Poslanec Jozef Pročko (hnutie Slovensko) v konflikte s poslancami sprava Richardom Glückom a Erikom Kaliňákom (obaja Smer-SD). FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Reakcie politikov na schválenie novely Trestného zákona: Hlas za ňou stojí, prezidentka hovorí o zlej správe

08.02.2024, 21:00
08.02.2024, 21:34
Autor:
prutprut

Kritiku odbornej verejnosti koalícia zohľadnila len čiastočne, zmeny predstavené v troch pozmeňujúcich návrhoch Tibora Gašpara sú kozmetické. Prinášame reakcie politických strán a poslancov.

Poslanci vládnej koalície dnes odhlasovali spornú novelu Trestného zákona, ktorej rozprava trvala tri mesiace. Opozícia využívala obštrukcie a ľudia sa schádzali na námestiach na protest proti týmto zmenám.

Vládna väčšina schválila rušenie špeciálnej prokuratúry, odobratie statusu chráneného oznamovateľa korupcie policajtom a vyšetrovateľom, zníženie trestov za ekonomickú trestnú činnosť či kratšie premlčacie lehoty.

image

Novela Trestného zákona: Ficovi poslanci schválili sporný zákon. Čo sa zmení? (Otázky a odpovede)

Minister spravodlivosti Boris Susko bude môcť otvárať uzavreté dohody o vine a treste, napríklad s kajúcnikmi, ktorí v posledných rokoch usvedčovali ľudí z okolia Smeru.

Kritiku odbornej verejnosti koalícia zohľadnila len čiastočne, zmeny predstavené v troch pozmeňujúcich návrhoch Tibora Gašpara sú kozmetické. Prinášame reakcie politických strán a poslancov a osobností.

Prezidentka Zuzana Čaputová

„Prijatie novely Trestného zákona je zlou správou pre Slovensko a všetkých jeho občanov. Nič na tom nezmenili ani na poslednú chvíľu predložené pozmeňujúce návrhy koaličných poslancov. Bez odbornej oponentúry pripravená novela v oblasti trestného práva môže spôsobiť celospoločenské škody a nezvratné zásahy do práv osôb poškodených trestnou činnosťou. Mrzí ma, že poslanci vládnej koalície nevypočuli hlasy verejnosti ani odbornej obce po stiahnutí novely z rokovania.

Považujem za neakceptovateľné, aby sa takéto závažné zmeny v trestnej politike štátu diali bez riadneho legislatívneho procesu. Náš právny poriadok pripúšťa skrátené legislatívne konanie iba ako výnimočný nástroj, a to len za podmienky, že je prítomný aspoň jeden z dôvodov uvedený zákonom.

Som presvedčená, že v tomto prípade žiadny takýto dôvod neexistoval. Návrh bol navyše do poslednej chvíle menený rozsiahlymi pozmeňujúcimi návrhmi, a to aj tesne pred jeho schvaľovaním v parlamente. Na jeho príprave sa podieľali a za zmeny hlasovali aj poslanci, ktorým táto novela zlepší ich procesné postavenie v prebiehajúcich trestných konaniach, čo rovnako považujem za neprípustné.

Vzhľadom na uvedené dôvody preto zvážim všetky ďalšie možnosti svojho postupu, a to s jediným cieľom, aby tento zákon vôbec nenadobudol účinnosť," vyjadrila sa dnes Zuzana Čaputová.

Hlas-SD

"HLAS víta schválenie novely trestného zákona, ktorá približuje slovenské trestné právo k vyspelým európskym krajinám. Za najdôležitejší prínos novely považuje dôraz na odškodnenie obetí trestných činov a prevýchovnú úlohu justície. Novela zároveň dáva oveľa väčší priestor nezávislým súdom na objektívne posúdenie každého individuálneho prípadu.

Trestné činy proti životu a zdraviu musia byť prísnejšie trestané ako ekonomické a iné trestné činy. Zároveň HLAS víta, že po troch mesiacoch historicky najdlhšej parlamentnej rozpravy o jednom zákone sa Národná rada konečne môže venovať skutočným problémom ľudí. 

Skrátenie premlčacích lehôt sa týka viacerých trestných činov a vychádza z trestných sadzieb za tieto činy. Ak by sa v niektorých konkrétnych prípadoch ukázalo, že skrátenie premlčacej lehoty má negatívny dopad na vyšetrovanie týchto skutkov, je strana HLAS pripravená prísť s úpravou príslušného ustanovenia trestného zákona. Absolútne odmietame, že by novela trestného zákona mala úmysel znemožniť vyšetrenie niektorých mimoriadne závažných trestných činov," informovala hovorkyňa strany Karolína Ducká.

Ivan Korčok, kandidát na prezidenta

"Nielen dnešné dianie v parlamente naplno ukázalo, prečo Slovensko potrebuje mocenskú rovnováhu. Teda prezidenta, ktorý nebude len predĺženou rukou vládnej moci. Spôsob, akým je prijímaná taká zásadná zmena legislatívy, akou je trestný zákon, je nedôstojný a zo strany vládnej garnitúry arogantný.

Väčšina vládnych poslancov ani len netuší, o čom hlasuje, pozmeňovacie návrhy koaličných poslancov obsahujú hrubé chyby a výsledkom bude škodlivý zákon, ktorý neprešiel ani odbornou diskusiou, ani štandardnými procedúrami. Znižovanie trestov ľuďom, ktorí okrádajú občanov Slovenska a napomáhanie násilníkom, ktorí zneužívajú ženy a deti, len podčiarkuje, prečo sa to takto nemá robiť.

Už dnes je jasné, že prezidentka tento zákon vráti, parlament sa ním bude musieť zaoberať znovu a koaliční poslanci budú musieť znovu obhajovať neobhájiteľné. Asi nemusím vysvetľovať, ako by sa v tejto situácii zachoval pán Pellegrini, keby sedel v prezidentskom paláci. Je to zrejmé z jeho osobných postojov, ako aj zo spôsobu manažmentu celého procesu, pri ktorom má problém rešpektovať aj platné zákony, pretože to tak vyhovuje predsedovi vlády," vyjadril sa Ivan Korčok.

Sloboda a Solidarita

Koalícia si prijatím novely Trestného zákona v parlamente schválila amnestiu pre svojich ľudí. Uviedla to poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS) s tým, že je to hanebné. Verí, že Ústavný súd bude mať dosť dôvodov na to, aby účinnosť zákona zastavil pred tým, ako "vyjde na svetlo".

"Dopad tejto zásadnej zmeny Trestného zákona nebude len v kauzách, ktoré má špeciálna prokuratúra, ale bude naprieč celým Slovensko," poznamenala. Poukázala na to, že novela sa netýka len majetkových trestných činov, ale aj iných. Poslankyňa zároveň odmietla argument predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD), že by sa odklonili od pravidiel diskusie v treťom čítaní.

Demokrati

Zmeny v trestnom zákone a zrušenie Špeciálnej prokuratúry, ktoré odhlasovali poslanci sú podľa Demokratov eróziou právneho štátu. Zmeny podľa strany negatívne ovplyvnia bežných ľudí, ale aj slušných policajtov, ktorí odhalia korupciu a v neposlednom rade znamenajú kolaps slovenskej prokuratúry.

“Štát, ktorý je benevolentný k trestnej činnosti, korupcii ale aj menším priestupkom sa stáva spolupáchateľom týchto skutkov. Poslanci, ktorí hlasovali za tieto negatívne zmeny na seba preberajú plnú zodpovednosť za zvýšenú kriminalitu v uliciach. Trestný zákon, resp. tresty majú mať aj odstrašujúcu funkciu, aby si páchatelia dvakrát rozmysleli, či budú konať protiprávne. Zmeny, ktoré dnes odhlasovali poslanci doslova pozývajú zločincov, aby sa nebáli konať protizákonne,” hovorí expert Demokratov na právo a spravodlivosť Juraj Šeliga. 

Šeliga tiež dodáva, že odhlasované zrušenie Špeciálnej prokuratúry bude mať za následok kolaps vo vyšetrovaniach najväčších káuz histórie Slovenska a umožní plnú kontrolu nad prípadmi generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi.

Šeliga tiež komentuje, že tento zákon, ktorý podľa prieskumu nechcú ani poslanci vládnej koalície, prezidentka SR vráti do parlamentu, no predpokladá, že poslanci prelomia jej veto.

“Je vrcholom absolútneho cynizmu a priam svinstva, že Fico a Pellegrini znížili premlčacie doby aj za trestný čin znásilnenie. Slušným ľuďom sa zastavuje rozum nad touto hanebnosťou. Nehovoriac o tom, že naše medzinárodné záväzky nám hovoria, že premlčacie doby majú byť pri takýchto trestných činoch dlhšie nie kratšie,” uzatvára Juraj Šeliga. 

Predseda Demokratov Jaroslav Naď hovorí, že dnešným hlasovaním sa poslanci, ktorí boli za zmeny v trestnom zákone spreneverili poslaneckému sľubu: “V poslaneckom sľube prisahali vernosť Slovenskej republike. Po troch mesiacoch pôsobenia v parlamente však odhlasovali zmeny v trestnom zákone, ktorými oficiálne spečatili vernosť Bödörovi, Kočnerovi a Kováčikovi.”

Igor Matovič, Slovensko

Dnešným dňom na Slovensku zavraždili spravodlivosť. V reakcii na schválenie novely Trestného zákona v Národnej rade to povedal poslanec parlamentu a líder hnutia Slovensko Igor Matovič.

 "Počítame s tým, že prezidentka zákon vráti späť, ale videli ste to aj dnes, oni tam hodinu a pol sedeli nachystaní, kedy Peter Pellegrini (Hlas-SD) dá príkaz na to, že zarežú rozpravu," podotkol Matovič. Zdôraznil, že rozhodujúce hlasy, ktoré pomohli k schváleniu legislatívy, boli od poslancov Hlasu-SD.

Poslanci schválením novely Trestného zákona podľa Matoviča "napľuli do očí" znásilneným ženám, znásilneným a zneužívaným deťom. Skrátenie premlčacích lehôt považuje líder hnutia Slovensko za vrchol arogancie.

01 - Modified: 2024-02-09 08:20:19 - Feat.: 1 - Title: Novela Trestného zákona: Koaliční poslanci schválili sporný zákon. Čo sa zmení? (Otázky a odpovede) 02 - Modified: 2024-02-08 15:11:03 - Feat.: 1 - Title: Novela Trestného zákona zníži aj premlčacie doby za znásilnenie. Je to výsmech obetiam, kritizuje opozícia 03 - Modified: 2024-02-08 15:04:08 - Feat.: 1 - Title: Žilinka odmieta, že by mlčal pri novele Trestného zákona. Spresnil, čoho sa týkali jeho pripomienky
01 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 14:15:33 - Feat.: - Title: Dúfajme, že billboard Demokratov nevideli ukrajinskí ministri, tvrdí publicista 04 - Modified: 2024-04-11 10:53:56 - Feat.: - Title: Hádka o Slovensko v Bruseli: Ficova vláda spravila opak, ako žiadala komisia. Poľský poslanec poslal odkaz 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 14:37