StoryEditor

Exšéf SIS Pčolinský: Gašpar má vyššie ambície ako byť riaditeľom SIS, Bödöra za nebezpečného nepovažujem

05.02.2024, 19:50

Bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský v rozhovore pre HN okrem iného hovorí:

  • Je veľmi zle, ak post riaditeľa SIS zostáva tak dlho po voľbách neobsadený.
  • Jedna vec sú Ficove deklarácie pre médiá a druhá vec je potom reálny výkon partnerskej spolupráce.
  • Keby vyšetrovanie viedli cvičené delfíny, tak by vojna v bezpečnostných zložkách nikdy nevznikla.
  • Platí, že kapry si nikdy nevypustia rybník. A toto najviac platí na Úrad špeciálnej prokuratúry.

Súčasná vládna koalícia ani tri mesiace po voľbách nemá nového šéfa SIS. Ale asi nie z dôvodu, že by nemala záujem o toto kreslo, ako to čítate?

V prvom rade chcem povedať, že je veľmi zle, ak post riaditeľa SIS zostáva tak dlho po voľbách neobsadený. Prirodzene to spôsobuje napätie medzi príslušníkmi, medzi funkcionármi, pretože nevedia, čo s nimi bude, s čím môžu rátať a s čím nie. Otázne je aj, aké budú nové úlohy a ciele, ktoré by mal nový riaditeľ pre inštitúciu stanoviť. Takže verím, že sa to podarí čo najskôr vyriešiť, lebo to škodí samotnej inštitúcii.

Je podľa vás obvinený Tibor Gašpar vhodný kandidát na tento post?

Myslím si, že je to odborne disponovaný kandidát, vzhľadom na svoju profesionálnu kariéru má k tejto profesii blízko, takisto manažérsky aj jazykovo je zdatný. A predpokladám, že vníma aj širšie súvislosti.

Takže odborne áno, ale čo sa týka jeho obvinení?

To už je vecou vykonania bezpečnostnej previerky. Platí ústavný princíp prezumpcie neviny, a tak tie otázniky, ktoré vznikajú, by mali byť vysvetlené na bezpečnostnom pohovore.

A predstava, že SIS by šéfoval trestne stíhaný človek vám neprekáža? Ako by sa podľa vás asi v tejto krajine cítili vyšetrovatelia, prokurátori či sudcovia s týmto vedomím?

Podľa exit pollov 50 percent policajtov volilo Smer, 20 percent Republiku, ďalší Hlas a SNS. Iba tri percentá policajtov volili Progresívne Slovensko. Z toho mi vyplýva, že nominácia Tibora Gašpara bude pre nich patriť k tým z „ríše snov“.

Podľa svedeckých výpovedí v rôznych kauzách sa vtedy ešte ako policajný šéf chodil Tibor Gašpar údajne radiť s aktuálne obžalovaným Norbertom Bödörom. Nediskvalifikuje ho to? 

Ja sa na to takto nepozerám, podstatné je, čo hovorí zákon. A zákon hovorí, že osoba riaditeľa SIS má byť bezpečnostne spoľahlivá. A to sa zisťuje cez bezpečnostnú previerku. Aj v čase, keď sa stretával s Norbertom Bödörom, tak firma Norberta Bödöra mala bezpečnostnú previerku, takže tam formálne žiaden problém nebol. A ak sú otázky takéhoto charakteru, tak tie by mali byť vyrovnané v rámci bezpečnostného pohovoru, ktorý je súčasťou bezpečnostnej previerky.

image

Centrálna banka varuje: Naleteli ste podvodníkom? Stratené peniaze sú pravdepodobne navždy preč (rozhovor)

Bezpečnostnú previerku mala firma Bonul, ktorá oficiálne patrila jeho otcovi Miroslavovi. A nie Norbert Bödör. Ale to sú oficiality, a váš osobný názor?

Nevidím problém, že kto sa s kým stretáva a o čom sa bavia, ale podstatné je, čo spolu robia. Ak páchajú trestnú činnosť, tak je to problém. A ak ju nepáchajú, tak tam problém nevidím. A dnes meritórne nevieme povedať, či trestnú činnosť páchali alebo nie, pretože žiadne rozhodnutie súdu v tejto veci doteraz neexistuje. Môj osobný názor však je, že Tibor Gašpar má vyššie ambície ako byť riaditeľom SIS. Predpokladám, že po eurovoľbách bude mať záujem nahradiť Ľuboša Blahu na poste podpredsedu NR SR.

Spýtam sa inak, bol aktuálne v korupčnej kauze obžalovaný Norbert Bödör v hľadáčiku SIS?

Z toho, čo viem, tak spravodajská služba mala v minulosti iné priority ako Norberta Bödöra. To zas...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-04 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Centrálna banka varuje: Naleteli ste podvodníkom? Stratené peniaze sú pravdepodobne navždy preč (rozhovor) 02 - Modified: 2024-02-01 16:31:55 - Feat.: 1 - Title: Hlina: Na tých slovenských chrbtoch môžete orať. Minister Takáč hovorí, že hasia, čo sa zahasiť dá 03 - Modified: 2024-02-01 08:49:15 - Feat.: 1 - Title: Politológ: Blaha ide zarábať, Sulík zas na politický dôchodok. A Ódora podľa Beňovej nevedeli, kam upratať 04 - Modified: 2024-01-29 05:34:25 - Feat.: 1 - Title: Šimkovičová rozdúchava vášne a koncentruje moc. Má najviac podpisov za odvolanie, stačili jej tri mesiace 05 - Modified: 2024-01-25 12:13:45 - Feat.: 1 - Title: Takto končia deti z reedukačného ústavu, hovorí zlomená matka. Jej syn si vzal život, ona sa roky súdi 06 - Modified: 2024-01-23 10:40:13 - Feat.: 1 - Title: Ficovi útoky na Pellegriniho vyhovujú. Bolo mu príjemné, že ranu dal niekto iný, tvrdí politologička
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 02:34