivosti nežiadal Najvyšší súd o konkrétne spisy. Len záznamy o prerozdeľovaní, vraví Susko 03 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 04 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 05 - Modified: 2024-04-11 10:53:56 - Feat.: - Title: Hádka o Slovensko v Bruseli: Ficova vláda spravila opak, ako žiadala komisia. Poľský poslanec poslal odkaz
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 08:48