Generálny prokurátor Maroš Žilinka. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Žilinka odmieta, že by mlčal pri novele Trestného zákona. Spresnil, čoho sa týkali jeho pripomienky

08.02.2024, 15:23
Autor:
TASRTASR

Generálny prokurátor tvrdí, že na odbornej úrovni komunikoval so šéfom parlamentu, listom mu tlmočil pripomienky k novele a následne sa s ním aj stretol za účasti ministra spravodlivosti Borisa Suska.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta, že by mlčal pri novele Trestného zákona i to, že by sa zúčastnil nejakých tajných stretnutí.

Uviedol to počas Hodiny otázok v pléne Národnej rady. Skonštatoval, že svoje pripomienky tlmočil predsedovi Národnej rady Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD).

Žilinka: Nie som ticho

Do akej miery sa zapracovali v pozmeňujúcich návrhoch podľa vlastných slov nevie, pretože nepozná pozmeňujúce návrhy.

"Nie som ticho, nezúčastňujem sa však marketingových aktivít," vyhlásil Žilinka a ohradil sa voči zaťahovaniu Generálnej prokuratúry a prokurátorov do politického boja.

Tvrdí, že na odbornej úrovni komunikoval so šéfom parlamentu, listom mu tlmočil svoje pripomienky k novele a následne sa s ním aj stretol za účasti ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD).

Priblížil, že jeho pripomienky sa týkali viacerých častí. A to korupčnej trestnej činnosti a súladu ustanovení s medzinárodnými záväzkami, ďalej garantovania práva na zákonného sudcu v trestných veciach.

Reakcia na nález Ústavného súdu

Reagoval nimi podľa vlastných slov aj na nález Ústavného súdu k podmienkam ukladania trestu prepadnutia majetku. Ďalšia časť sa mala týkať príslušnosti súdov pri poškodzovaní finančných záujmov Európskej únie a tiež prehliadky a kontroly pozemkov.

Poslankyňa Zuzana Mesterová sa v rámci doplňujúcej otázky generálneho prokurátora pýtala aj na názor ku skráteniu premlčacej lehoty i pri znásilneniach.

Žilinka reagoval, že aj zmeny premlčacích lehôt vyjadrujú predstavu navrhovateľa o smerovaní trestnej politiky a je to legitímne právo navrhovateľa tak, ako je legitímne právo opozície zmeny kritizovať a podať pozmeňujúce návrhy. "To nie je kompetencia generálneho prokurátora," dodal.

01 - Modified: 2024-04-22 11:03:59 - Feat.: - Title: Žilinka tvrdí, že bývalí prokurátori ÚŠP komunikujú konfrontačne, ich list zobral na vedomie 02 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 03 - Modified: 2024-04-17 13:55:09 - Feat.: - Title: Prípad vraždy Kuciaka by mal dozorovať prokurátor z Trnavy. Existuje aj možnosť, že pôjde do stratena 04 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 19:16