Zuzana Dolinková a Jana Bittó Cigániková. FOTO: HN/Miroslav Gruber
StoryEditor

KDH a PS kritizujú odvolanie Bláhovej, Cigániková zmenu na čele Úradu pre dohľad víta

06.02.2024, 14:35
Autor:
TASRTASR

Zmeny sú podľa opozície dôsledkom tzv. kompetenčného zákona.

Kresťanskí demokrati kritizujú zmeny vo vedení Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a Štatistického úradu.

Inštitúcie strácajú podľa ich slov svoju nezávislosť. Vyplýva to z vyjadrení poslancov parlamentu Petra Stachuru a Františka Majerského (obaja KDH) na utorkovej tlačovej konferencii.

image

Vo funkcii predsedníčky Úradu pre dohľad končí Bláhová, nahradí ju exminister Palkovič

Zmeny sú podľa ich slov dôsledkom tzv. kompetenčného zákona, ktorý priniesol okrem iného úpravy v menovaní a odvolávaní predsedov ŠÚ SR a ÚDZS.

"Vláda už stratila akékoľvek zábrany. Nepočkala ani na rozhodnutie Ústavného súdu, na ktorý sa obrátila prezidentka práve preto, lebo nesúhlasila, ako vláda nastavila menovanie predsedov týchto úradov," skonštatoval Stachura.

Poslanci sa pýtajú, či je skutočným dôvodom odvolania Renáty Bláhovej z postu šéfky ÚDZS jej boj proti neprimeranému zisku finančných skupín. Poukázali na možné prepojenie nového šéfa úradu Michala Palkoviča so stranou Smer-SD. Upozornili okrem iného na to, že v roku 2019 bol predsedom komisie "kontroverzného záchrankového tendra".

Zmenu vo vedení ÚDZS kritizuje aj Progresívne Slovensko (PS). Odvolaním Bláhovej z postu predsedníčky sa podľa poslanca parlamentu Oskara Dvořáka (PS) zavŕšila politizácia úradu. Považuje to za osobný revanš ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD).

"Ministerka je v silnom konflikte záujmov, keďže predsedníčka ÚDZS Blahová opakovane poukazovala na ministerkine zvláštne podnikateľské praktiky pri obhliadkach mŕtvych tiel z verejných zdrojov," uviedol.

Kompetenčný zákon opätovne skritizovala aj poslankyňa Národnej rady SR Jana Bittó Cigániková (SaS). Zmenu vo vedení ÚDZS víta.

"Schválenie kompetenčného zákona, ktorý vedie k priamej závislosti kontrolných orgánov na vláde, považujem za nebezpečný krok. Napriek tomu, ak už k tomuto došlo, výmena nekompetentnej Bláhovej za oveľa schopnejšieho Palkoviča je krok, ktorý má logiku a podporu v zdravotníckom sektore," poznamenala na sociálnej sieti.

Vláda v utorok odvolala na návrh ministerky zdravotníctva z funkcie predsedníčky ÚDZS Bláhovú. Šéfka rezortu to odôvodnila tým, že Bláhová sa nevenovala zásadným otázkam v zdravotníctve, prekračovala zákonom dané kompetencie ÚDZS a nespĺňa kvalifikačné predpoklady na výkon funkcie. Kabinet na post šéfa od stredy (7. 2.) vymenoval exministra zdravotníctva Michala Palkoviča.

Vláda zároveň rozhodla o novom vedení ŠÚ SR. Z funkcie predsedu odvolala Petra Peťka a do funkcie od stredy vymenovala Martina Nemkyho.

 

01 - Modified: 2024-04-17 12:00:30 - Feat.: - Title: SaS kritizuje zrušenie zubných benefitov. Musíme sa zamyslieť, ako situáciu využiť, hovorí Szalay 02 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta 03 - Modified: 2024-02-06 13:54:13 - Feat.: - Title: Bláhová tvrdí, že za jej odvolaním z pozície šéfky Úradu pre dohľad môže byť spor s poisťovňou Penty 04 - Modified: 2024-02-06 10:21:18 - Feat.: - Title: Vo funkcii predsedníčky Úradu pre dohľad končí Bláhová, nahradí ju exminister Palkovič 05 - Modified: 2024-01-12 16:08:29 - Feat.: - Title: Voľba vedenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne bola neštandartná, upozorňuje ÚDZS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 09:22